Aleksandar Georgijević

* * *

Partibrejkersi sa nama i mi sa njima već 30 godina

.

4.3.2012. Sinoć u Beogradu pred prepunom Halom sportova, Partibrejkersi su održali javni master-klas iz rokenrola. Preko dva sata predivne svirke, bilo je ispunjeno iskrenim lepim osećanjima i pravim vrednostima. Brejkersi su zajedno sa oko pet hiljada prijatelja obeležili 30 godina rada i stvaranja.

Partibrejkersi su nastali 1982. godine i od tada do danas su uspeli u nečemu u čemu većina nije, a to je da ostanu nezavisni, posebni i dosledni. Uspeli su da opstanu u svetu u kome se sve vrti oko novca i protekcije. Čak i sinoćni spektakularni koncert nije imao „sponzore“ već je sve organizovano i urađeno praktično samostalno.

Oduvek su bili i ostali na pravoj strani.

Šund i kič koji su do odvratnosti plasirani i propagirani putem svih medija preplavili su naše življenje i stvorili su od čitavih generacija individue sa izvitoperenim osećanjima, mislima i potpuno ruiniranim sistemom vrednosti. Živimo u vreme u kome je potpuno nemoguće pogledati deo televizijskog programa, pročitati novine ili poslušati radio, a da ne budete zasuti smišljenim i planiranim vestima koje kao sa tamne strane izveštavaju i u kojima ubistva, pogibije, smrt, bolest, jad i nemaština igraju glavne uloge. Sve se bazira na površnosti i „lakim sadržajima“. U takvim današnjim medijima nema mesta lepoti, pravoj umetnosti, istini, veri i ljubavi. Pred bahatima i lošima dobri ostaju bez reči i povlače se. Žalosno je to.

Brejkersi, foto: Z.Jovanovic Večernje Novosti (preneto)

Velika je sreća da postoje rok grupe poput Partibrejkersa koje ulivaju nadu da nije sve izgubljeno i da još ima normalnih. Ulivaju nadu da borba za svetlost i dalje traje i da nije izgubljena i da neće biti izgubljena do poslednjeg koji razume i veruje u prave vrednosti. To se posebno moglo osetiti na koncertu koji smo imali sreće da doživimo sinoć.

Prepuna Hala sportova, odlična produkcija, sjajan zvuk i perfektno izvođenje dovelo je sve prisutne do usijanja i stvorilo sve preduslove da ovo bude jedan od koncerata Brejkersa za pamćenje. Sve tekstove su svi uredno znali napamet i uživali su u zajedničkom pevanju i skakanju. Sreća, radost, pozitivna energija, to je krasilo ovaj svečarski nastup Brejkersa. Sjajan ritam i puni zvuk su bili pravi melem za uši i dušu sinoć u Hali sportova.

„OVO je pobeda naprednih snaga nad snagama seljačkog kapitalizma“ poručio je sinoć pevač i vođa Brejkersa Zoran Kostić- Cane.

Partibrejkersi u Hali sportova, foto: autor teksta

Mogle su se čuti neke stvari koje dugo nisu svirali, kao „Prsten“, a atmosfera je dostigla vrhunac izvođenjem „Kreni prema meni“, „Ono što pokušavam sad“ i „Hipnotisana gomila“.

U svom intervjuu datom Tanjugu pred ovaj koncert Cane na pitanje kako sada gleda na svoju karijeru, u svom specifičnom maniru kaže da je prvih 15 godina nešto u njemu, a poslednjih 15 može da vidi na sebi.

„To je nadanje da će se nešto promeniti, mislili smo da ćemo nekako da izađemo iz tunela, uđemo u normalan život, gde ćemo moći uspravno da hodamo, gde bi mogli da pronesemo dostojanstvo života“, istakao je Kostić, dodavši da muzika daje adrenalin, nadu i iluziju da nešto može biti bolje, iako se stvari ne menjaju.“ U istom intervjuu kaže i da je rokenrol prema njegovom mišljenju „odbrambeni sistem za 10 posto mladih koji hoće da budu svoji, da razmišljaju svojom glavom, koji kapiraju da žive u velikoj seljani u odnosima koji nemaju veze – uzmeš, upotrebiš i baciš“.

Partibrejkersi u Hali sportova, foto: autor teksta

Partibrejkersi nastavljaju dalje, a i mi sa njima. Želimo im puno sreće i zadovoljstva u daljem životu i radu. Spremaju novu ploču koju su najavili za ovu godinu, a koja će kao i prethodna sa uživo snimljenim materijalom „Krš i lom“ moći da slobodno se preuzme sa internetaU nastavku, pogledajte intervju sa Canetom i Antonom koji je snimljen 2006. godine i emitovan je u emisiji „Bunt“ RTS-a.

—–

Intervju sa Canetom i Antonom, emisija „Bunt“ RTS, 2006. Godine (četiri dela):

http://www.youtube.com/watch?v=9ogqHvFFrGo&feature=related

Partibrejkers, uživo snimljeni album „Krš i lom“, izdanje Exitmusic, slobodno-besplatno preuzimanje:

http://www.exitmusic.rs/sr/label/partibrejkers?a=krs-i-lom