Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Web

Politički Web oglas i kampanja: Izbor za bolji život – Boris Tadić i posao, investicije i sigurnost

Redakcija Bloga

 

Izborni oglasi za bolji život i Demokratska stranka Boris Tadić kod nas na blogu

 

Danas, u petak 30 marta 2012 godine je na našim stranama bloga počeo da iskače predizborni oglas Demokratske stranke i njihovog predsednika Borisa Tadića – Izbor za bolji život; posao, investicije, sigurnost.

Javili su nam se zbunjeni a poneki i ogorčeni čitaoci sa pitanjem da li smo mi to kao blog ušli u političke vode i u sferu Demokratske stranke, da li smo dobili pare i koliko od DS-a da se njihovi oglasi pojave kod nas na blogu, da li smo zbog posla, investicija u naš blog i ličnu sigurnost pristupili DS-u.  Bilo je čak i pitanja da li planiramo karijeru u Ministarstvu telekomunikacija. Neki su izvukli i vezu izmedju prethodno objavljenog teksta o pojavi Antihrista i pojavi političkih oglasa na našem sajtu, ali je to sve pomalo preterivanje.

Bilo je i onih prijatno iznenadjenih i dobronamernih pohvala što smo „ušli“ u plavo žute vode i reči podrške da tim putem nastavimo i dalje.

Zahvaljujemo se na svim javljanjima, ma kakva ona bila, nismo znali koliko je ovakav fenomen značajan za naše čitaoce i svakodnevni dobar život u Srbiji.

Ali moramo reći javno, izvinjavamo se zavedenim i iritiranim, kao i onim oduševljenim čitaocima na nastaloj zbunjenosti, mi ne promovišemo svesno DS – Demokratsku stranku na ovom blogu, kao ni ostale političke stranke. Čak i kada pišemo o politici, to je sa jednog neutralnog ideološkog stanovišta i više kroz večite, nego dnevno političke teme.

. . .

Objašnjenje za pojavu političkih i izbornih oglasa DS-a na našem blogu je jednostavno i zvanično saopštenje bloga Bašta Balkana povodom toga glasi:

„Oglasna mreža Google-a, AdSense mreža (možda čak i Httpool mreža) je pustila kroz svoje web kanale promocije internet kampanju Demokratske stranke. Kako smo mi u njihovom sistemu oglašavanja, na banerima koji su postavljeni iznad i ispod svakog našeg članka, kao i jedan baner u sredini teksta sa desne strane, pojavljuju se oglasi koje AdSense emituje, a koje im je DS platila za oglašavanje. Mi uglavnom ne biramo šta će se i koji oglasi pojavljivati na našim banerima, to je izbor Google AdSensa.

Nismo posebno plaćeni za pojavljivanje takvih političkih web oglasa, osim standardne cene od par centi kada neko klikne na taj ili neki drugi oglas – dakle zaradjujemo par centi kada neko od posetilaca klikne na taj ili bilo koji drugi oglas na našem blogu, a taj novac se skida sa računa oglašivača, političke partije koja je pokrenula kampanju ili nekog drugog oglašivača.“

. . .

Pretpostavljamo da će se u narednom periodu pojaviti i oglasi nekih drugih političkih partija, pa se nemojte iznenaditi kada pored teksta o pravoslavlju i duhovnosti naletite i na oglas LDP-a ili SPS-a, a da na tekstovima o uspesima američke nauke ili Evropske unije naidjete na promo baner koji je postavila Demokratska stranka Srbije ili pak Radikalna stranke Srbije. Verujemo da će Napredna stranka Srbije s obzirom na njihovu političku platformu „sve sa svim“ biti zastupljena na skoro svim našim stranicama i temama, ako se tokom ove izborne kampanje pojavi preko web oglasa i AdSensa na internetu.

Da sumiramo, politička kampanja na web-u u Srbiji je počela, i mi smo hteli to ili ne deo te priče. Verovatno da u sistemu Adsense možemo da blokiramo oglase Demokratske stranke kao i oglase drugih političkih stranaka da nam se ne pojavljuju na stranicama bloga i tako se lišimo prihoda od izborne zabave. Mislimo da će nam svima biti zabavnije, egzotičnije i korisnije sa političkim oglasima, na neko vreme. Vi ćete gledati šarene slike i kliktati na njih, političke stranke će trošiti novac poreskih obaveznika na razvoj internet industrije u Srbiji a mi ćemo skupiti par eura da popijemo po kafu i piće, svima njima i vama u čast.

Uostalom, mi smo na ovom blogu odavno napravili izbor kako živeti bolje – bolji život ostvaruje svako od nas ponaosob.

Nadamo se dragi čitaoci da se razumemo šta nam je činiti 🙂

. . .

35 komentara

 • Zato medijima kampanje idu na odobravanje od strane oglasnih mreža… a onda se publisheri krenu iživljavati pa ne puštaju odokativno i nepolitičke kampanje, čak i one strogo product kampanje.
  Ili sve ili samovolja izdavača – nekako mi nije rešenje. Bilo bi bolje da svako sastavi svoj TOS za oglasne kampanje za sebe i unapred, pa da blokira koji mu se oglasi prikazuju u skladu s tim. Inače, ko za koji tim navija meni je svejedno. Nikada ne bih zamerila politički online oglas na nekom sajtu. Mislim koliko ICT nepismen treba da budeš pa da pomisliš da je to kampanja koju sprovodi sam sajt i za svoj račun? Tjah…

 • ..i da dodam, diskreciono je pravo, a to vam Google Publisher omogućava, da neke oglase zabranite. Ali i dalje ne razumem što se posipate pepelom zbog toga što su vašoj publici servirani ovi oglasi?
  Da je ovo moj sajt i da nisam član nijedne stranje, ne bih imala nikakve limitacijeu pogledu prikazivanja. Što više klikova svakako veća zarada za vas. A ovo je dobar (u smislu kvalitetan) oglas.
  Damn… sad tek vidim koliko nam je tržište nerazvijeno 😛
  Vaša JJ

 • Rekoh nek idu oglasi treba nešto zaraditi. Sve je u parama uostalom, niko ne radi za dž … ni DS ne radi to za dž … oni troše da bi zaradili još više 😉
  Bla, bla, da ne tupim ali stvarno deluje pošto su oni jedini od stranaka na vašim oglasima kao da su platili da budu baš ovde, mada ih vidim i na drugtima mestima, sajtovima.
  Ja ću da kliknem na oglas nekoliko puta, eto da vam malo pomognem da zaradite, rekoh kriza je za sve, a i da pomognem DSu da se osete voljenim i podržanima 😉

 • Juče smo kao redakcija održali mini sastanak kriznog štaba oko pojave političkih oglasa na našem blogu. Zaključak je da nam to ne treba, neće svi posetioci shvatiti ni razumeti šta su Adsense oglasi, i da oglašavanje nije do nas.

  Zaključak je takodje da to narušava opšti image Bašte Balkana, mada smo svesni da je sve to prolaznog karaktera, ko naše tekstove čita zbog sadržaja koji su u njima, ne primećuje „šumove sa strane.“

  Sve u svemu, pokušali smo da podesimo da nam se takvi oglasi ne pojavljuju, ali se nismo baš snašli kako to da uradimo.

  Jutros smo pogledali statistiku poseta od juče na Adsense konzoli i iznenadili se skoro 70% uvećanim prihodima od reklama u toku jučerašnjeg dana. U suštini je to sve mizerna suma, ali smo se setili proročkih reči našeg prijatelja SEO Anonimusa:

  „U Srbiji se ne može zaraditi ni džeparac od web i baner oglasa i web oglasnih mreža jer je jako malo oglašivača, i malo ih ima kvalitetnih sa interesantnim oglasima. Bez stotina ppc oglašivača, a u Srbiji ima samo par desetina, nema ni protoka novca na web-u, nema interesovanja za oglase, nema kliktanja, nema konverzije posetilaca u novac.“

  To se juče upravo pokazalo, da je samo jedan agresivni oglašivač koji se juče pojavio pokrenuo ppc prihode. Zato ćemo ostaviti oglase takvi kakvi jesu, sada očekujemo pojavu i drugih političkih oglašivača, sada nas zanima da izmerimo efekte izbornih kampanja na ppc industriju. A ni zarada nije zanemarljiva, biće umesto jednog, čitava 2 eura dnevno dok traje kampanja 🙂

 • Dobro jutro Kolumbo! Sad ste tek skontali da od ppc oglasa samo oglasne firme u Srbiji imaju koristi i niko drugi. Svi ostali bace novac kao i ova demon partija, koju i nije briga za tudj novac koji daje oglasnim agencijama 🙁

 • @ Amerikanac

  Kolumbo je otkrio Ameriku i da je Zemlja okrugla 🙂

  Ono što ćemo mi kroz ove izbore i političke kampanje naučiti je:

  1. Koliko su ljudi uopšte zainteresovani za političke oglase

  2. Koliki je benefit ppc oglašavanja za političke partije u smislu brand prepoznatljivosti

  3. Koliki rast prihoda od ppc oglasa možete očekivati od rasta broja oglašivača

  Političke partije koje koriste web oglase ne prodaju ništa konkretno, i nije im svrha da vrše konverziju, da se klikće na njihov sajt. Njima je cilj da se baner što više besomučno vrti i podseća glasače da su oni njihov izbor.

  Primer naučenog znanja (na kardinalnoj grešci) iz ovog oglasa DS-a: Ako kliknete na oglas DS-a on vodi na home page stranačkog sajta, znači ništa posebno – čak i velika greška dizajnera i kreatora reklamne kampanje, jer posetioca ne dočekuje posebna strana sa političko emotivnom porukom nego banalna home page.

  Ima puno stvari koje pametan čovek može naučiti iz ove kampanje. Pratimo je i dalje.

 • @Redakcija Bloga

  Odlicno primeceno da su totalni amateri, nazalost, za brendiranje nije potrebno mnogo vise od tog lepog banera, toliko jaku kampanju imaju na tv-u da im je ovo na netu afterthought nazalost… nisam video nijednu policicku kampanju na netu da ubija u pojam, vucic je na fejsbuku nesto priblizno pokusao (ono pisite mi), ali nezgrapno dosta, i bez 10% ispunjenih potencijala. Sad voze „like whore“ fazon da dobiju likove na stranici (low, ali sta cete, funcionise, to je bitno). Svi ostali teska truba, vucic prolazna minus.

 • @ MisterEgo

  Koliko znanja i pameti u ovoj zemlji toliko i pametnih promocija, ni više ni manje. Mi ne pratimo šta rade političke partije i ko šta pokušava. Jedino što zaključujemo je sledeće:

  – politički baneri DS-a su u pošetku bili targetirani na „prime time“ na web-u, pojavljivali su se samo u intervalima kada je najveća čitanost i posećenost interneta

  – sada se već pojavljuju i van „prime time“ rasporeda

  – pokazali su jednu inovaciju sa video klipom u baneru – Tadić i krave

  – početni uzlet kliktanja posetilaca na njihove banere je već posle nekoliko dana potpuno splasnuo, barem kod nas na sajtu, po našim analizama.

  Pratimo i dalje i komentarišemo iskustva koja mogu biti i od koristi svim planerima web kampanja.

 • Molim sve poštovane građane RS da 6.maja izađu na izbore,da se prvom pojavom dana pomole sv.Georgiju i sa osmehom prošetaju do prvog najbližeg glasačkog mesta.Puni optimizma,nade u bolje sutra i verom u sebe i svoj stav,zaokružite br.1 listu za bolji život-Boris Tadić,i osiguraju sebi zaista bolju budućnost.Razumljivo je da se pojavom velike krize koja nas je zahvatila pojavilo i razočarenje u mnogima od nas,i da nekom vrstom logike prvo okrivljujemo Vladu koja nas je do sada vodila.Ali stanite malo,razmislite svojom glavom,saslušajte svoj stav i racionalno sagldajte stvari.Pomnožite i negativne i pozitivne stvari,jer gledajući samo negativizam,nećemo postići ništa.Naš poštovani predsednik Boris Tadić se borio i još se bori a i boriće se za naša prava,za modernu Srbiju,za njen integritet,suverenitet grb i zastavu!Bori se za naš narod!Uradio je mnogo toga za ovu državu,mnogo velikih poslova sklopio je sa svetskim funkcionerima
  u korist naše zemlje,i našeg naroda.
  Lako je osuditi,ali je teško pohvaliti,nagraditi i priznati nečiji uspeh.To je izgleda glavna odlika našeg naroda.Narode,moramo se menjati,menjajmo se na bolje!Unesimo malo svetlosti u naše živote.Lepo je rekao pokojni Đinđić-Naš narodse mora menjati.Samo nas promene u načinu razmišljanja na bolje sa velikim optimizmom mogu navesti na bolji ut.Zato narode,izađimo na izbore,podržimo listi za bolji život i ne dozvolimo da nam državu vode kleptomani koji nemaju svoje ideje,svoje stavove,koji izdaju rođene kumove,koji svoju politiku vode štrajkujući a ne na jedan diplomatski način.Molim Vas narode,zapitajte se-trebaju li nam takvi na vlasti!?Danas je izdaja kuma,sutra izdaja sopstvenog naroda koja u uspoedbi sa prvom stavkom nije apsolutn ništa!Razmislite narode,pa se nadam se vidimo 6.maja u pravo vreme na pravom mestu sa pravim stavom i izabirom!Sa poštovanjem,Hadžić Tatjana

 • 6.maj je pravi datum za odluku o našoj boljoj budućnosti!Zaokružimo br.1!Izaberimo naš bolji život uz predsednika Borisa Tadića jedinog sposobnog čoveka za obavljanje takve važne funkcije!Postanimo realni,shvatimo da život nije bajka u kojoj je sve savršeno,ne padajmo na prvo prepreci!Samo upornost,rad,istrajnost!Samo pozitivizam i optimizam!Pređimo sve velike krize koje u nas zahvatile zajedno boreći se kao lavovi protiv njih!Neće nam biti lako,dolaze teška vremena!Ali samo uz predsednika gospodina Borisa Tadića,uz listu za bolji život,i naravno uz rad,i istrajnost nas samih ćemo iz tog mraka izaći kao pobednici!Unapredimo našu državu!Dovedimo Evropu kod nas i po ko zna koji pu pokažimo ko su Srbi!Pokažimo veliku moć jedne male a opet tako velike,obrazovane i napredne države!6.maj i lissta za bolji život-Boris Tadić su dan za nastavak velikih reformi i dan za završavanje nedovršenog a dobrog plana za ovu državu!Za našu Srbiju!Za predsednika Borisa Tadića,za BOLJI ŽIVOT!Sa poštovanjem
  Tatjana hadžić

 • 1.Za bolji život,za bolju Srbiju,za uspeh nas samih!Za onu veliku radost i ispunjeno srce nakon uspeha 6.maja!Za predsednika Borisa Tadića!Izađimo na izbore!Zaokružimo br.1!Prvi na listi,prvi u svemu!Sposobni u svemu!

 • Ja bih prije rekla ponosna jer ima jake ljude koji je podržavaju!Zajedno smo najjači!Do pobede 6.maja!

 • 6.maj-Dan za odabira bolje budućnosti!Dan kada ćemo reći NE prošlosti koju mnogi propagiraju jer se plaše kako će Srbiju povesti u bolju budućnost jer verovatno nisu sposobni!Čemu inače taj strah!Ne dozvolimo život u prošlosti!Istorija se mora poštovati,može se puno naučiti iz nje,ali ne može se živeti u njoj!Šta je bilo,bilo je,nas zanima bolja budućnost!Izbor za bolji život-Boris tadić!

 • Kurta se stvarno marketinski potrudio ovog puta , ali se ni Murta ne da..Kad bi hiljediti deo energije koju potrose uoci izbora potrosili i iza izbora…eh…

 • Vojsije “KURTA“ se svojski potrudio i pre izbora za ovu državu,a posle izbora ima država da nam blista!Naravno ako pod tim imenom misliš na moje iz DS-a!Najbolji pobeđuju kao što rekoh!

 • Jesu,ali mnogi se moraju naviknuti na činjenicu da su nesposobni za obavaljanje određenog posla i da odustan dok je vreme a da to prepuste onima koji su stručni,i osposobljeni.U svakom slučaju,presednik države ne može biti neko ko ima tri razreda srednje škole!

 • Plačem a smejao bih se kada vidim ovako „mudro“ razmišljanje i političko idolopoklonstvo.

  Džaba vam škole moji studenti, vi i dalje palite žito … i sopstveni mozak. U pravu je ona u stvari genijalna reklama Megatrend univerziteta: „Završi Mega-Trend pa pali!“

  Pali, sestro, pali … ratatatatatata ratatata … to je mera tvoje pameti. Pametniji su odavno rekli dovidjenja.

 • Meni se plače kada vidim kakve mi pacijente imamo za građane u državi!Bože sačuvaj!Ali možete da pričate,i pričate a mi pobeđujemo!

 • Građani – pacijenti ??? ? Onda nam ništa ne preostaje nego da se pre odluke o izlasku na izbore posavetujemo sa lekarom ili farmaceutom 🙁

 • Tatjana je 100% u pravu, mi smo pacijenti – dobrovoljci za nove lekove i antidepresive aktuelne vlasti 🙂

  Jedino što je i ona na nekim DS drogama kada kao papagaj ponavlja partijsku glupu mantru. Da ima svesti i savesti, da je pri sebi, stidela bi se svojih copy, copy, copy političkih heftalica.

  Mada, priznajem i opravdavam slučaj ako to sirotinja to radi za pare a ne iz ubedjenja. Treba se prehraniti u ovoj državi punoj monopola, to delom opravdavam.

  Izvini Tatjana ili kako se već god zoveš, znam da ti je teško.

 • Samo pojedini građani ove države u pacijenti a u takve spadate čini mi se i vas dvojica.Sirotinja nisam,niti ću ikada biti,a da li me plaćaju ili ne mislim da nije vaša stvar!
  Također,ni na drogama nisam,žao mi je ako ću vas razočarati.I namerno ponavljam jedno te isto,jer slučajevima poput vas treba dugo vremena i ponavljanja da shvetite šta je to ono pravo!
  Ali bolje da ni ne pokušavate shvatiti,jer je to viša matematika koju nikada nećete savladati.Preporučujem čitanje neke dobre i poučne knjige,malo informisanja ne bi nikada škodilo a time i proširujete intelektualne sposobnosti.Teško mi nije,naprotiv veoma sam srećna i ponosna što mogu da veličam i podržavam i branim počasne i velike ljude poput gospodina Tadića i ostalih članova DS-a,i posebno što mogu da na neki način upoznam i ljude takve sorte poput vas,o kojima su mi govorili da bi se mogli pojaviti u mojim propagandama.Ali takvima ne treba uzeti za zlo,takvi se rađaju i nisu krivi što ih je majka priroda uskratila za pojedine sposobnosti.

 • Bio sam u pravu, kriza je učinila svoje i kod DS vlasti 🙁

  Jedino što sam pogrešio oko Tatjaninog profila i zvanja je da nije student, pošto za studije ti treba minimum znanja iz pravopisa. Doduše, možda je u pitanju neki privatni fakultet za DS kursadžije.

  Tako nam je i Tatjana ili ko god da je iza ovog ljupkog profila završila/o neki ultra kratki i brzi kurs iz političkog marketinga Idols and Friends-a i sada nam otvaraju svest – idejnom lobotomijom.

  Srećom, nisu se ovde zapatili iz drugih partija, morali bi da upotrebimo neko ultimativno sredstvo za spaljivanje korova.

 • Ovoga puta necu glasati ni za DS ni za Tadica!! Da Dinkica ne pominjem…
  Dakle, imali su svoju sansu i prokockali je!
  Njehovo zastrasivanje naroda Tomom i SNS ili nekom drugom strankom je stvarno sramota!
  Kazna za ono sto su uradili Srbiji sledi: izgubice izbore!!
  Ali, to moze i da im bude od koristi a i Srbiji, kada se malo prociste, mozda ponovo dodju na vlast, neka sledecih 4 godina malo budu opozicija !
  http://www.aikb.net

 • Neka bude zapisana istina za istoriju: u zadnjih 12 godina niko nas nije krao sa strane, sami smo to uradili sebi. Ko je jedini mogao da pokrade celu zemlju? Pa jedino vlast sama. Ko je sedeo u toj vlasti i davao tajkunima narodne pare, zna se, to su bili ds, sps, ldp, spo, js … I dss, dakako. Zato i dalje glasam za vlast i svaka cast Tanji na komentarima, ona zna da smo svi lopovi i da to tako i treba da ostane, jer bi nas neko morao sve pohapsiti. Zato glasam 6 maja za ds + sps koaliciju!

 • Borise svaka čast!Gospodu sa prethodna dva posta ću morati da razočaram.Tatjana je diplomirani pravnik,a što se tiče mojih pravopisnih grešaka,uljudno se izvinjavam zbog toga,jer pišem na laptopu a brzo kucam,i kako su mi tipke dosta uvučene,moram da grešim,htela ne htela!Kažem vam obojici,malo informisanja i čitanja dobre poučne literature nije na odmet.

 • Hoću ,dete, čitaću . Svašta sam ja čitao pa mogu i stranačke propagande . I , molim te , daj i neki ‘vaš’ upaljač,olovku i bločić što delite da vidim i ja neke vajde od neke vlasti .

 • Evo citam i ne mogu a da ne komentarisem… Tatjana, i moja tastatura nije najbolja, ali bar posle zareza, tacke, znaka pitanja uspevam da stavim rastavnicu… a mozda na tom pravnom fakultetu nisu to pravilo primenjivali…

Ostavite komentar