Redakcija Bloga

 

Izborni oglasi za bolji život i Demokratska stranka Boris Tadić kod nas na blogu

 

Danas, u petak 30 marta 2012 godine je na našim stranama bloga počeo da iskače predizborni oglas Demokratske stranke i njihovog predsednika Borisa Tadića – Izbor za bolji život; posao, investicije, sigurnost.

Javili su nam se zbunjeni a poneki i ogorčeni čitaoci sa pitanjem da li smo mi to kao blog ušli u političke vode i u sferu Demokratske stranke, da li smo dobili pare i koliko od DS-a da se njihovi oglasi pojave kod nas na blogu, da li smo zbog posla, investicija u naš blog i ličnu sigurnost pristupili DS-u.  Bilo je čak i pitanja da li planiramo karijeru u Ministarstvu telekomunikacija. Neki su izvukli i vezu izmedju prethodno objavljenog teksta o pojavi Antihrista i pojavi političkih oglasa na našem sajtu, ali je to sve pomalo preterivanje.

Bilo je i onih prijatno iznenadjenih i dobronamernih pohvala što smo „ušli“ u plavo žute vode i reči podrške da tim putem nastavimo i dalje.

Zahvaljujemo se na svim javljanjima, ma kakva ona bila, nismo znali koliko je ovakav fenomen značajan za naše čitaoce i svakodnevni dobar život u Srbiji.

Ali moramo reći javno, izvinjavamo se zavedenim i iritiranim, kao i onim oduševljenim čitaocima na nastaloj zbunjenosti, mi ne promovišemo svesno DS – Demokratsku stranku na ovom blogu, kao ni ostale političke stranke. Čak i kada pišemo o politici, to je sa jednog neutralnog ideološkog stanovišta i više kroz večite, nego dnevno političke teme.

. . .

Objašnjenje za pojavu političkih i izbornih oglasa DS-a na našem blogu je jednostavno i zvanično saopštenje bloga Bašta Balkana povodom toga glasi:

„Oglasna mreža Google-a, AdSense mreža (možda čak i Httpool mreža) je pustila kroz svoje web kanale promocije internet kampanju Demokratske stranke. Kako smo mi u njihovom sistemu oglašavanja, na banerima koji su postavljeni iznad i ispod svakog našeg članka, kao i jedan baner u sredini teksta sa desne strane, pojavljuju se oglasi koje AdSense emituje, a koje im je DS platila za oglašavanje. Mi uglavnom ne biramo šta će se i koji oglasi pojavljivati na našim banerima, to je izbor Google AdSensa.

Nismo posebno plaćeni za pojavljivanje takvih političkih web oglasa, osim standardne cene od par centi kada neko klikne na taj ili neki drugi oglas – dakle zaradjujemo par centi kada neko od posetilaca klikne na taj ili bilo koji drugi oglas na našem blogu, a taj novac se skida sa računa oglašivača, političke partije koja je pokrenula kampanju ili nekog drugog oglašivača.“

. . .

Pretpostavljamo da će se u narednom periodu pojaviti i oglasi nekih drugih političkih partija, pa se nemojte iznenaditi kada pored teksta o pravoslavlju i duhovnosti naletite i na oglas LDP-a ili SPS-a, a da na tekstovima o uspesima američke nauke ili Evropske unije naidjete na promo baner koji je postavila Demokratska stranka Srbije ili pak Radikalna stranke Srbije. Verujemo da će Napredna stranka Srbije s obzirom na njihovu političku platformu „sve sa svim“ biti zastupljena na skoro svim našim stranicama i temama, ako se tokom ove izborne kampanje pojavi preko web oglasa i AdSensa na internetu.

Da sumiramo, politička kampanja na web-u u Srbiji je počela, i mi smo hteli to ili ne deo te priče. Verovatno da u sistemu Adsense možemo da blokiramo oglase Demokratske stranke kao i oglase drugih političkih stranaka da nam se ne pojavljuju na stranicama bloga i tako se lišimo prihoda od izborne zabave. Mislimo da će nam svima biti zabavnije, egzotičnije i korisnije sa političkim oglasima, na neko vreme. Vi ćete gledati šarene slike i kliktati na njih, političke stranke će trošiti novac poreskih obaveznika na razvoj internet industrije u Srbiji a mi ćemo skupiti par eura da popijemo po kafu i piće, svima njima i vama u čast.

Uostalom, mi smo na ovom blogu odavno napravili izbor kako živeti bolje – bolji život ostvaruje svako od nas ponaosob.

Nadamo se dragi čitaoci da se razumemo šta nam je činiti :-)

. . .