Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Web

SEO optimizacija sajta za pretraživače i kako povećati broj poseta na sajtu

SEO Anonimus

.

Šta je to SEO optimizacija sajta za pretraživače. Kako povećati broj poseta na sajtu i blogu – SEO trikovi.

Uvod u SEO tehnike, mali trikovi i fina znanja o ključnim rečima i algoritmu Google-a. Kako povećati broj poseta na sajtu ili blogu uz pomoć optimizacije. 

.

Google SEO optimizacija sajta za pretraživače i rast posetaKada smo pre 2000 godine počeli da radimo u Americi na internetu posao koji se zove SEO optimizacija sajta za pretraživače nismo znali u šta se upuštamo. Danas, 15 godina i 200 klijenta kasnije, mnogo nam je jasnije šta se dešava na web-u. Od toga što znamo i šta smo videli odlično zaradjujemo, čak i za švajcarske uslove, radeći ono što volimo: SEO optimizacija sajta za pretraživače ili „kako podići vidljivost sajta na internetu, relevantnu posetu i kako povećati broj posetilaca za sajt na web-u“.

Da biste bili stvarno uspešni u SEO – Search Engine Optimization poslu i zaradjivali veliki novac za sebe i za svoje klijente morate imati nekoliko preduslova:

1. 3L osoba. Roditi se vredni da izučavate stalno datu oblast, da budete 3L – Long Life Learning person. Osoba koja doživotno uči. I ne zaboravite najbitnije  – uspeh je u detaljima.

2. Web infrastruktura. Potrebno je da imate sopstvenu web i internet infrastrukturu koja može da podrži vaše napore ka pretraživačima – serveri, hosting, sajtovi.

Može se krenuti sa malim, pa lagano širiti mrežu – običan shared hosting se može naći za 50-ak USD godišnje, plus cena 1 domena, a sve to uz dobru ideju je zaista sve što vam treba za početak. Mi smo krenuli sa 110 eura, a ROI – return of investment, povraćaj te investicije je odavno nadmašio 100,000 %!

3. Spremnost na promene i praćenje novih modela rada. Treba imati jake živce i spremnost da dosta puta krenete bukvalno iz početka – pravila igre na web-u se menjaju.

Search mašine ne objavljuju svoje algoritme, tako da ste prepušteni sami sebi. Nastupajuća i najavljena akcija Google-a, promena načina pretraživanja potpuno će promeniti pravila igre. Za one koji ne razumeju o čemu se tu radi, suština je u želji Google-a da pri pretraživanju ključnih tema na web-u sam Google iz svoje baze, svojevrsne Googlepedije nudi odgovore na upite. Cilj svega toga je da Google sajt postane dominantan izvor informisanja i da on uzima novce od kliktanja na oglase koji budu na njemu, da preusmeri deo sredstava oglašivača na samog sebe. A druga stvar je što će se neke druge stvari na web sajtovima favorizovati pri indeksiranju, nego što je danas to slučaj.

4. Web i SEO Tools. Morate da imate hi tec alatke i softweare za analizu web sajtova, servera i delovanja google algoritma i da znate da radite sa njima.

5. Anonimnost know how-a. Morate biti svesni da ulazite u igru gde su sakrivanje tragova i paranoja svakodnevne pojave.

Dva su glavna suštinska pravila expertskog posla i onoga što se zove SEO optimizacija sajta za pretraživače:

Pravilo #1: Nikad, ali NIKAD, ne otkrivajte sve svoje tajne. Da se ne zaboravi – uspeh je u detaljima.

Pravilo #2: Put do zarade na Netu počinje znanjem, sledi iskustvo a zarada je posledica svega.

 

Preporuke za mlade SEO eksperte i entuzijaste

 

Počnite od osnovnih pravila SEO posla. Verovali ili ne, čak i danas neke prastare black hat SEO tehnike (istina u nešto drugačijoj formi) rade dosta dobro. Gledajte da učite od najboljih, pratite SEO forume, neku hakersku grupu ili tim koji traži najbolji metod za veći broj posetilaca i zaradu na internetu.

U SEO poslu ima dosta Jahača magle. Kao i ustvarnom životu, to su oni koji ne znaju za bolje. Primetili smo na primer, analizirajući neke popularne ljude i sajtove, da su neki od poznatih eksperata za web i seo u Srbiji „pumpali veštački“ svoje perfomanse i broj poseta uz pomoć najprimitivnijih tehnika i najočiglednijeg neetičkog spama. No, to je njihov problem.

Činjenica je da se u SEO poslu svako može pronaći: i književnik amater spreman da svakodnevno objavljuje postove na svom blogu, ali i programer koji ne želi da ikada napiše rečenicu koju će neko čitati. Čak iako je vaš pristup webu potpuno altruistički (Bašta Balkana je sjajan primer), SEO može biti pogonsko gorivo koje će održavati vaš hobi u životu.

Pomalo tužna činjenica je da se u Srbiji SEO optimizacija sajta za pretraživače ne može naplatiti. Za to je više razloga, počev od najtrivijalnijeg – većina preduzetnika nema elementarno znanje weba, pa ni ne prepozna mogućnost zarade ili poslovne svrhe web-a. Pored toga, u Srbiji međ šljivama se know how ne ceni ni u jednoj oblasti, a SEO je zasigurno oblast u kojoj se veliko znanje može izreći za 2 minute. Takav savet može biti zlata vredan vlasniku sajta, ali se sasvim sigurno ne može naplatiti par hiljada evra, koliko realno može da vredi. Na primer, većina domaćih hostera ima zadrto knjiško shvatanje konfigurisanja servera što za posledicu ima katastrofalno default podešavanje. Rešenje je brzo i lako, samo neko treba da vam kaže šta da uradite ili da to uradi za vas.

Procenjeno vreme rada za tu aktivnost podešavanja ~ 30 sekundi, ali naći nekoga da vam kaže šta treba uraditi je ~ priceless (neprocenjivo).

U teoriji, teorija i praksa su isto – u praksi i nije baš tako.

Iz svih tih razloga, mi ne radimo  SEO optimizacija sajta za pretraživače u Srbiji za obične korporativne klijente. Malo ko može da nas plati. Malo ko i razume naš posao. Mi smo zato SEO Anonimusi za Srbiju. Svima se ovde čini da je to što radimo lako i da se sa par knjiga sa interneta posao optimizacije može naučiti. Ima puno bombastičnih reklama za SEO koji samo stvaraju maglu i iskrivljuju sliku o poslu na webu.

Par poteza koje napravimo za 10 minuta nekoj kompaniji na njihovom sajtu, u Americi naplatimo 2000 US, i za to nas još i časte jer smo im obično rešili strukturalni problem koji im omogućava ozbiljan napredak u poslu na web-u. Dotle prosečan preduzetnik u Srbiji smatra da je 300 US pravična nadoknada za hiljade ciljanih posetilaca koje mu dovedemo na sajt preko pretraživača a bez ppc oglasa ili banera. Zato u Srbiji radimo samo za prijatalje koje volimo i za poneke dobre ljude koji na neki način zasluže našu pažnju.

Ipak, u ovom i u nekim drugim tekstovima podelićemo neka manja znanja i principe SEO optimizacije i selekcije ključnih reči za rad sa Google i ostalim pretraživačima, znanja kako da povećate saobraćaj i broj posetilaca sajtu, kako privući ciljane posetioce na sajt i još ponešto.

Čitajte pažljivo, i između redova pošto je uspeh znate već gde – u detaljima  😉

. . .

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa SEO Anonimus timom i unapredjenje rada i posećenosti vašeg sajta, javite nam se elektronskim putem, preko mail adrese Redakcije bloga:

bastabalkana /at/ gmail.com

. . .

U sledećim nastavcima razbijamo neke mitove klijenata, kodera, programera i web dizajnera. Biće zanimljivo. Čitajte izmedju redova.

19 komentara

 • Hi,
  Do sada sam pratio, koliko se moglo, ovu temu i sve mi je delovalo dosta nejasno i konfuzno. Kao da neko želi nešto da objasni a očigledno hoce da sakrije bitno. Imao sam dosta takvog iskustva iz osnovne i srednje škole naročito iz matematike. Takvo nam je obrazovanje u celini odavno. Ali nisam se dao tako lako zavesti. Odavno sam 3L osoba!
  Iz tih razloga vaš nacin pristupu problemu mi se dopada. Obećava. Potpuno imate drugačiji pristup, rekao bih pravi, za razliku od već viđenih na domaćim sajtovima i blogovima!
  Pratiću vas pažljivo. Mnoga znanja imam, kao i godina, ali mi nedostaju neka znanja koja ste naveli/ web i SEO tools. No, kako rekoste, ključ je u detaljima…
  Iskreno u svemu ovome vidim šansu da se ČASNO samozaposlim! Čitamo se dalje!!!

 • Ako imate proizvod ili uslugu koji ne ubija, ne oštećuje zdravlje ili ne dovodi do težih psiho-fizičkih poremećaja onih koji ga konzumiraju, mogućnost da prodate, plasirate ili zaradite od takvog proizvoda/usluge je u velikoj meri zavisna od umešnosti prodavca, odnosno od tog čuvenog marketinga. Zar se tako brzo zaboravilo kako je nastao, opstao i obogatio se večno bagoviti operativni sistem Windows?
  Na žalost, kvalitet odavno nije jedino merilo stvari. Kriterijum kvaliteta i odnosa cena/kvalitet, takodje, kao merilo stvari odavno nije dominanatan kriterijum.
  Tako je i u oblasti SEO, odnosno optimizaciji sajtova za pretraživače. Tačno je da u Srbiji ne možete da naplatite SEO rad kao na zapadu, ali je tačno da možete da ga naplatite ako imate dovoljno sposoban menadžment i dovoljno kvalitetne reference.
  Ne slažem se da je prosečan preduzetnik nedovoljno edukovan u Srbiji u odnosu na one na zapadu. Daleko od toga. Poslednjih godina nijedan preduzetnik koji se obratio našoj firmi za SEO (teshadesign.com) nije došao needukovan i SEO neobrazovan, već sa podosta znanja i sa veoma suptilno definisanim ciljevima u pogledu SEO rada na njegovom sajtu.
  Slažem se da prosečan preduzetnik u Srbiji nema dovoljno na plati u odnosu na ono što dobija kroz rad na SEO, ali preduzetnici u Srbiji raspolažu sa nekoliko redova manje novca nego ista branša na zapadu i shodno tome i ulažu u SEO.
  Stvar je i izbora, da li se gurati na zapadu ili u Srbiji. Mi za sada radimo u Srbiji i opstajemo i pravimo brendove na Internetu kroz SEO i ne žalimo se da je malo para. I pozitivna nula je nešto u Srbiji a rezultati su motiv da se nastavi a možda se jednog dana i naplati, jer u Srbiji još uvek nije svest od koristi rezultata kroz SEO dovoljno visoka: Jednog dana kada bude, firme koje budu imale pozicije i iskustva na radu u oblasti SEO ubiraće više plodova svog višedecenijskog ulaganja.
  Do tada, kao i mnogim oblastima rada u Srbiji, ko preživi pričaće.

 • Iako sam imao neke konceptualne osnove poznavanja SEO posla, i mislio da neke stvari radim dobro za svoj business, tek iz mog iskustva sa SEO Anonimusima sam shvatio koliko su neki detalji bitni.

  Na primer, za svoj kompani sajt sam se potrudio by the book da napravim i dobre titlove, opise i ključne reči. Angažovao sam i odličnog web dizajnera koji radi za USA područje, angažovan je i vrhunski koder koji je napisao elegantan i efektan kod. I nešto je radilo, činilo mi se kako treba.

  Onda je došao SEO Anonimus, prijateljski pogledao sajt i rekao par stvari – izmeni red reči u titlu, ubaci jednu bitnu ključnu reč na svaku stranu, povećaj broj strana sajta i poveži ih na poseban način, rekonfiguriši server i još ćemo malo da ti prijateljski odradimo blinkove kako treba, napravi integraciju sa socijalnim mrežama. Za sve to nam je trebalo 2 sata vremena posla, najviše na stvaranju novih web strana.

  Efekat: duplirana poseta nakon 10 dana i svi ostali parametri.

  Tu sam polako počeo da shvatam koliko su detalji stvarno bitni, i pre svega iskustvo, jer jedne sitna stvar o kojoj ne misliš uopšte može da ti napravi pozitivan proboj.

  Na žalost, neke sistemske greške koje su u startu napravljene, i koje su ostale, sada je teže i skuplje ispraviti.

 • Ucinilo mi se da je ovo moze postati korisna razmena iskustava a ono ja se reklamiram preko Mike, Pere, Zike i to pali 🙂


  napravi integraciju sa socijalnim mrežama. Za sve to nam je trebalo 2 sata vremena posla, najviše na stvaranju novih web strana.

  Hajde Zlatko, ako sve ovo taj anonimni uradi za 2 sata do sada bi bio milioner u eurima. Postoji malo vise posla, ako se zeli kvalitetno, od dva sata, ali ajde, ako je raketno gorivo mozda upali i za sat i po i sajt odma’ broj 1 na Internetu 🙂

  Bio bih zahvalan urednistvu da mi skine tekstove jer mi je dno da pisem na ovako jeftinim SEO promocijama, elem anonimnim trikovima – anonimusi i posle i pre njih kraj sveta 🙂

 • Mislim da me niste čitali pažljivo Dragoslave. Moj web sajt je bio gotov i solidno je radio i pre intervencije prijatelja iz SEO branše. Mi smo odradili do tada 100% posla onako kako se radi u Srbiji i to je radilo, kao što sam napomenuo.

  SEO prijatelj nam je uradio to što sam napomenuo. Ako ciljate na socijalne integracije, on nam nije pravio profil na Facebook-u, niti nam skupljao Like i Twitter fanove, za to treba vremena, ali je bitan i način integracije svega toga.

  Jedinu SEO promociju na ovom tekstu ste vi napravili gosn Dragoslave ostavljajući svoj link ka sajtu svoje firme koja se bavi seo optimizacijama i govoreći da to radite uspešno.

  Ako date primetiti niti sam ja naveo ime svog sajta, da ne pravim self promotion, niti je SEO Anonimus ostavio bilo kakav kontakt, e mail, sajt i slično da bi skupljao klijente prizemnim epp-om.

  Čovek se ponudio da prenese neka svoja znanja i iskustva sa razvijenog USA tržišta i probudi ideje kod ljudi koji se time bave. Ako mislite to što ste u zadnjem komentaru napisali, ne vidim razlog što ste se uopšte javljali, nekako mi sve na kraju liči na ljubomoru 🙂

  Budite konstruktivni u reči i delu, ljudi će vas više cenite. Čak i kada vam se javi niska strast, zlovolja ili ljubomora, bolje je da oćutite. Verujte mi 😉

 • Dragoslave,
  neke stvari si pogresno razumeo, delom i zbog toga sto nisu do kraja objasnjene.
  Brza resenja se odnose na stvari koje su sustinski lose a brze za popravku. Konkretno, ono sto pise o losem default konfigurisanju servera domacih hostera: URL nekog sajta je http://domen.com, http://WWW.domen.com je poddomen kao sto je i http://BILOSTA.domen.com poddomen. U tom smislu su domaci hsoteri u pravu kada ne stave da po default-u http://www.domen.com i http://domen.com pokazuju na istu lokaciju, tj. na sam sajt. Ali, u stvarnosti mnogi ljudi ne kucaju WWW ispred imena domena i ocekuju da zavrse na sajtu. Probaj bilo koji svetski sajt sa i bez www pa ces videti sta je podrazumevano ponasanje www poddomena.
  Resenje je jednostavno i kratko – odgovarajuca redirekcija sa http://www.domen.com na http://domen.com ili obratno. U svakom slucaju, ta dva domena treba da pokazuju na isto mesto. To je jedino dobro sa SEO stanovista.
  Primer – do pre 15-ak dana je domaci DHL sajt na http://dhl.rs imao admin login ekran, dok je sajt bio na http://www.dhl.rs. Na zalost ove price, a na njihovu srecu su to promenili. Na brzinu sam nasao ne bas tako upecatljiv primer kao sto je bio DHL sajt, ali opet dobar – sajt Politike nije odradjen kako treba posto i www i bezwww postoje. Sreca pa pokazuju isti sadrzaj, ali bi svakako bilo bolje da postoji samo jedan.
  Slobodno pitaj sta god te zanima, odgovoricu adekvatno.
  Sujeta sa strane, konkretno pitanje, molim 🙂

 • U Srbiji je stvarno sve nekako napeto. Moj doprinos temi, bitna stavka koja je izostala – budget, novac. Seo ima ista pravila kao advertising, more money better score. Za pare se kupuje top rank, top linkovi, top index. I to rade top kompanije za top rezultate gde Robin Hood style samo kreativnosti i pameti ne prolazi. Dinosaurus je dinosaurus, jak i neprelazan.

 • Ako su svi linkovi usmereni ka www ili bez www to je ok. Ali ako back linkovi gadjaju i jedno i drugo, treba izvagati sta je bolje (pricam o konkretnim sajtovima sa tradicijom i linkovima do kojih se vise ne moze lako doci, kao zateceno stanje), jer iskustveno nisam bas najsigurniji da je link preko permanent redirection isto sto i direktan link.

  SEO pravilo broj jedan, koje je trajno i ne skoro da ne zavisi od promena algoritama me uvek podseti na jednu staru definiciju iz skole: „Tekst je osnovno izrazajno sredstvo na web-u“.
  Uz kvalitetne tekstove i malo SEO trikova kao zacin imacete verovatno i dobar saobracaj… Ne znam da li se slazete?

 • Blinkovi nisu pod ikakvom kontrolom vlasnika sajta, tako da ce se neminovno dogoditi da imas blinkove i ka www i ka bezwww.
  301 redirekcija prenosi ne samo blinkove, vec i pagerank (sto obilato koriste oni koji ga prodaju), a sigurno je resenje i za slucaj da se potpuno menja URL sajta. Slobodno udri 301 redirekciju, Nenade 🙂
  Ova www/bezwww dilema je jednostavan primer koliko magle ima u SEO poslu. Sitna jednostavna stvar koja se resi za 30 sekundi, a ipak previse domacih sajtova to ima potpuno nereseno.
  Pored sajta Politike sam naleteo i na sajt Skupstine Srbije, koja je jos eklatantniji primer elementarnog SEO neznanja i/ili nebrige … i to uprkos silnim parama koje je Americki narod dao za izradu istog (tj. za onaj futer)!
  Sadrzaj je svakako vazan, mada se ne moze reci da je presudan – ima previse primera nesadrzajnih sajtova koji su na razne nacine dobili rang i posetu. No, to je tezi put – kvalitetean tekst je svakako dobra osnova za uspeh u SEO poslu, a sigurno ne moze da skodi.

  edit: naleteh na sjajan tekst na SEOmoz-u. Analiza vredna svakog slova, a tice se ove teme, posebno tvog komentara o tome kako je sadrzaj kralj, Nenade.

 • Interesantan je link, samo sto nije dovoljno doci na prvu stranu, vec tu treba i ostati. (Hvala za link 🙂
  U Srbiji svako nudi i radi SEO. Ja sam za sad video mozda par ljudi ovde da zaista i rade SEO. Mada se u poslednje vreme vide poneki pomaci… Nadam se da ces nastaviti pisanje, mozda ljudi i shvate da je to sto se ovde najcesce prodaje kao SEO samo prica za klijente koji kazu hocu da budem na Guglu.
  Cinjenica da je registracija domena dostupna svima je napravila mnoge sajtove, wordpress blogove od par minuta posla sa raznim satelitima za podrsku. Mnogo je ljudi koji su uz veliki trud i stav da sve moze brzo dolazili do toga da sede, „ne rade nista“, a da im na racun stize i po par stotina dolara mesecno.
  I bio bi to dobar ROI, ali pod uslovom da ne postavis pitanje koliko im je trebalo da dodju do toga i koliko puta su morali da krenu iz pocetka i da zaborave na domene od kojih su „uzivali“.
  Ali i to je skola…
  Ne znam da li ces staviti pod SEO mitove moj stav da si tu uvek na klizavom terenu, a da bilo koji ozbiljan kompanijski sajt ne moze tek tako da zaboravi na jedini domen koji ima…

  Ako si dugo u SEO poslu, setices se da je cena dolaska na prve strane po kljucnoj reci/frazi bila oko 5-6 hiljada jevrica. Obim posla se nije smanjio nakon toga, sa jedne strane se povecao, mada su se pojavile i razne korisne alatke, ali su se pojavili Indijci koji su srozali cenu i delimicno kvalitet, a uz vecu ponudu povecana je i konkurencija.
  Evo nevezano… i ja naleteh na neke komentare… http://www.ninebyblue.com/google-optimized/

 • To da je SEO klizav teren se provlaci kroz sve mitove – tekstovi su napisani, bice uskoro objavljeni.

  Nepoznavanje osnova i moci Interneta je glavni razlog za totalno nerazumevanje SEO posla kod nas. Bas zbog toga je tako lako pronaci sajtove drzavnih ustanova, velikih domacih firmi koji su prosto receno katastrofalni sa SEO stanovista. Bez saobracaja, sav ostali trud koji ulazu u te sajtove postaje potpuno beznacajan.
  Ozbiljna kompanija bi trebalo da ima ne samo stalno zaposlenog SEO gurua koji bi brinuo o zastiti i plasmanu brenda, vec tu ima mesta i za ljude koji bi citali i analizirali sirove statistike poseta, copywritere, SEO kodere i obicnu radnu snagu – ceo SEO tim.
  Koliko to novca moze da donese se moze naslutiti recimo iz onog linka sa SEOmoz-a. Car Insurance fraza po SEMrush-u vredi 4 mil. USD mesecno! Prilicno sam siguran da ne postoji nijedna domaca firma koja ne bi dusu prodala za takav dodatak postojecem profitu.
  btw, onaj Car Insurance sajt je vrlo pametno koncipiran – na toj jedinoj strani imas sitan tekst koji je po prirodi obicnog surfera tl;dr i veliko Get a Quote dugme. Sa stanovista njihovog pristupa, stvari nisu mogle biti odradjene bolje. Dve nedelje takve pozicije coveku moze da obezbedi par godina lagodnog zivota.

  Odlican ti je onaj link – negde u Septembru prosle godine su mi neki drugari skrenuli paznju na tu pojavu, i pokazala se tacnom. U neku ruku bi se moglo reci da manje postaje vise, sto uopste nije lose 🙂

 • Molim administratora sajta da ne objavljuje moj komentar, ako smatra da nema veze sa temom.
  Iako zaista imam jako malo vremena za detaljno čitanje blogova, nisam mogao da ododlim a da ne pročitam tekst i kometare. Iako sam po struci elektroinženjer, koji kroz svoj posao 99% vremena provodi za računarom, moram da priznam da mi gore navedeni komentari nisu baš najjasniji, jer su pisani stručnim jezikom, a ja sam za SEO prvo čuo kada je firma u kojoj sam zapošljen platila izradu sajta i kada nam je onaj ko je pravio sajt objašnjavao šta je to i koliko koristi firmi.
  Pored posla kojim se bavim, u slobodnom vremenu se bavim i proizvodnjom sadnica ruža. Otac je formirao rasadnik, a ja nastavljam da radim čisto zbog tradicije. Što se proizvodnje tiče, znam sve tajne i uspešno proizvodim manju količinu sadnica, ali se pre 5-6 godina pojavio problem plasmana. Događalo se da godišnje moram da uništim i po 50% sadnica koje nisam uspeo da prodam.

  Možda će neko (zloban) da protumači ovo što ću sada da napišem kao reklamu za Gosp. Zlatka Šćepanovića, ali mogu da kažem da sam imao sreću da ga poznajem i pre par godina, na njegov nagovor, formirao sam sajt. U stvari, to i nije bio pravi sajt, nego je moj sin imao neku prezentaciju na CD-u, koju je postavio kao sajt (i do danas nije zadovoljan kako je to urađeno, jer kaže da to treba mnogo bolje uraditi, ali on nema dovoljno vremena, pošto je student i daje ispite). Nisam ga pitao da li je koristio elemente SEO tehnike, ali sajt takav-kakav-je funkcioniše prilično dobro i lako nas pronalaze.
  Moram da priznam da sam bio skeptik i nisam ništa očekivao od ovoga. Razmišljao sam ovako – ruže kupuju domaćice koje u najboljem slučaju pročitaju koji ženski list, pogledaju špansku seriju i nemaju pojma o radu sa računarima, osim što se sreću sa njima kada decu treba da odvoje od video igrica.
  Na svu sreću – prevario sam se. Evo na današnji dan (23.03.) ja mogu da konstatujem da sam rasprodao gotovo celu proizvodnju. Koliko se to razlikuje u odnosu na prethodne godine govori činjenica da sam ranije razvlačio prodaju do kraja maja i pored toga jedva uspevao da prodam malo više od polovine proizvodnje.
  E sad, da li je tu pomogla SEO tehnika ili nije – ne znam, ali znam da mi prodaja ide višestruko bolje nego ranije.

 • E ovakve price su prave, upravo ono sto treba ocekivati od neta 🙂
  Bravo, Gorane! Bravo, Zlatko!
  Rastuzi me kad vidim frustraciju…

 • Kome treba pomoć u vezi SEO optimizacije nek se javi. Ne moram ni stavljati link, dovoljno je ukucati u pretraživač „par reči o marketingu“. Ili „reklama sajta“, tu sam drugi na Google.
  To je i dobar način da saznate zna li neko stvarno da radi SEO, samo ga pitajte za koje ključne reči je njegov sajt na vrhu?

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280