SEO Anonimus

.

Šta je to SEO optimizacija sajta za pretraživače. Kako povećati broj poseta na sajtu i blogu – SEO trikovi.

Uvod u SEO tehnike, mali trikovi i fina znanja o ključnim rečima i algoritmu Google-a. Kako povećati broj poseta na sajtu ili blogu uz pomoć optimizacije. 

.

Google SEO optimizacija sajta za pretraživače i rast poseta

Kada smo pre 2000 godine počeli da radimo u Americi na internetu posao koji se zove SEO optimizacija sajta za pretraživače nismo znali u šta se upuštamo. Danas, 15 godina i 200 klijenta kasnije, mnogo nam je jasnije šta se dešava na web-u. Od toga što znamo i šta smo videli odlično zaradjujemo, čak i za švajcarske uslove, radeći ono što volimo: SEO optimizacija sajta za pretraživače ili „kako podići vidljivost sajta na internetu, relevantnu posetu i kako povećati broj posetilaca za sajt na web-u“.

Da biste bili stvarno uspešni u SEO – Search Engine Optimization poslu i zaradjivali veliki novac za sebe i za svoje klijente morate imati nekoliko preduslova:

1. 3L osoba. Roditi se vredni da izučavate stalno datu oblast, da budete 3L – Long Life Learning person. Osoba koja doživotno uči. I ne zaboravite najbitnije  – uspeh je u detaljima.

2. Web infrastruktura. Potrebno je da imate sopstvenu web i internet infrastrukturu koja može da podrži vaše napore ka pretraživačima – serveri, hosting, sajtovi.

Može se krenuti sa malim, pa lagano širiti mrežu – običan shared hosting se može naći za 50-ak USD godišnje, plus cena 1 domena, a sve to uz dobru ideju je zaista sve što vam treba za početak. Mi smo krenuli sa 110 eura, a ROI – return of investment, povraćaj te investicije je odavno nadmašio 100,000 %!

3. Spremnost na promene i praćenje novih modela rada. Treba imati jake živce i spremnost da dosta puta krenete bukvalno iz početka – pravila igre na web-u se menjaju.

Search mašine ne objavljuju svoje algoritme, tako da ste prepušteni sami sebi. Nastupajuća i najavljena akcija Google-a, promena načina pretraživanja potpuno će promeniti pravila igre. Za one koji ne razumeju o čemu se tu radi, suština je u želji Google-a da pri pretraživanju ključnih tema na web-u sam Google iz svoje baze, svojevrsne Googlepedije nudi odgovore na upite. Cilj svega toga je da Google sajt postane dominantan izvor informisanja i da on uzima novce od kliktanja na oglase koji budu na njemu, da preusmeri deo sredstava oglašivača na samog sebe. A druga stvar je što će se neke druge stvari na web sajtovima favorizovati pri indeksiranju, nego što je danas to slučaj.

4. Web i SEO Tools. Morate da imate hi tec alatke i softweare za analizu web sajtova, servera i delovanja google algoritma i da znate da radite sa njima.

5. Anonimnost know how-a. Morate biti svesni da ulazite u igru gde su sakrivanje tragova i paranoja svakodnevne pojave.

Dva su glavna suštinska pravila expertskog posla i onoga što se zove SEO optimizacija sajta za pretraživače:

Pravilo #1: Nikad, ali NIKAD, ne otkrivajte sve svoje tajne. Da se ne zaboravi – uspeh je u detaljima.

Pravilo #2: Put do zarade na Netu počinje znanjem, sledi iskustvo a zarada je posledica svega.

 

Preporuke za mlade SEO eksperte i entuzijaste

 

Počnite od osnovnih pravila SEO posla. Verovali ili ne, čak i danas neke prastare black hat SEO tehnike (istina u nešto drugačijoj formi) rade dosta dobro. Gledajte da učite od najboljih, pratite SEO forume, neku hakersku grupu ili tim koji traži najbolji metod za veći broj posetilaca i zaradu na internetu.

U SEO poslu ima dosta Jahača magle. Kao i ustvarnom životu, to su oni koji ne znaju za bolje. Primetili smo na primer, analizirajući neke popularne ljude i sajtove, da su neki od poznatih eksperata za web i seo u Srbiji „pumpali veštački“ svoje perfomanse i broj poseta uz pomoć najprimitivnijih tehnika i najočiglednijeg neetičkog spama. No, to je njihov problem.

Činjenica je da se u SEO poslu svako može pronaći: i književnik amater spreman da svakodnevno objavljuje postove na svom blogu, ali i programer koji ne želi da ikada napiše rečenicu koju će neko čitati. Čak iako je vaš pristup webu potpuno altruistički (Bašta Balkana je sjajan primer), SEO može biti pogonsko gorivo koje će održavati vaš hobi u životu.

Pomalo tužna činjenica je da se u Srbiji SEO optimizacija sajta za pretraživače ne može naplatiti. Za to je više razloga, počev od najtrivijalnijeg – većina preduzetnika nema elementarno znanje weba, pa ni ne prepozna mogućnost zarade ili poslovne svrhe web-a. Pored toga, u Srbiji međ šljivama se know how ne ceni ni u jednoj oblasti, a SEO je zasigurno oblast u kojoj se veliko znanje može izreći za 2 minute. Takav savet može biti zlata vredan vlasniku sajta, ali se sasvim sigurno ne može naplatiti par hiljada evra, koliko realno može da vredi. Na primer, većina domaćih hostera ima zadrto knjiško shvatanje konfigurisanja servera što za posledicu ima katastrofalno default podešavanje. Rešenje je brzo i lako, samo neko treba da vam kaže šta da uradite ili da to uradi za vas.

Procenjeno vreme rada za tu aktivnost podešavanja ~ 30 sekundi, ali naći nekoga da vam kaže šta treba uraditi je ~ priceless (neprocenjivo).

U teoriji, teorija i praksa su isto – u praksi i nije baš tako.

Iz svih tih razloga, mi ne radimo  SEO optimizacija sajta za pretraživače u Srbiji za obične korporativne klijente. Malo ko može da nas plati. Malo ko i razume naš posao. Mi smo zato SEO Anonimusi za Srbiju. Svima se ovde čini da je to što radimo lako i da se sa par knjiga sa interneta posao optimizacije može naučiti. Ima puno bombastičnih reklama za SEO koji samo stvaraju maglu i iskrivljuju sliku o poslu na webu.

Par poteza koje napravimo za 10 minuta nekoj kompaniji na njihovom sajtu, u Americi naplatimo 2000 US, i za to nas još i časte jer smo im obično rešili strukturalni problem koji im omogućava ozbiljan napredak u poslu na web-u. Dotle prosečan preduzetnik u Srbiji smatra da je 300 US pravična nadoknada za hiljade ciljanih posetilaca koje mu dovedemo na sajt preko pretraživača a bez ppc oglasa ili banera. Zato u Srbiji radimo samo za prijatalje koje volimo i za poneke dobre ljude koji na neki način zasluže našu pažnju.

Ipak, u ovom i u nekim drugim tekstovima podelićemo neka manja znanja i principe SEO optimizacije i selekcije ključnih reči za rad sa Google i ostalim pretraživačima, znanja kako da povećate saobraćaj i broj posetilaca sajtu, kako privući ciljane posetioce na sajt i još ponešto.

Čitajte pažljivo, i između redova pošto je uspeh znate već gde – u detaljima  ;)

. . .

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa SEO Anonimus timom i unapredjenje rada i posećenosti vašeg sajta, javite nam se elektronskim putem, preko mail adrese Redakcije bloga:

bastabalkana /at/ gmail.com

. . .

U sledećim nastavcima razbijamo neke mitove klijenata, kodera, programera i web dizajnera. Biće zanimljivo. Čitajte izmedju redova.