Redakcija Bloga

 

Istorijski podaci i ko je bio Sulejman Veličanstveni I Zakonodavac – biografija

Turska serija Sulejman Veličanstveni je probudila niz interesovanja za ličnost i delo turskog sultana Sulejmana I iz Osmanlijske dinastije. Javilo se mnogo kontroverzi oko prikazivanja života na turskom dvoru, haremu i u politici, a da ne govorimo o problemu istorijskih detalja iz same serije i koliko je ona bliska stvarnoj istoriji. Ipak, ljudi najviše prate ono što radi sultanija Hurem, njegova najznačajnija supruga iako je imao čitav harem žena.

Da pružimo naš doprinos datoj temi iznećemo najosnovnije podatke o životu i liku turskog sultana Sulejmana Velučanstvenog, koji se inače u Turskoj pamti kao Sulejman Zakonodavac, dok je nadimak Veličanstveni dobio od strane Zapada zbog velikih ratnih osvajanja koje je obavio za života.

Turski sultan Sulejman Veličanstveni i njegova kratka biografija da bi se laše pratila TV serija.

. . .

Sulejman Veličanstveni Biografija

Turski sultan Sulejman Veličanstveni I biografija serija

Rođen: 27-Mar-1495

Mesto rođenja: Trebizond, Turska

Umro: 5 Septembar 1566

Lokacija smrti: Szigetvar, Mađarska

Uzrok smrti: neodređen

Grob: Sulejmanova džamija, Istanbul, Turska

Nacionalnost: Turska

Domet u karijeri: otomanski sultan, 1520-66

Otac: Selim I

Supruga: Aleksandra Lisovska (Rokselana)

Sin: Mustafa

Sin: Selim II (nasledio ga na tronu)

Sin: Bajazit

Sin: Čihangir

Ćerka: Mihrumah (Mihrimar)

Sulejman I, „Veličanstveni“, turski sultan, nasledio je svog oca Selima I u 1520 godini. Njegovo rođenje se poklopilo sa otvaranjem nove godine 10. veka muslimanske hronologije (AH 900), najslavniji period u istoriji islama. To je inače bilo doba puno događaja na svetskoj sceni, kao na primer u Evropi, gde je renesansa bila u punom jeku, i u Indiji, gde je sjaj vladavine cara Akbara premašio sve svoje prethodnike a i naslednike. Stoga su u to vreme Sulejmanova osvajanja ostala pomalo u senci svega toga.

Važno je napomenuti da, iako se u Turskoj on slavi kao zakonodavac (Kanuni), u evropskoj istoriji je poznat po takvim naslovima kao što je Veličanstveni. Smatra se da je imao najviše sreće od svih sultana, jer je proživeo dug život, dugo i nesmetano vladao i unapredio celokupnu Osmanlijsku imperiju.

Od oca je nasledio dobro organizovanu zemlju, disciplinovanu vojsku i pune trezore blaga i novca. On ujedinjuje u svojoj ličnosti najbolje osobine svojih prethodnika, i imao je dar da iskoristi svaku prednost, kao što je to talenat sposobnih generala, admirala i vezira sa kojima je obeležio i utvrdio svoju vladavinu. Ako njegove vojne kampanje nisu uvek tako mudro i promišljeno planirane kao neke od njegovih prethodnika, one su suštinski bile evidentno srećne, a rezultirale su da je Turskoj imperiji dodao nova vazalstva i teritorije; Beograd, Budimpešta, Temišvar, Rhodes, Tabriz i Bagdad i Nakshivan i Rivan, Aden i Alžir. Stigao je i do Beča koji je neuspešno opsedao.

Za vreme njegove vladavine Turska je dostigla vrhunac svoje slave za niz vekova.

Sulejman je na glasu kao zakonodavac, uglavnom na njegovom organizovanju uleme, ili klerikalnih učionica, u hijerarhijskom poretku iz šeik-ul-Islama. Reformisao je i poboljšao administraciju zemlje, civilne i vojne strukture, trgovinu, otvorio je novi i unapređeni sistem feudalnih mandata za granična područja i delom poboljšanje položaje svojih hrišćanskih subjekata.

On je  takođe bio poznat i kao pesnik, pod pseudonimom „Muhibbr“.

Sulejman je umro 5. septembra 1566, u dobi od 72 godine, pri opsadi tvrdjave Szigetvar u Mađarskoj.

. . .