Zlatko Šćepanović

 

Izložba vina u hotelu Zira i godišnja proslava magazina Wine Style

.

Ovih dana mojoj sreći nema kraja, jer ih provodim uz rujno vino i lepo društvo. Juče smo urednik web magazina Moodiranje gospodjica Sonja Martić i ja proveli zanimljivo veće u Pampour baru družeći se sa vrhunskim vinom i našim autorom na blogu i poznavaocem vina gosn Djrom Tošićem, a danas je već na repertoaru bila izložba vina u hotelu Zira, u organizaciji časopisa Wine Style.

Aca Duković. osnivač i glavni urednik časopisa Wine Style nas je pre neki dan pozvao da dodjemo na izložbu vina u družimo se sa njegovim gostima na redovnoj godišnjici časopisa, evo već četvrta godina. Moramo priznati da smo od početka postojanja magazina bili u njihovom društvu ali da smo zadnje dve godine propustili da dodjemo na rodjendan, koji je u stvari izložba vinara i velika degustacija različitih vina. Zato se taj dogadjaj ne propušta jer imate prilike da probate stotine različitih vina, što domaćih što slovenačkih i hrvatskih vinara, što inostranih.

Šta reći, imalo se šta videti i probati. Ni sam ne znam koliko sam vina probao, mahom crvenih, jer njih preferiram. Supruga i ja smo krenuli sa belim vinom – Malvazija, Kozlović, Hrvatska, zaista vrhunsko vino, a onda sam ja nastavio sa crvenim vinima, dok je supruga pomalo probala i bela. Djura Tošić mi je dao savet da probam crveno vino vinarije Budimir iz Aleksandrovca, i to marke Triada i Svb Rose. Ističem s razlogom, moje veliko iznenadjenje i pohvalu za vino Svb Rose vinarije Budimir, zaista snažno i dobro vino. Vrhunsko. Djura nije pogrešio. I verovatno ćemo kao Bašta Balkana klub i organizovati put do vinarije Budimir na druženje i degustaciju.

Sad, posetioce ovoga bloga interesuje šta bih im preporučio, pa da krenem redom, radi se samo o crvenim vinima koje sam probao na licu mesta. Idem redom, kako sam išao od štanda do štanda:

Velika Movia – Aleš Kristančić, Goriška brda, Slovenija. Ozbiljno dobro vino, cena preko 30 eura, organsko vino, pravi se po antropozofskim principima i jedno o dnajpoznatijih slovenačkih vina u svetu.

Regent i Rodoslov, vinarija Aleksandrović – odlična crvena vina, zvuče francuski po ukusu, malo skuplja za srpska vina, ali vrede, vidi se pomak.

Vinarija Cilić – nova vina na tržištu od starih znalaca vina. Oba crvena vina koja sam probao su odlična, znam ih odavno. Cilići su enolozi i sudije za vino koji su krenuli u sopstvenu proizvodnju

Vinarija Tvrdoš – Cabernet Sauvignon, odlično vino iz manastira Tvrdoš, Trebinje, Hercegovina, Republika Srpska.Njihova vina su jaka, robusna, puna energije.

Vukoje Reserva – uuuu, odlično vino odlične vinarije. Hercegovina ima sjajan potencijal za razvoj vinarstva. Takodje snaćno i divlje vino.

Baron le Roy, špansko ili portugalsko vino, kompanija Tody. Iznenadjujuće dobro vino. Favorit broj 2. Cena 1200 dinara, možda najbolji odnos cene i kvaliteta.

Svb Rose – vinarija Budimir, najsnažnije crveno vino i moj favorit. Nemate pojma kako vam prvi gutljaju vina skupe usta, nepci i usne vam utrnu.

Chianti classico – dobra cena od 900 dinara za vrlo dobro vino, kompanija Tody.

Ostalih vina jednostavno ne mogu da se setim, jer ih je bilo mnogo, na primer 3 Širaza sam probao, ali se ne sećam nijedne marke, jedan je bi naš, jedan makedonski, jedan australijanski. Bilo je tu i drugih vinarija, meni omiljeni Kovačević iz Iriga i njegov Aurelijus barique, Na kraj sveta iz Kovilja, već poznati Radovanović iz Krnjeva, 13 jula Plantaže Podgorica, Tikveš iz Kavadarca, čije sam nagradjivano i visoko ocenjeno crveno vino Bela Voda tražio ali ga nisu imali, cvrc. Mislim da sam skoro 15 različitih vina probao i mada je sve to bilo po gutlja dva, to je sve bilo dovoljno da mi glava ode u nebesa.

Sve u svemu, kada čujete za Wine Style izložbu vina, ne propustite je.

. . .