Dr Svetlana Vesanović

 

 

Blepharoplasty – estetska operacija zatezanja kapaka i uklanjanja opuštenih podočnjaka

 

Blepharoplasty zatezanje kapaka i podočnjaka

Zatezanje kapaka ili Blefaroplastika (blepharoplasty, engl.) u prevodu znači estetska operacija zatezanja gornjih kapaka.

Medju mnogobrojnim operativnim procedurama iz oblasti estetske hirurgije, ova rutinska procedura uvek može potvrditi moto ovogodišnjeg sajma: STARENJE – kategorija koja nestaje.

Opuštena koža gornjih kapaka i vrećice u predelu donjih, ostavljaju utisak umorne osobe i starije osobe, zato se i radi zatezanje kapaka.

Estetska operacija zatezanja očnih kapaka zove se blefaroplastika. Ovom operacijom uklanja se višak opuštene kože kapaka. Uklanja se i deo masnog tkiva koje se nalazi oko očne jabučice, kada je potrebno. U zavisnosti od indikacija mogu se operisati samo gronji, ili samo donji ili i gornji i donji kapci zajedno. Time se postiže zatezanje kapaka.

Neophodan je pregled oftalmologa pre operacije zatezanja kapaka.

Pre operacije treba: proveriti opšte stanje zdravlja pacijenta, učiniti potrebne analize, objasniti operativni i postoperativni tok, kao i moguće komplikacije.

Operacija se može izvesti u lokalnoj ili u opštoj anesteziji.

Priprema za operaciju – zatezanje kapaka

Pre operacije treba: pripremiti pacijenta, odrediti višak kože koji se uklanja, i koji se ocrtava posebnom plavom bojom. Ovaj crtež služi hirurgu za rad. Ako je potrebno, može se ukloniti i deo masnog tkiva oko očne jabučice. Nakon uklanjanja viška kože, zaustavlja se krvarenje iz malih krvnih sudova i stavljaju se svileni šavovi.

Važno je pacijenta upozoriti da odmah posle operacije zatezanja kapaka može imati manje ili veće otoke kao i krvne podlive (blage ili naglašene) na kapcima i u okolnim predelima. Oni se postepeno povlače tokom 5-10 dana. Posle operacije potrebno je stavljati obloge na kapke, odnosno operisanu regiju i što više mirovati u ležećem položaju.

Definitivan rezultat operacije zatezanja kapaka je vidljiv nakon 3-6 meseci.

. . .

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Mutapova 40, 11000 Beograd   Tel:  065 5167 660     
.