Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Travel

Andrićev Kamen grad u Višegradu i Emir Kusturica – gradi se turističko istorijski kompleks na Drini

Aleksandar Parezanović

Turističko istorijsko i umetnički kompleks u Višegradu pod nazivom Andrićev ili Kamen grad u režiji Emira Kusturice

 

Sada više nema nikakve dileme, Andrićev Višegrad, tačka spajanja i često, tačka tragičnih razdvajanja naroda i kultura, ponovo će zablistati na kartama kulturnih i turističkih lokacija i bisera celog regiona. Razlozi su jedinstveni – više zasebnih razloga, spojenih u jedno.

Naime, turistička železnica sa Mokre Gore, koja je svima nama znana kao „Šarganska osmica“ stigla je ponovo do grada Višegrada i time stvorila jedinstvenu „priču“ od planine Tare, sela Kremne, kompleksa Drvengrada, Šarganske osmice, Višegrada, romana Na Drini ćuprije i … Andrićevog grada.

Uskoro, kada stignete i od železničke stanice Višegrad budete krenuli ka gradu, zaseniće vas sjaj novog kompleksa, budućeg Andrićevog grada, divnog kompleksa koji niče na cirka 17.000 m2, na ušću Belog Rzava u reku Drinu.

Stotine radnika ovih prolećnih dana godine 2012-e užurbano rade na realizaciji mega-ideje i vizije. Kamioni donose plemeniti kamen sa okolnih brda koji će zasijati uskoro, i neće puno vremena proći a vi ćete u Višegradu osetiti da ste u nekom drugom vremenu, u nekom renesansnom mediteranskom gradu.  Trenutak kasnije i prolazeći nekoliko desetina metara dalje, sve će se promeniti i znaćete da ste na Balkanu, ili na Orijentu, da ste se možda vratili u Vizantiju …

Projekat Andrićevog grada vredan 10-15 mil EUR realizuje tim reditelja Emira Kusturice (firma „Lotika“ iz Užica), Vlade Republike Srpske, Grada Višegrada, Elektroprivrede RS, kao i mnogobrojne međunarodne organizacije, a tih pedesetak renesansnih starih kamenih kuća ličiće i na hercegovačko Trebinje i na primorski Dubrovnik, pomalo i na daleki Istanbul …

Sa ovog užurbanog gradilišta će novac svojim porodicama nositi čak lokalnih 2.000 radnika, mahom iz ovih krajeva, i za očekivanje je da će krajem 2014. godine zasijati Andrićev grad. Doduše, neki delovi grada će biti dostupni posetiocima i ranije, jer se veruje i očekuje da već u 2012. budu otvoreni gradsko pozorište, moderni bioskop i gradska uprava. Čak 150 ovdašnjihh ljudi će dobiti posao u kompleksu, a iznenađenja će još biti, ali ona ne bi bila iznenađenja, ako ne prećutimo i sada ih otkrijemo …

Tako će Višegrad postati i internacionalni obrazovni centar, jer će u kompleksu Andrićevog grada biti otvorena akademija lepih umetnosti, u okviru koje će raditi fakultet za režiju i drugi sadržaji. U toj novoj visokoškolskoj ustanovi studiraće oko stotinu studenata i akademaca iz celog sveta.

Najavljena je i zgrada nove Andrićeve gimnazije, rećne marine i pristaništa, hotela, trgova, crkve, starog hana, dućana, spomen kuće našeg nobelovca pisca Ive Andrića. Očekuje se čak da Srbija, ali i druge zemlje, otvore svoje konzulate i počasne konzulate, pa da jedna za drugom prave kulturne izložbe i razna događanja u novom Andrićevom gradu.

Francuski stručnjaci za zvuk sada rade na akustici novog pozorišta, vešti klesari iz manastira Tvrdoš kod Trebinja obrađuju tvrdi kamen, dok poznati umetnici ali i sportisti već najavljuju svoje projekte u novom spomen Andrićevom gradu …

Osluškujte pažljivo narednih meseci šta se tamo radi i gradi Andriću u čast.

. . .

3 komentara

 • Poštovanje gos.Kusturici i naravno svim graditeljima ljubavi i poštovanja velikog Ive Andrića.
  Ja sam Jadranko Petrović,radim kao menadžer za kompaniju „enterijer janković“Novi Sad,koja se specilizirala za enterijer.Mi radimo enterijere za vile,hotele,kuće,obdaništa,bolnice,banke,senate,a naša najbola i naš najveći poslovni poduhvat je-ZGRADA VLADE REPUBLIKE SRPSKE-,pa constitutional court u Moscow,presednička palata u Tashkent,UZBEKISTAN,Belever Palace.
  Moja firma ima prestavništva u Dubajiju,Abu-Dabiju,Moskvi,Minsku,Berlinu,a centrala je u Novom Sadu.Firma zapošljava 450 radnika,80 arhitekti,građevi.inžinjera,projektanata,a imamo naše proizvodne hale gde se proizvode,vrata,prozori,nameštaj-od drvet,pa hale za metal,ograde,tende isl.
  Imamo spesijalan program enterijera“MANUAL STOR“gde se proizvodi prvoklasnog punog drveta-kao npr.apoteke,sajdžije,pekare itd.
  Više o nama na našem vebsajtu-www.enterijer-jankovic.co.rs

  S poštovanjem,
  Jadranko Petrović
  tel-00387/66-815-022
  „enterijer janković“

 • dobar dan javljamo se u vezi posla kojim se mi bavimo a to je izrada enterijera a posebno rasvete, koja je kombinacija kovanog gvozdja i keramike, koja lici na kamen koji je popucao izuzetno rusticno. Ako bi mogli da nam posaljete svoj mail da vam mozemo poslati slike, unapred zahvalni !
  kontak: 0642564872
  e-mail: [email protected]
  ime i prezime: sasa beljin

 • Cenjeni i poštovani,
  želim iz Beograda doputovati u naš divni Kamengrad 28.06.2014. godine, i doživeti tu lepotu i pokloniti se stvaraocima takvog istorijskog dela. Molim vas, da mi, ako vam je poznato, odgovorite, koje agencije organizuju putovanja Bgd-Mećavnik-Kamengrad. Nisam uspela doći do takvih informacija i zbog toga mi je veoma žao. Volela bih da nam još i takve povoljnosti priuštite pa da i obični čovek može da se nadahne, lepotom, koja mu nedostaje u duši.
  Ili bar da me uputite, na prevoz, koji bih koristila da bih putovala za vikend na ovoj relaciji.
  I još ovo najvažnije, želim se zahvaliti Velikom Emiru Kusturici, pa Miloradu Dodiku i svima koji su makar i najmanji doprinos dali za stvaranje Drvengrada i Kamengrada!

  Srdačan pozdrav, Vera

Ostavite komentar