Zlatko Šćepanović

 

Kratka istorija automobila i kompanije Fiat Grupa

.

Koncern automobila FIAT – Fabbrica Italiana Automobili Torino je osnovan 1899. godine u Torinu, a prva fabrika je imala 35 radnika i uspela je da za prvih godinu dana proizvede 24 automobila. Još davne 1908. godine Fiat se prvi put pojavljuje na tržištu SAD-a. Fiat je postepeno rastao i mahom opsluživao italijansko tržište. Međutim, šezdesete godine u Italiji obeležene su u potpunosti fantastičnim uzletom Fiata i njegovim ekonomskim čudom u vidu malih i ekonomičnih vozila, kada se Fiat nameće kao značajan proizvođač automobila i van granica Italije.

Od tih dana, do danas, Fiat vozila su postala sinonim za elegantna, ekonomična i tehnički napredna vozila u svojoj kategoriji. Dopadljivost i karakteristike Fiat vozila, samosvojan i originalan dizajn i stil, doneli su vrlo brzo Fiatu globalnu popularnost na svim meridijanima sveta, posebno kod mlađih vozača. Fiat vozila nose emociju i strast u sebi. Popularni Punto, auto godine 1996. godine u Evropi, najprodavanije je vozilo na svetu u svojoj klasi.

Godine 1910. u Italiji nastaje fabrika za proizvodnju Alfa Romea, a 1915. godine nastaje prvi automobil pod nazivom Torpedo. Šezdesetih godina Alfa Romeo prerasta u grupu za proizvodnju automobila, komercijalnih vozila, avio i brodskih motora. Oduvek je Alfa bila sinonim za prestižna sportska vozila koja se odlikuju posebnom elegancijom, snagom i brzinom koja zadivljuje. Sredinom 80-ih (tačnije 1986.), Fiat preuzima marku Alfa Romeo i dopunjuje svoju gamu prestižnih sportskih automobila.

Uporedo sa razvojom Fiata tekao je razvoj i automobila Lancia jer od 1899. godine radionica automehaničara Ćirana, dolaskom Vicenza Lancia, prerasta u fabriku Fiat. Sa osnivanjem fabrike počinje proizvodnja i reli modela koji su pobedama ispisali zlatnu istoriju Fiata.

Dugo godina je Lancia bila simbol za trkački automobil beskompromisnih karakteristika. Do sada napravljeno je 3. 800 000 vozila marke Lancia. Postoji 13 različitih modela za takmičenje. Međutim, 1993/94. godine Lancia napušta sva reli takmičenja i pozici-onira Lanciu kao limuzinu visoke klase, prestižne i luksuzne opreme.

Danas je Fiat prisutan u 61 zemlji sveta, poseduje 803 kompanije, 10 različitih sektora i 220 000 zaposlenih. Na svetskim tržištima prisutan je kroz tri marke: Fiat, Lancia i Alfa Romeo. Svojim naprednim tehničkim rešenjima i inovacijama, zbog kojih skoro svakih par godina neko od njegovih vozila osvaja laskavo priznanje Auta godine u Evropi (Alfa 147 za 2000. godinu) Fiat je privukao najveću automobilsku grupu na svetu, američki GM. Godine 2000, 13. 03. najveća automobilska grupa na svetu General Motors i Fiat su sklopili alijansu, kojom će ostvariti proizvodnju od 11.000.000 vozila godišnje.

Fiat je u vlasništvu porodice osnivača. Najpopularniji je bio i najveći uzlet je doživeo pod vodjstvom harizmatičnog Giovanni Agnelli-a, vlasnika i osnivača fudbalskog kluba Juventus, koji je napravio mnogo državnih dogovora i ugovora kojim je Italijanska vlada potpomogla Fiat grupaciju. I dan danas Fiat Grupa je poznata po političkoj podršci, državnim i medjudržavnim dogovorima. Anjelijevi naslednici, mahom unuci jer mu je sin jedinac uzeo sebi život, unuci koji sada vode Fiat preko holding kompanije Exor nose prezimena Agnelli, Elkann i Nasi. Posebno je zanimljiv unuk Lupo Elkann, dizajner naočara i playboy koji izgledom liči na dedu i koji je osmislio novi Fiat 500 i udahnuo novi život kompaniji uz briljantnog Izvršnog direktora Sergio Marchionne-a. Predsednik Fiat grupe je John Elkann, mladji unuk.

. . .

Tekst je izvod i PR članak iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović