Zlatko Šćepanović

 

Fantastičan muzički doživljaj kineske klasične muzike

 

Tokom novogodišnjeg koncerta Beogradske filharmonije za Kinesku Novu 2012 godinu muzičari su na bis-u izveli jedno sjajno delo koje je podiglo publiku na noge u Zadužbini Kolarac. Svi smo se bili naježili dok smo slušali izvodjenje nepoznete kompozicije, tim pre što je čitav koncert bio izuzetan, i onda na kraju, baterija bubnjeva, udaraljke, ritam, dinamika, brzina, kao pravi ultra brzi voz. Kompozicija koja vas je prosto oduvala sa sedišta.

S obzirom da te numere nije bilo na repertoaru pokušali smo kod posetilaca koji su bili u sali da saznamo o kom delu se radi. Medjutim, iako smo pitali nekoliko kineza koji su prisustvovali koncertu, nismo ništa saznali.

I tako bi ostali u neznanju da Beogradska filharmonija video klip sa izvodjenjem te numere nije okačila na You Tube. Radi se o kompozicija Train Toccata, u prevodu Voz tokata, koju je napisao kineski kompozitor Liu Yuan. Sjajno delo, pogotovo uživo.

Zanimljivo je da je upravo pred 2012-u godinu Kina svetu pokazala svoj novi super brzi voz baziran na Maglev tehnologiji, čudnog dizajna, sa izduženim nosom u obliku kineskog srednjovekovnog mača. Rekao bih da je ova kompozicija imala nimalo slučajne veze sa tim dogadjajem.

Prava je šteta što video klip koji vam puštamo nije najboljeg kvaliteta.

Poslušajte!

.

Train Toccata (Liu Yuan) – Belgrade Philharmonic Orchestra 2012