Zlatko Šćepanović

 

Šta je to blog i kako se kreativnim i preciznim blogovanjem stvara dobar i uspešan blog na web-u

 

Većina ljudi već zna šta je blog – lični dnevnik na web-u. Vaše lične refleksije i razmišljanja na teme koje vas interesuju i koje posetioci čitaju i komentarišu. Misli koje mogu ali i ne moraju da postanu čitane i popularne.

Imamo dovoljno kompetencije i iskustva sa Baštom Balkana i našim prijateljima blogerima iz web zajednice da možemo da napišemo tekst o tome kako se pravi popularan i posećen blog. Pošto početnike interesuju jednostavna uputstva kako-da i know how, gledaćemo da u ovom tekstu budemo puni esencije i kristalizacije na zadatu temu.

Naše malo znanje, jeftini trikovi, slabo zanatsko umeće i grube finese kako naparaviti popularan i posećen blog u pravom smislu te reči, sastavni su deo ovog teksta, jer sve je medjusobno povezano. Jedino što vam nećemo reći je kako Google algoritam Panda pretraživanja ključnih reči i fraza funkcioniše, jer ni mi sami to ne znamo. A kada bi znali, imali bi Sveti Gral blogovanja na web-u, sve bi nam bilo moguće. No, krenimo redom.

Koraci i faze u stvaranju bloga:

.

1. Vrsta bloga

Prvo odredite šta zapravo hoćete: lični personalni blog, tematski blog, kompanijski blog ili kompozitni blog koji treba da preraste u nešto više, neku formu magazina ili foruma.

Od te početne ideje sve zavisi, pre svega količina rada i finansijskog ulaganja.

Lični blog je najmanje zahtevan, traži malo učenja o blogovanju, kreiranje istog na nekom od blog agregatora i pisanje kada se stigne. Efekti su mahom nikakvi osim lične sreće blogera što je napisao i nekome nešto javno rekao. Jako je mali broj blogera medju hiljadama blogera entuzijasta koji su uspeli da skrenu pažnju javnosti na sebe svojim originalnim pisanjem. Ali za većinu slava i popularnost na internetu i nije presudna stvar.

Tematski blog se kako mu i ime govori bavi nekom temom: muzika, film, književnost, poslovice, turizam, vina, posao, gastonomija, šta god. Ova vrsta bloga zahteva mnogo više rada i jednu ozbiljnu kompetenciju blogera. Ako nemate stručnost, ako niste stvarno ekspert na zadatu temu, bolje da ne pokrećete ovu vrstu bloga, jer će se vrlo brzo videti vaše neznanje, i zajednica će vam okrenuti ledja. Čak i pokušaj da blogujete tematski tako što ćete prenositi tudje ekspertske tekstove i sadržaje dugoročno vam ne ide u korist.

Kompanijski blog je business  varijanta i PR sredstvo jedne firme kojim želi da promoviše vrednosti svojih proizvoda i usluga. Može biti vrlo koristan projekat i može biti tematskog karaktera. Efekti blogovanja nisu mnogo veliki, ali se ostvaruje komunikacija i uticaj na publiku i stvara se reputacija firme.

Oprezno oko kreiranja reputacije ovim putem – na kompanijskim blogovima nije preporučljivo pokazivati ko ste vi u stvari, kakve imate prehrambene navike, koju muziku slušate, u koju političku partiju verujete i slično.

Kompozitni blog je najambicioznija forma i traži najviše novca i resursa, pre svega ljudskih i infrastrukturnih. Treba imati redakciju uvek spremnih autora da pišu, značajnije resurse u vidu jačih servera, dnevni rad itd. Jako dobro treba osmisliti ovakvu vrstu bloga.

.

2. Infrastruktura i izbor adrese bloga

Ogroman broj blogera da bi izbegao troškove ide na blog agregate gde besplatno otvara svoj nalog i koristi neki gotov template ili temu za dizajn svog bloga – na primer Blogger.com. Tamo je sve besplatno, i adresa i hosting i tema – dizajn bloga. Ali to vas manje više stvara nevidljivim široj web zajednici i postajete potpuno neautentični. Adresa bloga vam je komplikovana i niko ne može da je zapamti. Deo ste jednog velikog mora svega i svačega što se nalazi na tom blog portalu.

S druge strane, hosting košta. Možda malo u početku, ali košta, od 20 eura godišnje pa na više. Mnogi se pitaju što bi ga plaćali kada im je blogovanje hobi. No, oni ambiciozniji su spremni da plate i da imaju samostalno hostovan blog. Tu ima nekoliko ključnih saveta:

a. izaberite u startu dobar hosting sa moćnim serverima, po mogućstvu u USA – biće vam mnogo jeftinije, brži je odziv pri posetama publike, stabilniji su, trpe velike biblioteke vaših sadržaja – data baze vašeg bloga, itd. Ovo pitanje se čini potpuno nebitnim u startu ali kada vam se blog razvije, postane problem, veliki problem. Zato ga u startu rešite kako treba.

b. izaberite dobru adresu vašeg bloga, sa poznatim rečima za pretraživače, i sa domaćim domenom – .rs ekstenzijom, jer odmah postajete poznati lokalnom pretraživaču. Adrese sa .com ili nekim drugim univerzalnim domenom su samo za najambicioznije i za one koji znaju kako će to da odrade. I gledajte da naziv bude u infinitivu, na primer – … slatkahrana.rs (neverovatno ali ovaj domen je slobodan dok ovo pišem) a ne …. oslatkojhrani.rs

c. izbor platforme za blog – neki WYSIWYG program za izradu vaših HTML stranica, css softver, ili pak gotova i prilagodljiva word press platforma, sopstveni aranžman itd.

Ako niste programer i web dizajner, ne znate da kodirate i dizajnirate u HTML-u, rešenje je najednostavnije, odmah idite na WordPress platformu, jer ima sve što će vam u budućnosti zatrebati. Ako ste programer ili koder, onda je bolje da sami koristite neki css ili web design program u kome poznajete da radite. Iako vam se to sada ne čini tako, u blogovanju se često menja arhitektura sajta, dodaju se i oduzimaju neke stvari, neki pluginovi, na primer za vremensku prognozu, kursnu listu, prikaz komenatra, paginacija strana i slično, i tu je WP savršen jer ima hiljade plugina – dodtaka koji to lako rešavaju.

Medjutim, WP je problematičan ako imate ambiciozan blog sa hiljadama tekstova jer ta platforma guši server i traži sve više memorije i snage servera, tako da vam se troškovi blogovanja značajno uvećavaju, sa par desetina eura na par stotina eura samo za ozbiljniji hosting.

.

3. Dizajn i tema bloga

Vrlo bitna stvar je dizajn i izgled bloga, ali ne onako kako vi zamišljate da je bitno. Najčešća greška početnika u blogovanju je želja da se dizajnom bloga oduševe posetioci. To mahom nikome nije uspelo, jer posetiocima je svako web dizajnersko čudo interesantno samo minut vremena i ništa više. Posle toga oni gledaju samo sadržaj na blogu i da li tamo ima nečega što njima koristi.

Dakle, ne gubite vreme na dizajn, koristite jednostavne i elegantne forme za template sajta, lako čitljive i pregledne teme, da se lako zapamti gde je šta. Tema je naziv za izbor gotovog dizajna za neku softversku platformu na kojoj je postavljen blog. Ako izaberete da radite na Word Press platformi imate hiljade već gotovih i besplatnih tema koje možete izabrati, malo doraditi i koristiti – wordpress.com.

Medjutim, i tu ima kvaka. Sve što je džabe, ima i razlog što je free. To jest, ono što se plaća ima razlog zašto se plaća i verujte mi da nećete pogrešiti ako u startu odrešite kesu i kupite gotovu profesionalnu temu koja se plaća, red veličine je od 30 do 150 eura, na primer teme Genesis (studiopress.com)  ili Solostream.com ponudjene WP Theme. Jer, profesionalne vordpres teme su i uradjene profesionalno, sa mnogo više detalja, funkcija, lepše izgledaju, lakše se nadogradjuju i ono što je najvažnije, bolje su optimizovane u svakom pogledu. Pre svega mislim na seo optimizaciju, a to vam je presudno za veću posećenost bloga.

.

4. Sadržaj bloga

To pitanje je ostavljeno vama kao izbor. Ali dobro razmislite pre nego što počnete da pišete o nekoliko stvari:

– Kome pišem, ko je moja publika, koga hoću da privučem – sledbenike, ljubitelje, fanatike, hejtere, rodjake, odeljensku zajednicu, partnere, …

– Kako pišem – od toga zavisi i ko će vas čitati, pristojan svet nećete privući psovkama

– O čemu pišem – sadržaj napisanog, teme i stil pisanja će privlačiti ili odbijati publiku

– Šta hoću da postignem pisanjem – hoću slavu, lečim samo frustracije, zabavljam društvo iz kraja, tražim sponzore i oglašivače, itd. Retko se sve može postići jednim udarcem.

Valja napomenuti da je internet donekle predvidljiv i da ako provedete dovoljno vremena na webu naučitei šta je popularno, šta je in, kako možete privući publiku. Medjutim, to je vrlo često u koliziji sa vašom blogerskom misijom, jer ako pišete o mladim mamama i bebama, sigurno je da vulgarne teme estrade koje podižu posećenost ne bi trebalo da budu na vašem blogu. Ili vi mislite drugačije?

Sa te strane jednostavna je istina da tema i sadržaj vašeg bloga odredjuju i vašu opštu popularnost. Tako da se ne žalostite što vaš blog o spremanju kiselog kupusa i derivatima istog, nema hiljade poseta dnevno, već samo neke desetine. To je domet te teme i tog sadržaja. Ali sa druge strane, iako niste možda čitani, svi će nekako saznati znati da ste vi ekspert za kiseli kupus i kolenice, i čim im zatreba savet iz te teme, naći će vas preko pretraživača. To je jedna sjajna stvar sa blogom, ko je dovoljno uporan i ko je dovoljno dugo na web-u sa svojim tematskim sadržajem, postane opšte poznat. Tim pre, što svojim tematskim pisanjem zauzima sve značajnije mesto na pretraživačima i postaje neumitan pogodak po ključnim rečima.

Iskusni blogeri i web experti će vam ponavljati kao mantru sledeću tezu: “Sadržaj je suština uspešnog blogovanja, sadržaj, samo sadržaj“. Da, to je istina, ali … uvek ima jedno „ali“ koje sreću kvari. Sadržaj jeste bitan, ali vam niko od njih ne kaže da taj sadržaj treba da bude adekvatno ponudjen web svetu i internetu, da treba da bude i optimizovan za pretraživače.  Zato učite od SEO optimizaciji, i kako se rade neke stvari sa sadržajem, koristite dodatke i plugine koji vam popravljaju seo perfomanse.

Mi smo sa Baštom Balkana tako dobro uradili domaći zadatak sa seo optimizacijom da smo od tema i sadržaja koji su mahom nezanimljivi većini posetilaca na internetu i web zajednici, ipak uspeli da napravimo jedan od najposećenijih blogova u Srbiji. U tome nam je pomogao i jedan mali tim seo stručnjaka poznatiji kao SEO Anonimus. Radili smo šta su nam rekli i rezultat nije izostao.

.

5. Socijalna integracija

Sve bitnija stvar u radu i životu blogera postaje Facebook i druge socijalne mreže. To postaje toliko dominantno da mnogi sa blogovanja prelaze na Facebook i samo se bave time – fejsuju i lajkuju.

Suštinski problem Facebook aktivnosti je što one uzimaju dosta vremena i nisu vidljivi za ostatak interneta. Vaši FB radovi ne ostaju arhivirani u pretraživačima. S druge strane FB i niz drugih socijalnih mreža su alatka koja vrlo brzo može da zapali zajednicu i sledbenike i napravi veliku buku i gužvu, mnogo više nego blogovanje.

Kako god to posmatrali, potrebno je da svoje socijalne mreže integrišete u rad svojih blogova. Kod nekih blogera je to vrlo bitno i veliki broj poseta dolazi upravo sa Facebook-a dok kod drugih blog aktivista to i nije presudno, ali je u svakom slučaju dobro biti na FB-u. Tu su naravno i Twitter mreža, pa MySpace, Digg, StumbleUpon i mnoge druge, manje zastupljene kod domaće populacije.

.

6. Ostalo o čemu treba ponešto znati pri blogavanju

Svakako trebate pri postavljanju bloga postaviti Google Analytics code za merenje poseta i statistike vašeg sajta, jer iz sirovih statističkih podataka možete mnogo toga saznati.

Trebate se takodje prijaviti na što veći broj otvorenih blog agregatora da se vaši postovi i tamo prenose – Blogodak, Blogeri, …

Trebate se prijaviti i na mnoge sajtove za rangiranje sajtova i ocenu vašeg rejtinga, kao što je Alexa, iako ta rangiranja nisu tako bitna osim Google Page Rank – PR, koji ionako Google sam vama dodeljuje.

Gde god nadjete neku top listu ili tabelu blogova, prijavite se, ma koliko bili u startu na niskom mestu, treba znati gde vam je mesto. Mi smo se na primer prijavili u sistem Gemius Audience – gemius.com, gde se meri protok posetilaca na celom srpskom web-u i ponašanje vaših posetilaca. Uspeli smo da prvog meseca budemo na 80-om mestu po broju poseta na internetu u Srbiji, da bi već sledećeg meseca bili negde na 60 i nekom mestu, i uz to saznali smo sjajne stvari o našim posetiocima, ko su oni, šta preferiraju, kojeg su pola, prihoda, godina, itd, što nam može pomoći da unapredimo ili podesimo rad i sadržaj sajta za našu ciljnu grupu. Jer, da se razumemo, ne možete svojim pisanjem i temama pokriti celokupnu populaciju i biti popularni kod svih kategorija stanovništva.

Neki blogovi su omiljeno mesto samo za žene domaćice, kao što je to na primer Bašta Balkana po istraživanju Gemius Audince agencije, i to je sasvim u redu. Volimo mi naše domaćice kao što i one vole nas.

. . .