Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

LCHF ishrana i knjiga „Istine i laži o hrani“ – koliko je štetan holesterol i životinjske masnoće

Anita Šupe

NISKO UGLJENO HIDRATNA DIJETA

LCHF ishrana i da li su životinjske masnoće u ishrani i holesterol u krvi tako štetni kako medicinska nauka tvrdi

 

Istina i laži o hrani knjiga Anita Šupe i LCHF ishranaLCHF ishrana ili Low Carbohydrate High Fat diet .. Istine i laži o hrani… Mitovi, zablude i neistinite tvrdnje o tome što je zdravo a što nezdravo, dovele su do situacije gdje jedni profitiraju a drugi plaćaju… Establišment – prehrambena industrija, farmaceutska industrija, državne službe, medicinski stručnjaci i medija – profitiraju. A obični čovjek/potrošač plaća. I što je najgore – plaća svojim zdravljem.

Najgore plaćamo zabludu da su masnoće životinjskog porijekla i kolesterol štetni, te da izazivaju srčane bolesti, začepljenje žila, pa čak i rak. Međutim ova općeprihvaćena tvrdnja nema znanstvene osnove već je nesretni rezultat neutemeljenih mitova, predrasuda ali i komercijalnih interesa. Na račun ove neistine, zadnjih smo 30 godina pokusni kunići kojima se umjesto tih ”strašnih” životinjskih masnoća nudi cijelo mnoštvo ”zdravih” rafiniranih namirnica sa previše šećera, škroba, rafiniranih biljnih uljamargarina i transmasnoća, pšeniceglutena i žitarica općenito, umjetnih dodataka i štetnih kemikalija.

Službene prehrambene smjernice da se smanji unos masnoća i poveća unos ugljikohidrata, stare su tek nekih 30-tak godina, i otkada su one uvedene zapadnim se svijetom proširila epidemija debljine, metaboličkog sindroma (povišeni šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, poremećene masnoće u krvi i debljina u području trbuha), srčano-žilnih bolesti i mnogih vrsta raka. Jasno je da je tu nešto očito jako, jako pogrešno. Danas se bez sumnje zna da prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja ne predstavljaju opasnost za zdravlje a znamo i da su od pamtivjeka predstavljale vrlo važan dio ljudske ishrane. Istraživanja nam potvrđuju da su grupe naroda koje su se hranile na tradicionalan način prije dolaska “civilizacije” sa bijelim brašnom i šećerom, bili izuzetno zdravi i otporni ljudi koji nisu obolijevali od bolesti tipičnih za današnje vrijeme.

Nažalost i u 21. stoljeću liječnici i drugi medicinski stručnjaci još uvijek nas straše ”povišenim kolesterolom” – najčešće iz tog razloga što su neupućeni ili nezainteresirani za najnovija saznanja. Ili možda zato što su sponzorirani od farmaceutske industrije koja je jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u svijetu, a statini – sredstva za snižavanje kolesterola – najprodavaniji lijek na kojem se zarada broji u stotinama milijuna dolara.

Doktor medicine Dwight Lundell, poznati američki kardio kirurg, piše: Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu… Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da izbjegavaju zasićene masti… Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva. 

Kad bi medicinski stručnjaci bili manje zaokupirani prepisivanjem recepata, a više zainteresirani za svoju struku i zdravlje ljudi, kad bi se podsjetili da je njihova dužnost biti u tijeku zbivanja i pratiti znanstvenu i stručnu literaturu – također i onu s druge strane mainstreama (čast izuzecima koji to rade), saznali bi neke vrlo zanimljive stvari:

Znanstveni dokazi o štetnosti masnoće i kolesterola ne postoje.

Kampanja protiv kolesterola najveća je prevara 20-tog stoljeća.

Zasićene masnoće iz hrane životinjskog podrijetla ne uzrokuju ni debljinu, ni srčane bolesti niti kakve druge kronične civilizacijske bolesti.

Debljina je bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi ni o prekomjernom jelu niti o premalo tjelesne aktivnosti, već o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti.

Inzulin je primarni regulator nakupljanja masnoće, a ugljikohidrati – koji potiču izlučivanje inzulina – direktni uzročnik debljine.

Bolesti srca i krvnih žila nemaju veze sa unosom zasićenih masnoća iz hrane. Pravi uzrok srčano-žilnih bolesti su kronične upale u arterijama, koje nastaju zbog pretjeranog unosa šećera, škroba i biljnih ulja bogatih omegom 6.

Što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko tijelo nije dizajnirano da bi moglo preraditi hranu nakrcanu šećerom, škrobom i omega 6 uljima.

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku.

Znanost danas nudi brojne dokaze da je industrijska neprirodna rafinirana hrana glavni uzročnik tipičnih bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srčano-žilnih bolesti (začepljenje žila, srčani i moždani infarkt), autoimunoloških bolesti, alergija i mnogih vrsta raka.) Čovjek je genetski prilagođen određenoj vrsti hrane  a ta se hrana ne proizvodi u tvornicma već samo u prirodi. To nisu nutritivno osiromašene, kemijom pretrpane industrijske prerađevine, već prava prirodna hrana u svom izvornom obliku, prema principima koje daje LCHF ishrana.

LCHF ishrana nije „dijeta“ već način prehrane ili još bolje rečeno – način života. LCHF ishrana je skraćenica od Low Carb High Fat što znači manje ugljikohidrata i više masnoće. Ovaj način prehrane najsličniji je izvornoj ljudskoj prehrani prije dolaska industrijske rafinirane hrane, i upravo kao takav pruža optimalne uvjete za dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu. LCHF ishrana ima i druge (engleske) nazive kao što su Paleo, Primal, Low Carb, i zapravo predstavlja jedan cijeli pokret koji je zadnjih godina postigao veliku popularnost i proširio se zapadnim zemljama. Osnova ove prehrane je prava izvorna hrana kao što su riba, meso, jaja, obilje raznog povrća i prirodne zdrave masnoće. Također se jedu punomasni mlječni proizvodi, orašasti plodovi i voće. Izbjegavaju se namirnice bogate šećerom i škrobom, kao što su kruh, tjestenina, razna peciva i slično, te rafinirana biljna ulja i margarini. Biraju se čiste namirnice najbliže svom izvornom obliku, po mogućnosti iz organskog ili domaćeg uzgoja, a izbjegavaju se industrijske prerađevine koje su nutritivno osiromašene i sadrže brojne umjetne aditive i štetne kemikalije.

Samo ako jedemo pravu hranu u svom izvornom obliku, koju nam je priroda osigurala, imat ćemo i tijela kakva nam je priroda namijenila – bit ćemo zdravi, jaki, otporni i vitki.

. . .

Informacije o knjizi „Istine i laži o hrani“: Knjiga izlazi iz tiska sredinom maja, izdavač Primula d.o.o, Poljane 111 d, 51414 Ičići, Hrvatska. Knjiga se već sada može naručiti u pretplati po povoljnijoj cijeni od 90 kuna, inače će cijena u knjižarama biti 149 kuna. Narudžbe se mogu izvršiti na e-mail [email protected] ili na telefon 00385 51 708 190. Za kupce izvan Hrvatske (Evropa) poštarina iznosi 40 kuna.

. . .

Moje ime je Anita Šupe. Živim u Švedskoj gdje sam diplomirala prehranu i nutricionizam na Geteborškom Sveučilištu. Za razliku od većine nutricionista, ja ne pratim službene općeprihvaćene prehrambene smjernice jer one nažalost nemaju znanstvene osnove, već su nesretni rezultat neutemeljenih mitova, predrasuda i komercijalnih interesa. Moje znanje je, osim onog formalnog školskog, utemeljeno na samostalnom istraživanju stručne literature o utjecaju prehrane na zdravlje. Moja želja sa ovim blogom/ovom knjigom je da pokušam razotkriti uobičajene mitove i zablude o „zdravoj“ i „nezdravoj“ ishrani. Također želim podijeliti svoja saznanja o tome kako se uz prirodnu i zdravu prehranu može doći do boljeg zdravlja i normalne tjelesne težine.

http://istineilaziohrani.blogspot.se/

.

13 komentara

 • Oduvek sam govorio da je kajmak ok, da je slanina ok, da je maslac ok a niko nije hteo da me sluša.
  Svi nešto jedu dijetalno, obrano mleko, industrijski margarin, nikako svinjetinu, udri po soji, fuj.
  Napokon jedan pravac u kome mi je mirna savest da se najedem!

 • I moja paradigma ishrane se promenila pre jedno desetak godina u pravcu koji promoviše ovaj tekst iako sam bio sklon makrobiotici i vegetarijanstvu, ali mi ti stilovi ishrane jednostavno nisu prijali.

  Doduše, moram priznati da je na to uticao zdrav razum moje supruge, koja je uvek govorila jedno te isto: jesti raznovrsnu hranu, jesti sve, osim industrijske hrane, i jesti naravno manje količine svega.

 • Ovo je pravi rock and roll tekst !!! To sam želeo da čitam!!! O, jeeee, jeeeah, udri majstore po slanini, majonezu, kačkavalju i jajima, jeee, jeeee !!!

 • Ja sam od onih koja sam za LCHF čula tek nedavno,iako se zapravo cijeli život hranim po tom režimu iz jednostavnog razloga što ne volim slatko, nikad nisam htjela jesti voće iako u manjoj mjeri konzumiram žitarice i domaće kolače, ali sa miimalno šećera. Nikad nisam imala višak kilograma, naprotiv , uvijek sam na donjoj granici BMI, a i nalazi masnoća su uvijek savršeni iako konzumiram i svinjsku mast,maslac, svinjetinu, dakle sve ono što je neopravdano proskribirano. I naravno, ne jedem industrijsku hranu i jako pažljivo čitam deklaracije.kako bi izbjegla kemikalije u hrani. Moj muž je odnedavno na strožem režimu LCHF-a ,jer mora skinuti 5-6 kg i zssad je zadovoljan. Imam pitanje, od žitarica jako rado pravim proso, čitala sam da je zdravo kao lužnata žitarica, pa me zanima koliko je ono prihvatljivo u LCHF prehrani? Puno hvala unaprijed i pozdrav!Hrvojka

 • Narode, budite oprezni sa svim savetima, cak i sa ovima. Procitajte sve ali nemojte se slepo prihvatati ni za sta. Sve oko funkcionisanja organizma je veoma komplikovano, daleko komplikovanije nego sto se misli. Ako se upotrebljavaju termini kao „slobodni radikali“, „antioksidanti“, „zasicene masti“, „holesterol“ i tome slicno, izgleda kao da je sve prosto.
  Holesteroli u hrani: treba znati da holesterol u organizmu ne nastaje od hrane, nego se stvara u jetri, sintezom. Neophodan je za funkcionisanje organizma, a ako ga ima u visku znaci da nesto nije u redu – o tome postoje veoma razlicita misljenja.

 • Slažem se sa Zoranom.
  Trajno mlijeko. Nemate pojma što pijete.
  Veterinar nam je šapnuo. Od bolesnih krava koje se cijepe raznim antibiticima muze se ovo mlijeko i pasterizira se. Kupujte svježe mlijeko najveće masnoće jer je najzdravije.Ako nemate domaće.

  Sratna sam jer imamo vaše, srpske proizvode u dućanima, Imlek jogurt, Moja Kravica jogurt, jedno vrijeme je bila i pavlaka, sad nema….Moja Kravica jogrt je odličan. Kao domaći. Ni blizu našim jogurtima, hrvatske proizvodnje.Samo jako brzo nestanu. 🙂

 • „Debljina je bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi ni o prekomjernom jelu niti o premalo tjelesne aktivnosti, već o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti.“ – ovo apsolutno nije dokazano, nema ni teoretskog objasnjenja (koliko znam), a omiljeni je izgovor skoro svih koje jedu vise nego sto trose energije.
  Imenjace, sta je to LCHW?
  Moda zvana Atkins dijeta, makar je zvali LCHF ili bilo kako drugacije, na Zapadu je odavno prohujala. Proverite, citajte, isprobajte uostalom ali nemojte unapred postati pobornik.

 • Hrvojka, strucnjaci hvale proso. Medjutim, sadrzi vise od 70% ugljikohidrata, tako da cak i pomisao na njega je svetogrdje.

 • Sirotinja sam, od rata na ovamo, nemam da birkam. Kada je prilika nagumam se, kada nema baš, pa gotovo da gladujem. A JAJA SU NAJJEFTINIJA. Na gladan stomak, spremljena ovako ili onako, sa ovim ili onim jeftinim ukrasom, u stomaku samo jedno čšššščččšššššš, kiselina sve svari.
  Nikada se nisam osjecao bolje.
  A dijeta ima jedna – radi ko sat, a jedeš sve, samo ima jedan uslov, jedi ma šta ali za jedan evro dnevno.

 • ja sam drzala lchf dijetu zbog kandide i nemam je vise kako rezultati kazu ali imam i dalje simptome ,ne znam dali je od ove dijete ili od cega vec ali pojavio mi se holesterol 5.78,ipak mislim da je preterana ishrana mesom stetna

 • LCHF ishrana ja je nazivam i ishrana neandertalaca i stoun edž dijet. Koncepcija ove priče je totalna nebuloza i apsolutna laž, obmana i iskrivljivanje i izrugavanje istini. Ovo nema veze sa mozgom i zdravim razumom. Ko misli da treba da se ovako hrani neka ide u kameno doba i živi u pećini. Ja sebe smatram čovekom a ne neandertalcem. Neandertalci ogrnuti u koži jurišaju na životinje ubijaju ih jedu njihovo meso. I ta teorija se u mnogim naučnim krugovima dovodi u sumnju. Oruđe koje su koistili služili je više za guljenje korenastog povrća, više su bili lovine nego što su lovili. Ovo će te verovatno slabo negde čuti jer ova priča ne odgovara moćnim lobijima mesne, mlečene i naravno framaceutske inustrije i ovo ruši temelje naše ukorenjene vizije „prirodne“ čovekove ishrane“ Zanimljiv je komentar ove gospođe Ivane koja je ovim načinom ishrane narokala holesterol na 5,78. Ništa čudno. LCHF ishrana=insulinska rezistencija. Inzulinska rezistencija nije samo povišen šećer ili povišen insulin to je i hiperlipidemija. Nisu samo rafinisani šećeri i ugljeni hidrati krivi za vašu insulinsku rezistenciju, gojaznost ili ti ne daj bože nešto gore. A meso,riba, jaja, mleko i ml. proizvodi, masnoće one su nevine? Još ako ceo dan lenčarite eto problema!!! Praotac ovakvih nakaradnih dijeta bio je Robert Atkins, i njegova „Atkinsova dijeta“. Čovek se hranio na sličan način sa malim udelom ugljenih hidrata u ishrani i umro je od srčanih problema a bio je dr kardiologije. Šta reći?

Ostavite komentar