Dr Svetlana Vesanović

Panthenol krema i vitamin B

Priča o Pantotenskoj kiselini za lečenje, regeneraciju i negu kože. Kako deluje panthenol krema

Panthenol krema i vitamin B5 za negu i regeneraciju kože

Vitamin B5 i panthenol krema. Vrlo često proizvodjači zaborave da naglase značaj ili ga umanjuju kada je reč o jednoj hemijskoj supstanci koja je ime dobila po grčkom nazivu za nešto ¨od svuda¨ pantothen (παντόθεν), jer se u manjim ili većim količinama nalazi gotovo u svakoj hrani.

Reč je o pantotenskoj kiselini, koja pripada velikoj porodici B vitamina i poznata je kao vitamin B5. Hemijski, to je amid izmedju D-pantoata i beta-alanina, čija je formula: C9H19NO4.

Aktivni oblik pantotenske kiseline u tkivima je koenzim A, koji je neophodan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina i detoksikaciju nekih produkata metabolizma.

Roger J. Williams je otkrio pantotensku kiselinu, i doprineo uspostavljanju značaja nutricionih faktora u cilju prevencije i lečenja nekih bolesti i poremećaja (npr. reumatoidnog artritisa).

Na nivou zdrave kože, procesi se manifestuju očuvanjem pravilne funkcije, a kod oštećene kože, stimulacijom regenerativnih procesa. Takodje, postoje podaci da je pantotenska kiselina uključena u regulaciju ekspresije gena i još neke druge procese na nivou genskih molekula.

Pantotenska kiselina – vitamin B5 ima više dejstava: antioksidantno, radioprotektivno, antiinflamatorno, antivirusno dejstvo i pospešuje zarastanje rana. Mehanizmi dejstva nisu u potpunosti poznati, ali eksperimentalna istraživanja su pokazala da kalcijum-D-pantotenat ubrzava zarastanje rana, tako što povećava broj zdravih ćelija tkiva koje u većem broju i brže migriraju u predeo rane. Takodje, topični dekspantenol poboljšava hidrataciju stratum corneum-a kože, smanjuje transepidermalni gubitak vode i stabilizuje zaštitnu funkciju epidermisa.

Grupa francuskih stručnjaka je istraživala uticaj upotrebe vitamina B5 i vitamina C pre hirurškog uklanjanja tetovaža. Sedam dana pre intervencije pacijent je primio 200 miligrama vitamin B5 i 1 gram vitamina C. Dva i po meseca posle hirurške intervencije, merene su sledeće karakteristike postoperativnog ožiljka: jačina, debljina, boja i rigidnost. Ožiljci su bili jači, deblji, sa više boje. Veliki broj istraživanja je usmeren na sticanje saznanja o uticaju vitamina B5 na zarastanje rana na ćelijskom nivou, kao i o uticaju na kožu uopšte.

Veliki problem istraživačima predstavlja ograničenje rada na živim ljudima, tako da se najveći broj eksperimenata sprovodi na različitim laboratorijskim životinjama. Pa ipak, pantotenska kiselina se smatra lako dostupnim vitaminom koji predstavlja pogonsko gorivo za ćelije kože.

Danas se ona redovno koristi u vidu gela ili kao panthenol krema: kod povreda kože (ogrebotine, blaže opekotine, tegobe nastale usled prekomernog sunčanja, trenja ili pritiska na koži); u lečenju svraba, crvenila, peckanja i bola kod alergijskih promena na koži; za negu i sprečavanje pucanja bradavica dojki kod dojilja; za negu i regeneraciju: suvih i ispucalih usana, suve i ogrubele kože ruku, kože posle brijanja i depilacije, i kože oštećene zbog poremećaja periferne cirkulacije krvi; kao i u različitim fazama lečenja ekcematoznih promena.

Ovaj dragocen vitamin B5, tj. pantotenska kiselina, ima mnogo glavnih uloga u ključnim biološkim procesima i zbog toga je redovan sastojak mnogobrojnih kozmetičkih, kozmetskih i medicinskih preparata kao što je panthenol krema.

. . .

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Tel:  065 5167 660