Planina Tara fotografije

 

KRALJICA PLANINA TARA

Lepi i magični prirodni predeli sklada i života. Galerija slika i fotografija kako izgleda u svojoj lepoti planina Tara

 

Planina Tara je jedna od naših najlepših planina i svakako jedan od najprivlačnijih predela Srbije. Pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkana pašnjacima i livadama, ova lepotica planinskog sistema Srbije ali i celog kontinenta, svakako zaslužuje epitet Kraljice planina.

Masiv Tare nalazi se u zapadnom delu Srbije, u graničnom pojasu prema Bosni i Hercebovini, odnosno Republici Srpskoj. Sa juga i jugoistoka, Tara je oivičena rekom Kamišnom i Kremanskom kotlinom oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru. Na istoku se naslanja na ogranke Ponikava i Stapara. Na severoistoku granicu joj čini reka Pilica. Sa severa masiv Tare oivičen je kanjonom reke Drine, sa severozapada rekom Derventom, dok je sa zapada omedjan Belim Rzavom. Površina Planine Tare u navedenim granicama je 183 km2, a nadmorska visina iznosi 1000m do 1200m. Najviši vrh Tare je Zborište sa nadmorskom visinom od 1544 m.

Najpoznatiji turistički lokaliteti na Planini Tari su Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine sa svojim jezerima, Šljivovica, Sokolina, Predov Krst i prelepi vidikovac na njemu. Na našoj najlepšoj Planini Tari zasigurno možete izabrati odgovarajući smeštaj za vaš idealni odmor u prirodi. U turističkoj ponudi su prelepe vikendice, apartmani i hoteli. U Širem području planine Tare nalaze se mnoge prirodne i kulturne atrakcije, gradski i turistički centri, poput Bajine Bašte, Zlatibora ili Višegrada, a podno Tare nalazi se Manastir Rača iz 13. veka, centar kulturne i duhovne baštine ovoga kraja.

Planina Tara je prostor čiste i netaknute prirode. Zahvaljujući njenim povoljnim klimatskim i geološkim faktorima, iskazuje izuzetno pozitivnu ulogu na život i zdravlje biljaka, životinja i čoveka. Vazduh, svojim kvalitetom i čistotom predstavlja neprocenjivu vrednost i pravu oazu zdravlja. Planina Tara, bogatstvom svog biljnog i životinjskog sveta, predstavlja riznicu sadašnjeg, ali i, na drugim mestima, davno izumrlog životnog blaga. Upravo ovde raste čuvena Pančićeva Omorika, relikt i endemit zaostao još iz praistorije i opstao samo na ovim prostorima. Omoriku je otkrio naš veliki naučnik Josif Pančić po kome je kasnije ova „nova fela četinara“ dobila ime „Pančićeva Omorika“.

Spoj izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, Planina Tara predstavlja retku turističku dragocenost i idealno mesto za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Zahvaljujući idealnim prirodnim uslovima i značajnim smeštajnim kapacitetima, kako hotelskim, tako i seosko-apartmanskim, pruža izuzetne mogućnosti za turizam svih 365 dana u toku godine.

Ja ovako zamišljam raj„, reči su direktora Evropske federacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, gospodina Etkina Klarka prilikom posete Planini Tari, a jedna slovenska legenda kaže kako je planinu Taru, zbog svojih brojnih i neponovljivih prirodnih lepota, izabrao dobri bog Tar, da na njoj proživi svoj božanski život, a  po kome je ova planina i dobila ime.

Budući da je prebogata prirodnim i turističkim atrakcijama u okviru svog masiva, kako na obroncima, tako i u neposrednoj blizini, planina Tara u potpunosti opravdava epitet najlepše planine brdovitog Balkana, ali i Evropskog kontinenta uopšte.

U obodu planine Tare nalaze se i nezaobilazne turističke atrakcije: Zlatibor, kao i muzejska železnica „Šarganska osmica“, etno selo Mećavnik (Drvengrad) i nadaleko čuvena Kremna, u kojima se dodiruju Zlatibor i Planina Tara. Zlatibor je planina izuzetne lepote, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, obiluje zatalasanim visoravnima ispresecanim brojnim rečicama i planinskim potocima. Zlatibor je najposećenije planinsko turističko mesto u Srbiji. Nalazi se na 1000 m nadmorske visine i svojevrsna je vazdušna banja – leti oaza mira a zimi skijaški centar. Tara je idealno mesto na kome bi svako poželeo svoj lični kutak za odmor.

Šarganska osmica je jedinstveno remek delo svetskog graditeljstva. Na relativno malom prostoru i nepristupačnom kamenom terenu, savladana je velika visinska razlika prugom koja kruži preko Mokre Gore i Šargana, kroz sistem tunela i mostova, praveci oblik broja „8“ po čemu je i dobila ime. Ova pruga uskog koloseka svojevremeno je povezivala Beograd i Sarajevo a danas je obnovljena na potezu od Višegrada, preko Mokre gore do Kremana i služi u turističke svrhe. Kremna su rodno selo slavnih proroka Tarabića, a u kojem možete i upoznati predele u kojima je nastalo čuveno Kremansko Proročanstvo.

Etno selo Mećavnik (Drvengrad), jedan je od turističkih bisera ovoga kraja. Kuće i građevine na Mećavniku uglavnom su novoizgradene kopije autentičnih vajata sa ovog područja. Neke od njih su čak originalne, uz puno pažnje rasklopljene i prenesene sa obližnjih planinskih obronaka, a zatim u Mećavniku ponovo sklopljene.

Reka Drina, rečni biser u podnožju Planine Tare, sa živopisnim prirodnim ambijentom (kanjon, jezera, vrela i izvori), predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju i značajnu tačku na turističkoj mapi Planine Tare. U obodnim delovima Planine Tare, pored manjih jezera, brojnih planinskih vodotoka, vodopada i brzaka kristalne čistoće, nalaze se dva, po svojoj lepoti nadaleko čuvena, jezera: Perućačko jezero na Drini i Zaovinsko jezero. Na Tari i Drini se mogu videti najlepše slike netaknute prirode.

Tekst i Fotografije: Jovan Jarić.  Više fotografija možete pogledati na www.planinatara.rs  i na Facebook nalogu Drina.Tara

. . .

Jagostica planina Tara Srbija by Jovan JaricZvijezda planina Tara Srbija mountain view Serbia by Jovan JaricEtno selo Kaludjerske bare planina Tara Srbija by Jovan JaricOvce-ispod-drveta planina Tara Srbija mountain sheep Serbia by Jovan JaricBoje proleca planina Tara Srbija mountain color Serbia by Jovan JaricJesenji mozaik Tare planina Tara Srbija autumn mosaic Serbia by Jovan JaricPut kojim se redje ide planina Tara Srbija forest path Serbia by Jovan JaricZaovine jezero lipovica planina Tara Srbija lake Serbia by Jovan JaricZaovine jezero spajici planina Tara Srbija lake mountain Serbia by Jovan Jaric