Redakcija Bloga

 

Dva istovremena sajma knjiga u Beogradu – svetovni i duhovni život Srba

 

Ne smatramo čudnim što se u isto vreme na dve lokacije u Beogradu održavaju dva sajma knjiga u isto vreme i istim povodom. Bitno je da ima izdavača i dobrih ponuda knjiga.

Jedna od tih manifestacija traje već 12 godina i održava se u holu Doma Sindikata pod nazivom Uskršnji sajam, i okuplja 30-ak izdavače raznih žanrova i profila koji nude svoje knjige sa većim ili manjim popustom. Manifestacija je uhodana i ima svoju tradiciju. Uskršnji sajam je počeo 26 marta i traje do kraja Uskršnjeg posta.

S druge strane, po prvi put ove godine otvoren je u bivšoj zgradi robne kuće Kluz, u Masarikovoj ulici, na uglu sa Resavskom ulicom, preko puta SKC-a, Vaskršnji sajam pravoslavnih knjiga i pratećih rekvizita. Organizator je Izdavački fond Srpske Pravoslavne Crkve. Na tri nivoa, organizovani su štandovi sa ponudom knjiga iz pravoslavlja, rekvizita, suvenira, kandila, ikona, svećnjaka a tu su i proizvodi iz manastira: manastirska rakija, melemi za kožu, slatko.

Ne propustite da posetite drugi i treći sprat Vaskršnjeg sajma, jer ćete na drugom spratu možda naići na raspoloženog monaha za priču koji će vam dati korisnu duhovnu pouku, kao što smo je mi dobili uz malo predvidjanja i budućnosti sveta. Valjda smo se sa razlogom i ne slučajno našli na tom mestu u to vreme.

Na trećem spratu ćete videti umetničku radionicu SPC-a, i kako se stvaraju ikone i pravoslavni suveniri.

Iznenadićete se raznim sjajnim stvarima na Vaskršnjem Sajmu. Na primer, izlagačem iz Rumunije i pozlaćenim svećnjacima, ikonama i ukrašenim krstovima, odećom za sveštenike i sa mnogo drugih lepih detalja. Tu je i izlagač i štand iz Grčke, kao i niz štandova srpskih manastira i monaških bratstava, uz čuveni Fond i izdavačku kuću manastira Hilandar.

Mi smo bili iznenadjeni bogatstvom naslova pravoslavne literature i ponudjenim knjigama, kao i vrlo pristupačnim cenama. Cene nekih knjiga su zaista simbolične i ne propustite priliku da kupite odlične naslove i pravoslavne knjige koje će vam trajati ceo život i kojima ćete se iznova vraćati. Bili vi duhovno orijentisani ili ne, bićete iznenadjeni bogatstvom prisutnih misli. Tu smo susreli i štand Izdavačke kuće „Predanje“ našeg autora sa bloga gospodina Milana Stankovića i njegove sjajne prevode i knjige. Toplo preporučujemo svima njihovu knjigu „Putokaz za Carstvo nebesko“ – Sveti Inokentije Moskovski, čija cena je simboličnih 250 dinara, a radi se o sjajnoj knjizi života ruskog svetitelja i misionara koji je obilazio i prosvećivao Sibir i nomadska plemena, pojas Beringovog moreuza i Aljasku, Severnu Ameriku, dok je taj deo zemlje bio pod Ruskom državom. Ubudljiv putopis.

Vaskršnji sajam traje do 8 aprila 2012 godine, tako da vas pozivamo da požurite u posetite pre svega Vaskršnji sajam knjiga a uz put odšetajte i do Uskršnjeg sajma.

. . .