Redakcija Bloga

Valaam manastir i Valaamski manastiri su Sveta Gora Ruskog pravoslavlja – Ruski Atos

 

Najveće veštačko jezero Ladoga na Severu Rusije, iznad Petrograda a na granici sa Švedskom dom je arhipelagu ostrva na kojima je mnoštvo manastira, crkvi i skitova, i koji predstavljaju svojvrsnu Svetu Goru Ruskog pravoslavlja – Valaam.

Zapravo,  to je mesto gde su ruski duhovnici pokušali da stvore Novi Jerusalim u duhovnom smislu. Car Ivan Grozni je Valaam proglasio carskom Lavrom i od tada je manasir napredovao, bivajući jedno vreme i jedan od najbogatijih manastirskih poseda u Rusiji, obuhvatajući 13 manastira.

Stotine monaha je u tim hladnim i dalekim predelima severa Rusije svojom molitvom i podvižništvom održavalo vatru pravoslavlja u srcima Rusa. Veliki obrazovni i duhovni centar, ostrvo Valaam i istoimeni manastir uz niz manastira na okolnim ostrvcima, pored duhovnog značaja i sadržaja, izuzetan su i turistički doživljaj. Lepa priroda, fantastične crkve i manastiri, te svetost samog mesta su poseban doživlja za hodočasnika.

Mnoge legende su vezane za nastanak ovog svetog mesta, od dolaska Svetog Andreja pa na dalje, tek neki istorijski spisi pominju postojanje manastira još u 11. veku. Nagli razvoj ostrva i manastira počinje od 17. veka.

Pogledajte slike Valaama i njegovih manastira.

 

 

………