Zlatko Šćepanović

 

Danone Group –  Svetski i globalni proizvođač keksa, mleka i vode

 

U samo 30 godina (od 1966. do 1998. godine) Danone Group se pomerila iz domena industrije stakla u prehrambenu industriju, iz regiona Lion na 5 kontinenata. Prvo francuska, zatim evropska, Danone Grupa je danas svetski poznato ime kad su u pitanju sveži mlečni proizvodi, kolači i flaširana voda.

20. Novembra 1997. godine Danone Group se pridružila listi od 15 francuskih kompanija, kotirana na Njujorškoj berzi kao jedna od najvećih u svetu. Da bi se taj događaj proslavio u vrhunskom stilu, čuvena ulica Wall street, stecište svetskih finansijskih imperija, postala je Danone street tog dana. Ispod velike tende, deca su zabavljala gomilu iznenađenih i očaranih prolaznika, bacajući im primerke Danone jogurta, flašice Evian vode i LU biskvita.

Kao globalna korporacija Danone prilazi svetu sa poštovanjem za kulturne različitosti koje su duboko ukorenjene u zdravim, temeljnim vrednostima. Svuda oko sveta, Danone reprezentuje zdrav način ishrane, pozitivno raspoloženje, kvalitet i dobro provedeno vreme sa porodicom i prijateljima. Danone dinamično uključuje u svoj rad kulinarske sklonosti i navike, odgovarajući na kulturna prava različitih ljudi, sve do detalja iz svakodnevnog života.

Danone se konstantno prilagođava očekivanjima svojih potrošača sa inovacijama, isporučujući visoki kvalitet prehrambenih proizvoda i flaširanih voda.

Za potrošače, Danone znači kvalitet, inovaciju, dobar ukus. Danone je mlada, ekspanzivna Grupa sa prestižnom porodicom brendova. Zaposleni u kompaniji se razvijaju zajedno sa njom, jer je poštovanje individualnosti jezgro korporativnih vrednosti Danonea. Zbog kvaliteta proizvoda, profesionalnosti posla koji obavlja i ljudi koje ima, Danone je postao:

N° 1 u svetu u trgovini svežim mlečnim proizvodima – 15,5% svetskog tržišta

N° 1 u svetu u trgovini slatkim kolačima – 9,5% svetskog tržišta

N° 2 u svetu u trgovini flaširanom vodom – 9% svetskog tržišta

3 vodeća brenda: Danone, LU, Evian

Godišnja prodaja: 14,3 milijardi EUR-a (podaci za 2002-u godinu)

86.657 zaposlenih u više od 120 zemalja

.

Delovanje na dobrobit zajednice

Svakog dana zaposleni kompanije Danone iznova potvrđuju svoju odlučnost da:

– kombinuju restruktuiranje sa zapošljavanjem i obnavljanjem lokalne industrije

– razvijaju programe obrazovanja i preduzimaju lokalne akcije u cilju zapošljavanja mladih ljudi

– podstiču svest o prehrani koja prati razvoj zdravih proizvoda

– čuvaju čovekovu okolinu.

 . . .