Priroda na Dar

HOĆU NEĆU

Rusomača (Capsella bursa pastoris) lekovita biljka snažnog dejstva na kapilare – zaustavlja krvarenja, steže kapilare i jača krvotok

 

Poznata dečija igra čobana koji su na brdovitom Balkanu čuvali svoje ovce ili goveda zvala se „hoću – neću“ ili „voli me ne voli me“, kada su oni brali biljku rusomaču, nazvanu i pastirska torbica, zbog svog karakterističnog lista u obliku trougaonog srca, nalik na pastirsku torbicu. Dobila je naziv tako što bi deca ubrala biljku, zamislila želju i naizmeničnim kidanjem listića računali da li će se njihova želja ispuniti – voli me, ne voli me, voli me, …

Rusomača je izuzetna lekovita biljka sa mahom jednim karakterističnim i cenjenim svojstvom – snažno zaustavlja krvarenje, kako spoljašnje tako i unutrašnje. Radi se o poznatoj korovskoj biljci, koja u rano proleće preplavi livade, njive i parkove, svojim tankim grančicama i belim cvastima. Rusomača je rodjaka kupusa i slačice. Karakteristična je po izgledu svojih malih i čudnih trougaonih listića na kratkoj dršci, zbog kojih ćete je lako prepoznati i zbog čega je i dobila nekoliko narodnih naziva: hoću neću, pastirska torbica, čobanska torbica, torbica …

Decenijama je već zaboravljena u savremenoj farmaciji jer su stanja koja ona leči tretirana hemijskim sredstvima. Mi u okviru naših preparata „Priroda na Dar“ iskoristili smo mudrost narodne medicine i njena sjajna svojstva oko stezanja krvotoka i tkiva da je ugradimo u neke proizvode gde njeno svojstvo zasutavljanja krvarenja i stezanja kapilara dolazi do izražaja u sadejstvu sa ostalim lekovitim biljkama. Smatramo je dragocenim dodatkom napim prirodnim preparatima i formulama.

Rusomača se osim kao igračka dece i pastira, u narodnoj medicini koristi najčešće za sledeća stanja:

–          Zaustavljanje spoljašnjeg krvarenja iz rana

–          Zaustavljanje unutrašnjeg krvarenja želuca, creva, bubrega, bešike

–          Zaustavljaje krvarenja iz sinusa

–          Zaustavljanje krvarenja desni

–          Smanjenje krvarenja kod obilnih menstruacija

–          Stezanje materice i mišićnog tkiva kod prolaps-a, ispadanja materice ili oslabelih udova

–          Regulacija niskog krvnog pritiska (pominje se i dejstvo na visoki krvni pritisak ali bi mi bili oprezni oko toga)

–          Upotreba u kozmetičkim preparatima

Rusomača se najčešće koristi kao samostalna biljka kod navedenih stanja. U kombinacijama sa drugim biljkama ima manje izražena svojstva i upotrebljava se samo tamo gde druge biljke nemaju izraženu sposobnost zaustavljanja krvarenja a ta funkcije je potrebna. Neprocenjiva je u ratnim uslovima kada vlada nedostatak savremenih sredstava za zaustavljanje krvarenja i kao prva pomoć u prirodi.

Upotrebljava se kao čaj, tinktura, svež sok ili masa za melem, i u vidu praha. Savremena farmacija je pronašla i neke druge oblike u kojima se rusomača može koristiti. Kao čaj i tinktura se pripremaju na standardan način. Zavisno od bolesti koja se tretira ide i njen način upotrebe. Na primer, kod spoljašnjih rana idu svi mogući oblici primene; čaj, tinktura, svež sok, prah. Samo budite oprezni kod primene svežeg soka da sve bude što čistije da ne dodje do infekcije rane.

Kod unutrašnjih krvarenja koristi se čaj, sveža biljka i delom tinktura.

Kod krvarenja sinusa stavi se natopljen tampon čajem ili se ušmrče čaj ili prah.

Kod desni se primenjuje čaj ili sveži sok za masiranje i ispiranje.

Za obilne menstruacije se nedelju dana pred menstruaciju pije čaj 3 puta dnevno.

Za nizak krvni pritisak se pije čaj 3 puta dnevno do regulacije pritiska.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Čaj protiv obilne menstruacije i krvarenja iz materice

Unutrašnja i spoljna upotreba, ispiranje – može se koristiti i za rane, sinuse, desni

Rusomača – 50%

Hajdučka trava – 30%

Petoprsta steža  (Potentilla tonnentilla) – 20%

Biljke sve pomešati. Dve kašike čaja preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti 20 minuta da odstoji. Čaj piti po 2 čaše dnevno i ispirati njime matericu dva puta dnevno.

. . .

www.prirodanadar.rs