Milan Kovačević

 

Istraživanje i analiza internet tržišta u Istočnoj Evropi i u regionu Balkana. Uporedni podaci o razvijenosti on line market-a u Hrvatskoj i Srbiji

 

Razlika u razvoju interent tržišta Srbije i ostalih zemalja regiona, Centralne i istočne Evrope, kao i prilike koje dalji napredak globlane mreže donosi Srbiji, bila je glavna tema prezentacije sa ovogodišnjeg Digital Day-a, koju vam ovom prilikom donosimo.

Autor prezentacije je Marta Klepka, direktoka komunikacija Gemiusa (www.gemius.com), najveće evropske agencije za online istraživanja, čija istraživanja predstavljaju standard za oslikavanje mape online tržišta u većini zemalja na potezu od Rusije ka našim krajevima, ali i u nekim nama “ezotičnijim” zemljama, poput Izraela, Danske, Turske …

Gemius, koji je aktivan i u Srbiji od kraja prošle godine, je tako u mogućnosti da povuče paralele i uporedi pravce i trendove razvoja na ovim, u osnovi veoma bliskim, tržištima.

Pogotovo je interesantno poređenje sa Hrvatskom, pa tako saznajemo da je npr. prosečan hrvatski korisnik interneta još 2007. godine mesečno pregledavao 198 strana. Pola decenije kasnije, 2012. godine, prosečan srpski korisnik je na nivou od 186 strana mesečno, dok je “komšija” već uspeo da “pređe” 505 strana. Takođe, 2010. kompletan srpski budžet za online oglašavanje je činio samo trećinu komšijskog – Hrvatskog, mada je broj internet korisnika u Srbiji veći.

Međutim, ovi, nazigled loši podaci daju osnovu za optimizam, jer je vidljivo da srpski internet kreće putevima koji su utabani u okolnim državama. Svrha prezentacije gospođice Klepka je da vam pomogne u analizi situacije (struktura interent korisnika u Srbiji po primanjima, interesovanjima, obrazovanju…), predviđanju budućih trendova, uočavanju prilika i planiranju poslovnih online poteza koje mogu da vam donesu novac!

Uporedna analiza internet tržišta u regionu sadrži podatke o internet populaciji, o penetraciji interneta u domove, o ponašanju korisnika interneta, o ulaganju u web advertising po zemljama i po korisnicima, broj prosečnih pregledanih strana korisnika na sajtu, koliko vremena prosečan internet korisnik provede na internetu, na koje sadržaje korisnik troši svoje vreme na web-u i mnogi drugi korisni podaci vezani za internet poslovanje i tržište.

Pogledajte njenu Power point prezentaciju i podatke o internet tržištima Srbije i Hrvatske na sledećem linku:

2012 04 25_Marta Klepka_Gemius_Lets make some money online

. . .