Zlatko Šćepanović

 

Heineken NV – Zvanično pivo Evropske lige šampiona u fudbalu

 

Priča počinje krajem prošlog veka, tačnije, 16. decembra 1863. Dvadesetdvogodišnji Gerard Adriaan Heineken je toga dana kupio pivaru De Hooiberg, do tada najveću u Amsterdamu, osnovanu još 1572. godine i nazvao je Heineken and Co.

S obzirom da je prodaja rapidno rasla, pivara u centru Amsterdama je ubrzo postala suviše mala. Godine 1867. počela je gradnja nove, veće pivare smeštene nešto dalje od strogog centra, koja je bila aktivna sve do nedavno kada je renovirana i pretvorena u poslovnu zgradu.

Osnivač i prvi vlasnik, G. A. Heineken je imao sluha za nova otkrića u svetu piva. On je uveo dubinsku fermentaciju piva i proputovao je Evropu u potrazi za najboljim sastojcima. Kompanija je imala sopstvenu laboratoriju, u to vreme jedinstvenu, u kojoj se vršila kontrola kvaliteta osnovnih sastojaka i finalnog proizvoda. Dr Henry Pierre Heineken, sin osnivača kompanije, nastavio je ubrzani razvoj firme. Da usavrši proces vrenja piva, smatrao je svojim životnim pozivom. Shvatio je da samo proizvod kontinuirano visokog kvaliteta može biti uspešan, što je presudna stvar za proizvod kao što je pivo.

Njegov je pristup prihvatio i nastavio Alfred H. Heineken, koji je od 1950. godine na čelu kompanije, kojoj je dao osobeni pečat, poznat širom sveta. Zahvaljujući tome što je imao sluha za važnost promocije i marketinga u pozicioniranju proizvoda, Heineken pivo je postalo sinonim za prepoznatljivost i kvalitet. Čuvene su reči ovog gospodina duhovitog i u 8-oj deceniji života:

“Da nisam pivar, sigurno bih se bavio marketingom i oglašavanjem. Fascinira me način na koji marketing utiče na ljude… Težak je to poziv, a naročito kada se bavite oglašavanjem piva. To je najteže. Pivo je poznato hiljadama godina i nema bog zna šta novo da se kaže. Sve se na kraju svodi na proizvod. A on mora da bude dobar i što je najvažnije, konstantno visokog kvaliteta. Bocu lošeg piva smatram ličnom uvredom.”

Osnovna receptura za pivo je bila poznata još u Mesopotamiji, nekih 4000. g. pre n. e. Receptura za Heineken pivo je ipak profesionalna i porodična tajna, koja se brižljivo čuva. Kombinacijom prirodnih sastojaka i visoke tehnologije u tradicionalnom procesu vrenja piva, dobija se čaša savršenog Heineken piva, koja je uvek istog, odličnog kvaliteta, fine punoće i stabilnog ukusa, bez obzira gde ga ispijate – kod kuće, ili u restoranu, u Holandiji ili negde drugde u svetu.

Heineken je danas najrasporostranjenije pivo na planeti. Može se kupiti u preko 170 zemalja sveta. Izlazeći u susret potrošaču, posebnim zahtevima i ukusima, Heineken je razvio 80 brandova piva, koji se proizvode u 110 pivara u preko 50 zemalja sveta i svi brandovi, ma koliko bili različiti, imaju zajedničku crtu, Heineken kvalitet. Zahvaljujući tome i izvanredno razvijenom sistemu prodaje i precizno isplaniranim marketinškim aktivnostima, Heineken je već godinama i najprodavanije uvozno pivo u svetu, kako u Americi, tako i u Jugoslaviji.

Svake dve godine u saradnji sa Kraljevskom Holandskom Akademijom za Nauku i Umetnost, fondacija Heineken dodeljuje prestižnu internacionalnu nagradu za doprinos nauci i umetnosti i visoke standarde u radu. Trojica dobitnika Heineken nagrade su svojim dostignućima u međuvremenu dobili i Nobelove nagrade.

. . .

Tekst je izvod i pr članak iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović