Kako proveriti polovan automobil

Kako proveriti polovan auto da li je ukraden

Pravila i šta treba pogledati da se utvrdi da li je polovno vozilo ukradeno, skinuto sa osiguranja ili sastavljano iz delova više automobila

.

Kako proveriti i znati da li je polovni auto ukraden ili sastavljan iz delova

Udruženje vlasnika vozila Češke Republike je svojevremeno izdalo jednu korisnu brošuru za sve kupce polovnih vozila, kako bi mogli da prepoznaju i ocene da li je neko polovno vozilo ukradeno ili sastavljano iz delova. Cela istočna Evropa je decenijama unazad veliko tržište za polovne automobile i za kradena vozia, vozila koja se skidaju sa osiguranja i za vozila koja se sastavljaju od delova kradenih i legalnih automobila.

U cilju zaštite svojih potrošača, izdali su koristan informator o čemu treba voditi računa pri kupovini polovnog vozila. Prenosimo u nekoliko nastavaka najvažnije delove brošure.

. . .

PROVERA OSNOVNIH IDENTIFIKATORA VOZILA

Proverom osnovnih identifikatora saznajte da li kupujete automobil sa podacima datim u registracijskom dokumentu i da li zaista kupujete automobil naveden u dokumentu.

Može se desiti da kupite automobil iz inostranstva sa dokumentima koji su preuzeti od automobila koji je pretrpio totalnu štetu. U tom slučaju jedini identifikator bi mogla biti oštećena pločica sa brojem šasije, dok su preostali identifikatori odstranjeni. Odstranjene identifikatore posle mogu upotrebiti na automobilu ukradenom, na primjer, u Republici Srbiji, a koji je registrovan sa dokumentima iz inostranstva. U slučaju kupovine ovakvog automobila, vi ustvari kupujete ukradeno vozilo.

VIN – Identifikacijski broj vozila (broj šasije)

Najvažniji broj automobila (godina proizvodnje) jeste BROJ ŠASIJE. Taj broj se mora slagati sa ostalim informacijama iz registracijskog dokumenta. Broj šasije je uglavnom utisnut blizu motora, na primer, na haubi, na prostoru koji odvaja motorni prostor od unutrašnjosti automobila, na podu vozila ili u prostoru prtljažnika. Proverite da li je broj menjan, neprofesionalo prekucan ili je na bilo koji način oštećena pločica sa brojem šasije.

TIP MOTORA I BROJ GODINE PROIZVODNJE/FABRIČKI BROJ?

Ove podatke ćete naći utisnute na bloku motora. Uporedite ih sa podacima iz registracijskog dokumenta koji obavezno mora sadržavati tip motora (odnosi se na registracijske dokumente koji su izdati posle 01. jula 2001 godine, a fabrički broj je takođe bilo obavezno navesti u registracijskom dokumentu do navedenog datuma). Ako ste u mogućnosti, takođe proverite fabrički broj motora. Budite sigurni da na pločicama sa utisnutim brojevima nema nikakvih oštećenja, kao i da broj motora nije menjan. Ukoliko je broj motora oštećen, ako je korodirao, ili ako je pločica menjana, ne kupujte vozilo.

TIP VOZILA (NALEPNICA)

Nalepnicu ćete naći u motornom prostoru. Još jednom proverite sve podatke i uporedite ih sa onima na registracijskom dokumentu. Ukoliko nalepnica nedostaje, oštećena je ili nije pričvršćena na pravi način, verovatnoća da nešto nije u redu sa automobilom je veća (upitno poreklo, prethodne nesreće…). Ako nalepnica nedostaje, nadležni organ neće registrovati takav automobil.

BROJ ŠASIJE ISPOD VETROBRANA/ŠOFERŠAJBNE

Nemaju svi automobili broj šasije ispod vetrobrana/šoferšajbne, ali praksa pokazuje da ih je sve više. Menjanje i krivotvorenje tog broja je jako skupo i zahtevno, ali ako automobil poseduje broj na tom mestu, budite oprezni i svakako ga proverite.

PROVERA PRIBLIŽNO TAČNOG DATUMA PROIZVODNJE

U slučaju sumnje, tačna godina proizvodnje se može pročitati iz kodova koji se, na primjer, nalaze na prozorima, sigurnosnim pojasevima, sedištima, plastičnim delovima, agregatima, ABS sistemu, na klimi, alternatoru, posudi za vodu, itd.

PROZORI

Ukoliko svi prozori imaju iste kodove i broj 9 na dnu, kao što je prikazano na slici, nema razloga za brigu. Prozori automobila su proizvedeni 1999 godine. Ako jedan, ili više prozora imaju drugi kod (na primjer broj 6) znači da su ti prozori zamenjeni. Ali zamena prozora se mogla desiti usled teškog oštećenja automobila ili jednostavno zbog pucanja stakla. U svakom slučaju fokusirajte se na taj deo vozila, budite sigurni i proverite ga.

SIGURNOSNI POJASEVI

Znakovi koji daju informaciju o datumu proizvodnje na sigurnosnim pojasevima mogu imati različite forme (od ispisanog tačnog datuma proizvodnje do jednostavnih kodova u obliku niza brojeva), a ispisani su na tekstilnoj etiketi, plastičnoj pločici na donjem dijelu pojasa gde je pojas pričvršćen.

Sami znakovi mogu biti upisani na tekstilu ili utisnuti na plastičnoj pločici.

. . .