Redakcija Bloga

 

Fotograf ljudi, ratnih sukoba i predela

 

Stiv Mekari (Steve Mc Curry) je jedan od najpoznatijih svetskih fotografa.

Rodjen je 1950 godine u Americi i postao je poznat po slikama ratnih sukoba u Afganistanu, za vreme invazije i Ruskog prisustva u toj zemlji. Tačnije, njegova slika portreta Afganistanske devojke koju je snimio u Pakistanu, u izbegličkom logoru, pojavila se na naslovnoj strani junskog broja magazina National Geographic 1985 godine i donela mu svetsku slavu i mnoštvo nagrada.

Tada je bila aktuelna osuda ruske invazije na Afganistan i ta slika je poslužila kao simbol borbe za ljudska prava. Sam Stiv Mekari nije znao ime devojčice. Našao ju je 17 godina kasnije uz pomoć National Geographic-a i saznao je njeno ime – Šarbat Gula. I dan danas, slika mlade devojke sa izražajnim licem i zelenim očima u bordo tunici obilazi svet i pokreće ljude na humanitarne aktivnosti.

Stiv Mekari je obišao pola sveta i najčešći motivi na slikama su mu ljudi i njihovi izrazi. Po njegovim rečima, cilj mu je da uhvati izraz duše čoveka koga slika na svojim fotografijama. Zato će čovek u običnim životnim situacijama biti vrlo čest motiv na njegovim slikama. Najviše pažnje je poklanjao ljudima u Aziji, Indiji i na Tibetu.

Osvojio je mnogobrojne svetske nagrade za fotografiju i član je Medjunarodnih fotografskih asocijacija. Pripala mu je čast da zadnje proizvedene rolne klasičnog celuloidnog filma Kodachrome dobije u znak pažnje za protekli rad, i upotrebi u stvaranju ličnog albuma u čast višedecenijskog druženja sa filmovima Kodak kompanije i njene odluke da prestane sa proizvodnjom Kodachrome rolni filmova, pod naletom ere digitalnih fotoaparata. On sam radi i sa digitalnim i sa klasičnim aparatima.

Vrlo često je objavljivao svoje radove i slike u magazinu National Geographic.

Pogledajte neke njegove fotografije po našem izboru.

. . .