Zlatko Šćepanović

 

Istorija brze hrane i kako su nastali popularni Mc Donald’s hamburgeri i istoimeni lanac restorana

 

Prvi McDonald’s restoran su otvorila braća Ričard i Moris McDonald 1948. godine u San Bernandinu, SAD. Oni su u svome restoranu počeli da primenjuju koncept tzv. brze hrane, koji čine brza usluga i niske cene. McDonald’s je na sadašnjim osnovama postavio Rej Krok 1955. godine.

U novi milenijum je McDonald’s korporacija ušla sa preko 29.000 restorana u 121 zemlji, u kojima se dnevno usluži preko 45 miliona gostiju.

McDonald’s Restorani d.o.o. u Srbiji pripadaju ovom, najboljem svetskom lancu restorana brze usluge. Prvi McDonald’s restoran u Srbiji i centralnoj Evropi otvoren je 24. marta 1988. godine, u Beogradu, na Slaviji. Kompanija je 2002 godine imala ukupno 16 restorana, 8 u Beogradu i po jedan u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu, Čačku, Jagodini i Nišu.

Suština poslovne strategije kompanije data je u obrascu QSC&V, gde je Q /quality/ oznaka za kvalitetnu hranu, S /service/ za brzu i prijateljsku uslugu, C /cleanliness/ za besprekornu čistoću, a V /value/ znači da kombinacija ovih elemenata pruža maksimalnu vrednost.

Poslovni cilj Mc Donaldsa je 100 % zadovoljan gost

McDonald’s obroci se prave od osnovnih, kvalitetnih i uvek svežih namirnica, među kojima su najzastupljenije meso, mleko, brašno, krompir, biljno ulje i salata. Hrana se priprema tako da zadržava prirodna svojstva svojih sastojaka. Mc Donald’s proizvodi su bogati energijom, belančevinama, vitaminima i mineralima. Zato omogućavaju zdravu i izbalansiranu ishranu. Ponuda je dovoljno raznovrsna da svaki gost može da nađe svoj omiljeni proizvod. Bezbednost i kvalitet proizvoda su najviši prioriteti. Sve sirovine su strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta. Primenjuju se sve zakonske mere zaštite hrane, kao i preporuke domaćih i inostranih stručnjaka.

McDonald’s je na globalnom nivou organizovan kao federacija više od 3.000 samostalnih preduzeća koji svi teže istom cilju: dobrobiti franšiznog sistema uz ispunjenje glavne misije – QSC&V. McDonaldsov sistem franšizinga je postavljen tako da su primaoci franšize obavezni da se striktno pridržavaju operativnih procedura, ali su istovremeno veoma slobodni u marketingu da bi mogli da se prilagode lokalnim potrebama i ukusu potrošača.

U McDonaldsu je marketing baziran na brizi za gosta. Radnici imaju zadatak da povećaju prodaju zasnivajući to na svakom pozitivnom iskustvu koje gost ponese iz restorana, a rezultat ovog napora je povećanje profita. Kao sredstva za podsticanje prodaje koriste se reklama, promocija, public relations aktivnosti i publicitet, zatim razne vrste ku-pona, sugestivna prodaja, nagradne igre, degustacija i slično.

Jedan od postulata McDonaldsa je briga za sredinu u kojoj se nalazi i vraćanje sredini iz koje dolazi većina gostiju. Prema McDonaldsovim standardima na lokalnom nivou se najčešće održavaju razne humanitarne akcije, koje treba da ujedine lokalnu zajednicu i kompaniju u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. U čitavom svetu, pa i u Srbiji, stotine obrazovnih, umetničkih, ekoloških, sportskih i drugih manifestacija realizuje se zahvaljujući pomoći kompanije McDonald’s.

U McDonald’s restoranima u Srbiji je za trinaest godina usluženo 114.495.130 gostiju. Oni su pojeli 10.304.562 Big Mac sendviča. Restoran Slavija je svetski rekorder za 1990. godinu sa 2.375.724 transakcije. Restoran Bezistan drži svetski rekord sa 16.823 transakcije u jednom danu 1991. godine.

U restoranu Apolo je u decembru 1998. godine proslavljeno 346 rođendana, što je svetski rekord.

. . .

Tekst je izvod i PR članak iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović