Redakcija Bloga

 

Slike sa proputovanja kroz Nacionalni park Sutjeska

 

NP Sutjeska je mesto posebne energije i lepote. Fantastično mesto. Neverovatne energije. Nalazi se u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina), na jugoistoku zemlje, na granici sa Crnom Gorom. Osnovan je 1962 godine i pod zaštitom je države. Prošli smo kroz njega kolima, idući od Bileća ka Višegradu. I zabeležili predeo fotoaparatom.

U njemu se nalazi impresivni planinski masiv Maglić, sa najvišim vrhom od 2.385 metara nadmorske visine. Planine u NP Sutjeska izgledaju jednostavno veličanstveno. Često vam se učini da ste u Alpima. Planinarenje i uspon na neke od vrhova na pojedinim deonicama je ekstremno težak i rezervisan je samo za profesionalne alipiniste.

Deo nacionalnog parka je evropska prašuma i nacionalni rezervat Perućica, takodje jedno posebno mesto u svakom pogledu. Rezervat Perućica je osnovan još 1952 godine u cilju istraživanja prirode. Šuma i rezervat Peručica je jedna od zadnjih prašuma u Evropi, pa ima značaj za ceo kontinent.

U NP Sutjeska se nalazi i istorijski spomenik Tjentište, posvećen Bitci na Sutjeski, iz 1943 godine kada su partizani izvojevali jednu od ključnih gerilskih pobeda protiv nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Starije generacije se sećaju ratnih partizanskih filmova o nemačkim ofanzivama, bitci na Sutjeski, harodnim herojima, četnicima i partizanima. Kada pogledate u kakvim predelima su se te bitke i borbe odigravale, obuzme vas strahopoštovanje za napor koji je trebao da se vojske jure po tim vrletima.

Vreme tokom puta nam je bilo idealno. početak maja, sunčano, na momente mestimično oblačno. Priroda u procesu listanja i budjenja, divna igra senki po obroncima planine. Šteta je samo što nismo imali bolji foto aparat da momente koje smo beležili iz automobila u pokretu nisu kvalitetnije predstavljeni.

Nastavak fotografija u sledećem postu.