Pileća krilca kakva niste jeli

Recept za najbolji sos za pileća krilca. Čuveni i originalni TGI Friday’s Jack Daniels umak sos za pečena pileća krilca sa viskijem

 

Najbolji sos za pileća krilca - TGI Friday's Jack Daniels original sauce

Najbolji sos za pileća krilca je TGI Friday’s Jack Daniels original sauce

Da li znate ko je napravio najbolji sos za pileća krilca? Poznati lanac brze hrane TGI Fridays poseduje recept za sjajan i veoma popularan barbeque sos za pileća krilca, roštilj i sva vrsta pečenog mesa. Smatra se da je to najbolji sos za pileća krilca na svetu.

Na internetu ima mnogo verzija ovog sosa, koji je da „prste poližeš“. Verujemo da je svaki od tih recepata dobar na svoj način, i da je ukusan. Ipak, samo je jedan originalni sos, koji se pravi unutar kompanije TGI Fridays. Za tu privilegiju da ga znate, morate imati sreću da budete deo te firme. Imao sam tu sreću, radio sam kod njih i spremao taj sos. A da ne govorim o tome kako se moje ime Danijel uklapa sa sosom i viskijem.

Od tada posedujem recepturu za Džek Danijels najbolji sos za pileća krilca, koji da ne bude zabune, zaista ima veze sa poznatim viskijem Džek Danijels, jer je viski sastojak sosa. Rado ga spremam jer je recept jednostavan, mada je postupak pripreme sosa dug, dugo se kuva.

Urednik Bašte Balkana je jednom prilikom na večeri koju je spremao moj kuvarski tim probao krilca u tom sosu, i evo nakon 5 godina upornog progona me je i naterao da mu napišem i pošaljem recept. Uz put smo se dogovorili da ga i objavimo javno svim čitaocima Bašte Balkana kao dar moje kompanije BeoCatering svim hedonistima i gurmanima.

Naime, uvek kada imamo veću i bogatiju ketering narudžbinu, kao naš dodatak i bonus što radi sa nama, klijentu i njegovim gostima, mi spremimo i Jack Daniels najbolji sos za roštilj i pohovana krilca.

Kako je urednik Bašte Balkana bio nekoliko puta moj zadovoljni klijent za ketering kada smo ga snabdevali sa hranom za dečije rodjendane ili proslave, a izgleda da će biti i dalje, podelićemo recept sa njegovom publikom, čitaocima koji dolaze na sajt Bašte Balkana zbog „hrane za glavu“, sada im nudimo i ukusnu hranu za nepca i čisto zadovoljstvo.

Recept za najbolji sos za pileća krilca

TGI Friday’s Jack Daniels original bbq recipe for chicken wings  

Napomena za mere u receptu – 1 cup je … 2,5 dcl … jedna šolja

Ulje – 1/3 cup

Crni luk – 4 cup

Beli luk – ¼ cup

Jack Daniels viski – ¼ cup

Jabukovo sirće – 2 cup

Soja sos – 1 cup

Tabasko sos – 2 kašike

Moča preliv – 2 cup  – masni sok pečenja od piletine

Biber mleveni – 1 kašika

Braon šećer – 2 litra / 2kg

Kako se sprema najbolji sos za pileća krilca

Ispržiti blago crni luk na ulju dok ne dobije staklasti izgled, pa dodati redom sve ostalo. Dobro promešati i sipati u posudu za rernu. Staviti u rernu na umerenu teperaturu ili kuvati na srednjoj temperaturi u šerpi na šporetu. Kuvati dugo u zatvorenoj posudi, uz povremeno mešanje. Termička obrada traje par sati sve dok konzistencija mase ne bude kao jogurt, možda malo redje, jer se hladjenjem dodatno stegne.

Sos za pileća krilca nakon hladjenja možete staviti u teglu i držati u frižideru i upotrebljavati po volji kao preliva za: pileća krilca, batake, grudi, medaljone, sve vrste roštilja, biftek.  Uživajte u ovom prelivu!

Danijel Daljević

Danijel Daljević je vrhunski kuvar i profesor kuvanja, sa internacionalnim iskustvom. Radio je kao glavni kuvar u vodećim Beogradskim restoranima. Sada je vlasnik kompanije za proizvodnju hrane i ketering snabdevanje svečanih dogadjaja, koktela i proslava „Beocatering“.