Kako postati web novinar i urednik u online mediju

Otvoren konkurs i poziv blogerima, novinarima i piscima da budu web novinar autor ili urednk rubrike na Bašti Balkana

 

Sada se ohrabrujemo da povećamo naš tim autora i blogera na Bašti Balkana. Nakon tri godine rada i konstantnog napretka po svim osnovama, u broju poseta, u dnevnom broju objavljenih postova i broju autora, došlo je vreme za reformu i odlazak na viši nivo blogovanja – blog magazin.

Postani web novinar stalni autor ili urednik na Bašti Balkana. Poziv saradnicima volonterima!

Razlog naše inicijative da nam se priključite je jednostavan; naša dnevna posećenost sajta Bašta Balkana je dotigla nivo koji je na visini dobrog dela web magazina u Srbiji i u regionu. Nismo ni porediti sa dnevnim novinama, ali sa mnogim časopisima i magazinima koji su na web-u, sa njima se možemo porediti. Iz statistika koje mere posećenost, znamo da smo u gornjem delu tabele top liste web magazina. To nam je dalo hrabrosti da proširimo redakciju, jer smo postali svesni da smo postali značajniji blog magazin, koji ima svoju stalnu publiku, koji ima posećenost, koji ima infrastrukturu i koji može da bude referenca i poligon za sticanje novinarskog, uredničkog ili blogerskog iskustva.

Mi nismo profitni projekat, niti od interneta zaradjujemo. Mi smo sajt koji utiče na ljude da se okrenu lepim stvarima, dobrotoljublju, duhovnom, da se ljudi što više okrenu prirodi i jednostavnom životu, da dublje sagledavaju svoje postojanje na Zemlji, da nešto nauče, da prošire lične horizonte i usvoje plemenitost u svakodnevnom životu. To stremljenje u savremenom svetu punom agresivne zabave i profanog života ne donosi novac, zato mi autore i ne možemo platiti. Ali im možemo pružiti polje iskazivanja, platformu koju smo izgradili, lepo polje iskazivanja za koje bi na drugim mestima oni sami morali da plate.

U tom smislu, ako želite da nam se pridružite, ako želite da postanete web novinar ili iskusan operativac za online medije, postoji nekoliko mogućnosti za to:

1. Autor i web novinar. Mogućnost da budete autor – bloger baštovan ili web novinar. Pišete o temama koje vas zanimaju. Analize, iskustva, saveti, uputstva tema koje ste proživeli, iskusili, sagledali. Po mogućstvu da te teme imaju trajniju vrednost, da nisu dnevno političke ili dnevno istorijske kolumne, već da nose u sebi poruku koja će trajati i nakon 5, 10, 50 godina. Ritam objavljivanja članaka je od 3 do 30 dana, kako i koliko budete plodonosni.

2. Urednik. Mogućnost da budete urednik jedne kategorije – onaj ko bira teme, selekcioniše sadržaje, priprema postove, piše i sam članke i obavljuje u svojoj kategoriji i rubrici (Društvo, čovek, život, istorija, ekonomija, nauka, … ). Vodi temu koja mu se dopada i u kojoj prati dogadjaje. U tom delu posla, vaša je sloboda kao urednika da budete i aktuelni, ako treba da se predstave neke aktuelne stvari. Urednik ujedno može biti i sam autor ili web novinar. Njegova dužnost i obaveza je da makar 1 do 2 teksta nedeljno pripremi i emituje iz svoje rubrike.

3. Saradnik. Da budete neka druga vrsta saradnika – fotograf, web konsultant, savetnik.

Za sve pozicije postoji neka vrsta provere koja je jednostavna. Mi ćemo vas pustiti da stvarate i radite i nadgledati proces u prvo vreme sa sugestijama. Ako je sve u redu, i nema idejnih i stilskih razmimoilaženja saradnja nastavlja da teče spontano.

Naša očekivanja od saradnika su takodje jednostavna: da ste pismeni, da niste vulgarni, da nema psovki, vredjanja i uličnog žargona u pisanju, da obradjujete kvalitetne teme, da ne popularišete senzacionalizam, ogovaranja, sumnjive izvore podataka, bizarne teme. Da želite prvo vi nekome nešto trajno da pružite u vidu korisnih informacija i znanja a ne da jurite slavu i ličnu poznatost. Nije bitno koliko ste stari, kog pola, koje vere, odakle dolazite, kakvog ste obrazovanja, da li imate diplome ili ne, bitno je da imate dobru volju i ideju filantropije koja prati ovaj blog.

Oko našeg bloga se dešavaju zanimljive i pozitivne stvari, i rad se nagradi na jedan ili drugi način. Nije sve u novcu, ima i u neočekivanim darovima koji vam dodju zbog nesebičnosti.

Ako vam se naš pristup pisanju dopada, ako cenite ono što radimo i želite da se nadjete medju baštovanima, ako želite da postanete web novinar i steknete iskustvo u online medijima, javite se na mail Redakcije Bloga:

bastabalkana (at) gmail.com

Svi ste pozvani.

 

Redakcija Bloga

. . .