Redakcija Bloga

 

Takmičenje u brzom slaganju i rešavanju Rubikove kocke – možeš li to uraditi ispod 6 sekundi koliko je svetski rekord

.

Sećate li se euforije koja je nastala polovinom 70-ih godina prošlog veka sa zanimljivom logičkom igračkom zvanom Rubikova kocka. Koliko smo lomili glavu i prste ne bi li je rešili i složili da svaka strana kocke bude u jednoj boji. Verujem da svako od nas u svom stanu ima još po neku takvu kocku, iako su se vremenom pojavile još zanimljivije varijacije kocke, u vidu lopti, pa i drugih geometrijskih tela. Ali uvek je zadatak bio isti, složiti sve boje.

Sutra se u Beogradu se održava takmičenje u slaganju. Neverovatan podataka je da svetski šampion u slaganju Rubikove kocke drži rekord u vremenu manjem od 6 sekundi.

Iz Centra za promociju nauke nam je stigao poziv za takmičenje.

. . .

Međunarodno takmičenje u slaganju Rubikove kocke biće održano u subotu, 12. maja u Matematičkoj gimnaziji (Kraljice Natalije 37) i trajaće od 09.00 do 19.00.

Proglašenje pobednika je u 19.30.

Takmičenje se odvija u sklopu manifestacije M3 (Maj mesec matematike) koju u saradnji sa brojnim partnerima organizuju Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti.

Učesnici dolaze iz Austrije, Švajcarske, Bugarske, Holandije, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Više informacija o takmičenju i satnici na sajtu: http://serbiaopen.comuf.com

Rubikova kocka je mehanička igračka koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik i sastavljena je od 26 manjih plastičnih kockica koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje. Postoji 8! načina da se rasporede kocke na uglovima (8x7x6x5x4x3x2x1 – matematičari ovakvo množenje nazivaju faktorijelom i iznosi 40.320). Broj različitih položaja je tačno 43.252.003.274.489.856.000. Uprkos tome, uvežbani igrači, uglavnom uz pomoć algoritma za rešavanje, mogu izuzetno brzo da dođu do rešenja. Svetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke drži sedamaestogodišnji Feliks Zemdegs koji je na Otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu 2011. godine kocku složio za 5,66 sekundi.

Ovaj događaj je otvoren za publiku.

. . .