SEO Anonimus

 

Želiš li posećen i vidljiv web sajt?

Imaš lepo dizajniran, skupo plaćen i čini se bolji sajt od konkurencije.

Ali su oni drugi sajtovi posećeniji? U čemu je problem vašeg sajta?

.

Problem je u sinhronizaciji vašeg web sajta sa algoritmom pretraživača. To se zove SEO – Search Engine optimization, odnosno optimizacija i podešavanje sajta za pretraživače, podešavanje za algoritam pretrage i baze podataka pretraživača.

Kada angažujete nekoga da vam napravi sajt, ako oni ili on nije SEO ekspert, vi nećete dobiti vrhunski podešen sajt. Zato vam sajt neće ni raditi na internetu u potpunosti, neće privlačiti posete i neće biti lako vidljiv ljudima na internetu koji koriste popularne pretraživače kao Google, Yahoo, Bing. Vaš sajt je onda samo lepa elektronska vizit karta za koju malo ko zna. I zbog lošeg SEO teško se na nju nailazi na web-u. Nečije druge vizit karte vam se pre guraju u ruke.

Ako imate sreće da vam SEO ekspert radi u timu koji kreira vaš sajt, dobićete dobro optimizovan sajt. To je odlično. Ali to je samo prva i najvažnija faza. Druga faza je inicijalizacija, odnosno oživljavanje sajta, aspekt o kome se malo zna i vodi računa. Vaš sajt mora nekim sredstvima u moru sličnih sajtova da skrene pažnju na sebe. Jer, uvek je na web konkurentnom tržištu neko šampion, neko ko iskače u prvih 20 pogodaka na pretraživačima, a to je neko ko koristi sve mogućnosti interneta, dok je neko gubitnik jer za to ne zna ili ne može sebi da priušti. U Americi je najčešći slučaj da ne možete novčano to sebi da priuštite, u Srbiji je slučaj da to ne znate ni da vam treba.

Dakle, da bi bili istinski šampion na web-u sa svojim sajtom treba vam i SEO infrastruktura. Tek tada je proces kompletiran.

Dakle, trebaju vam SEO znanje i SEO infrastruktura.

Case study – primer kako je uspeo na web-u Bašta Balkana blog

Kada se te dve strane sastave: znanje i infrastruktura, dobićete šampionski sajt. SEO Anonimus tim će vam pomoći u tome, kao što smo pomogli ovom blogu, Bašti Balkana. Mali, nepoznati blog, koji piše o nepopularnim i ne mnogo atraktivnim stvarima, koje su možda lepe i večite ali nisu aktuelne, u startu nije mogao da uspe na internetu i medju čitalačkom publikom koja traži senzacije, politiku, seks, muziku, estradne ličnosti, tračeve, viceve, dnevne vesti na web-u, sve ono što ne postoji na ovom blogu. Po samoj ideji sa kojom su krenuli u svet interneta, oni su sami sebe ograničili na mali deo internet prostora i tavorenje u nepoznatosti. Gubitnici u startu, po definiciji.

Ipak su uspeli. Fenomen. Misterija.

Ne, samo znanje i trud. Bašta Balkana je sada po broju poseta medju prvih 5 blogova u Srbiji po merenju web sajta Snajper.rs i medju 60 najposećenijih sajtova uopšte u Srbiji po merenju internacionalne agencije Gemius.com. I svakog dana im poseta sve više raste i sve više napreduju. Pogledajte grafikon rasta broja njihovih poseta u zadnjih godinu i po dana. Posebno u zadnjih 6 meseci kada je SEO proradio punom snagom. U čemu je poenta?

Tajna je u podršci i pomoći prijatelja. SEO Anonimusa. SEO znanja i SEO infrastruktura.

Od Septembra 2011 godine kada smo počeli da saradjujemo, nakon vizuelne rekonstrukcije njihovog sajta u aprilu te godine. Prvo smo uradili za njih sve ono što u SEO svetu treba da se uradi, objasnili im par jasnih principa i pustili ih da sami maksimiziraju svoje perfomanse. Doduše, neke sistemske stvari nismo mogli da ispravimo bez štete i gubitka, kao što je to hosting, konfiguracija teme, itd, pa smo to preskočili. I to što smo uradili sa naše strane činili smo iz zadovoljstva, da demonstriramo u Srbiji znanje koje primenjujemo u Americi, gde radimo i zaradjujemo. Jer, ako to radimo uspešno klijentima u Americi, ovde je tek piece of cake. Želeli smo da pokažemo da niko nije gubitnik na web-u ako ima volju. A gde ima volje, ima i načina. Naravno, pored Bašte Balkana ima još nekoliko uspešnih projekata u Srbiji, ali o tome u nekim drugim prikazima.

Namerno smo vam prezentovali grafikon rasta njihovih poseta pre nas i posle sa nama, za nešto više od pola godine dana rada pod našom jurisdikcijom, da se vidi da nema spinovanja rezultata, kupovanja broja posetilaca i ostalih ne etičkih SEO trikova. Nigde se ne vidi nagli uzlet, neočekivani skok poseta. Nije kupljena nijedna virtuelna poseta. Nisu kupovani linkovi i backlinkovi, sve se može proveriti na web-u. Sve ide organski prirodnim putem i svojim tokom iz meseca u mesec. I vidite stalan i konstantan rast, što je i suština SEO zanata.

Takodje, možda za većinu web eksperata nevidljivo, ali Bašta Balkana je u želji da bude u toku sa domaćim trendovima i (ne)znanjima pravila i neke suštinske greške. To se odnosi na gerilske metode podizanja rejtinga. Znali smo otprilike šta će se desiti kod primene novog algoritma Google-a pa smo im na vreme sugerisali da iz svog sistema rada izbace neke stvari, što su oni i prihvatili. Da nisu, imali bi pad poseta pri aktivaciji Pingvin algoritma, što se desilo mnogim drugim sajtovima. Gledali smo krah nekoliko domaćih sajtova u tom periodu. Zato treba stalno pratiti SEO forume i biti u toku.

Gde će Bašta stići? Sve sad zavisi od njih samih i od male pomoći prijatelja, s vremena na vreme. Priznajemo da prihvataju sugestije i ne pitaju mnogo, već samo primenjuju, što je dobro, jer mi nemamo vremena da nekoga uvodimo u tajne zanata. Ako nešto sugerišemo, to je za dobro klijenta. A oni su disciplinovan klijent, i nadamo se da će slušati i dalje, i onda će im samo Nebo biti granica :-)

.

Kontaktirajte nas, uspešni smo ali …

Ukoliko želite da i vaš sajt počne da radi za vas, da ugradimo u vašu web mašinu seo tehnike i seo zanatske trikove koje smo naučili u zadnjih 2 decenije rada na najkopetentnijem tržištu u svetu, i ako želite da nas angažujete za malu ali pravičnu nadoknadu, obratite se SEO Anonimusu putem maila redakcije ovog bloga. Nismo jeftini za srpske uslove, ali ova vrsta usluge generalno ne košta mnogo a puno može da donese. SEO optimizacija košta otprilike koliko i izrada jednog kvalitetnijeg sajta. A vredi i donosi više nego 100 sajtova zajedno da imate, jer mi znamo ljude koji imaju 70 jako zanimljivih sajtova u svom portfoliu a da nemaju ni deseti deo Baštine posete, jer ne umeju da ih integrišu i od njih naprave uspešan projekat.

Treba razumeti da mi radimo samo za jednog klijenta u odredjenoj delatnosti. Ne radimo za dve ili tri turističke agencije istovremeno, za dve knižare, tri poliklinike, pet magazina. Samo za jednog u jednoj branši. Jer samo jedan može biti šampion na web-u. Zato su oni koji su naši klijenti povlašćeni u svakom pogledu. Maksimizirali smo naše napore i SEO znanja samo za njih. A konkurencija će morati da nalazi put sama.

Samo u saradnji sa nama ima jedna napomena, važna za srpsko tržište i način poslovanja. Pošto mi radimo za USA market, naučili smo se na efikasnost i da cenimo vreme. Mi zaradjujemo od našeg znanja i rada za računarom. Posebno što radimo noću zbog vremenskih zona. I kako je naš tim rasut po celom svetu, komunikacija sa nama je uglavnom elektronskim putem: mail, chat, video konferencija. To morate prihvatiti ako želite saradnju sa nama.

Vreme je novac. Posebno na internetu.

Razmislite da li vam trebamo.

Kontak sa SEO Anonimusom via:  bastabalkana (at) gmail.com