Dragana Rajblović

 

Srpska Sveta Gora, lekovita voda Ovčar banje i rezervat prirode

Bašta Balkana klub, sportski klub Alti i Dragana Rajblović vas ponovo pozivaju na planinarsko šetački izlet „Ekspedicija Kablar 2012“ u drugačiji i uzbudljiviji način uživanja u slobodnom vremenu! Izlet koji će vam ostati u nezaboravnom sećanju. Predeli i sadržaji koji će vas fascinirati i otkriti vam tajnu zašto je ovaj predeo Evrope nazivan Bašta Balkana.  Voda, vazduh i Duh.

 U jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka, između planina Ovčar (986 m) i Kablar (885 m). Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom za posetioce. Meandri reke Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, manastiri, lekovita voda Ovčar Banje, flora i fauna, šetnje i avanture, učiniće vaš boravak nezaboravnim.

.

Program planinarske rute

U subotu 12. Maja, polazak u 7h iz Beograda, kod plave lokomotive ispred žel.stanice.

11:00h – živopisnom klisurom između zelene Morave i kablarskih stena idemo blagim usponom ka vrhu Kablar (885m). Kroz prelepe šumske predele i rezervat prirode uživaćemo uz pauze za predah i fotografisanje. Možda ćemo videti srne ili će one nas gledati skrivene iza nekog prikrajka. Na kraju uspona bićemo nagrađeni samim vrhom.

Pogled sa Kablara, smatra se jednim od najlepših u Srbiji. I sami ćete se uveriti kada pobedonosno budete stajali na vrhu! Poželećete da dođete opet!

Silazak je drugom stranom, gde ćemo napraviti pauzu kod lekovitog izvora „Savine vode“ gde je u steni mala crkva, nekada isposnica Svetog Save. Do 15h se spuštamo do restorana „Dom“ gde možemo napraviti predah za kafu i ručak.

Sledi po želji, obilazak manastira ili kupanje u wellness centru u bazenu sa lekovitom banjskom vodom (cena za bazen je oko 300 din za neograničeno vreme).

Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure (Srpska Sveta Gora), predstavljaju trag jednog vremena i svaki od tih manastira (a ima ih 10) ima svoju priču vezanu za period njihovog nastajanja i postojanja na ovim prostorima. Od arhitekture, ikonostasa, sačuvanih knjiga i crkvenih predmeta može se sagledati život jednog naroda, njegovi običaji, istorijski događaji.

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži: makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan. U Ovčar Banji se leče: reumatska oboljenja, spondiloza i artoza, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva i neka kožna oboljenja.

Polazak za Beograd će biti u 19h kako ne bi stizali u kasnim večernjim satima.

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Za bazen – peškir, kupaći kostim, kapu za kupanje ili fen :)

Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

Rezervacije i prijave na telefon 064 1600 522