Ivan Ković

 

21 Grams (2003)

 

 

Znate li koliko teži duša? Koliko oslabi čovek kada ga napusti duša?

21 gram.

 

Film kod nas nazvan: 21 Gram

 

Žanr: Kriminalistički | Drama | Triler

 

Režija: Alejandro González Iñárritu

 

Glumci: Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts …

 

.

Priča:
Dogadja se užasna saobraćajna nesreća koja povezuje smrtonosno bolesnog matematičara, jednu ženu u žalosti i preporođenog bivšeg robijaša.

.

Moj osvrt:
Svojevremeno kada sam pisao o Amores Perros filmu, već sam dovoljno ishvalio Iñárritua tako da ću sada samo pričati o samom filmu. Kao i u svim njegovim filmovima i ovde je u centru pažnje ljudska sudbina, i ovde se više različitih priča povezuju u jednu celinu i to posle neverovatno jezive tragedije. Kada se ta nesreća desila ovde, priznajem da sam se i ja zaledio. Jednostavno, Iñárritu u svojim delima ume da prenese snažnu emociju, kakva god ona bila.

Da bi te scene u filmu bile uspešne potrebni su stvarno vrhunski glumci, a Šon Pen, Naomi Vots i Benisio Del Toro to sigurno jesu. Fenomenalno su uneli u film sve ono što bi karakterisalo čoveka kome su se desile takve potresne stvari. Svo troje zaista briljiraju ovde. Još jedna stvar karakteristična za ovo filmsko remek delo je to što scene nisu poređane strogo hronološki već je svaka sledeća scena u nekom drugom vremenu. To može da vam bude mali problem ako ne shvatite to odmah, ali ćete se snači i taj osećaj zbunjenosti neće dugo trajati u bilo kom slučaju.

Scene su jake, emotivne i neretko zastrašujuće tako da uz sjajnu glumu tačno osećate svu gorčinu situacije i prizora koju posmatrate. Ponoviću još jednom, kada naidjete na film koji je režirao Iñárritu, to treba da vam bude nedvosmislena preporuka da ga i pogledate.

Zanimljivosti:

Skoro ceo film je sniman samo ručnim kamerama. Inače sniman je hronološki iako tako nije kasnije prikazan.

Naslov filma je inspirisan naučnim radom doktora Dankana MekDugala iz Haverhila, Masačusets, SAD, iz ranog 20-tog veka. Naime, MekDugal je merio jedinke koje su umirale, u eksperimentima sumnjive naučne prirode, verujući da će dokazati da je sama duša materijalna i merljiva. Medjutim, njegovi rezultati merenja su užasno varirali.

Naomi Vots je prihvatila ulogu bez čitanja scenarija.

.

Naj scena:

Očaj …