Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Filmovi

Dark City (1998) – Grad Tame – naučno fantastični triler koji vredi pogledati

Ivan Ković

 

Grad tame. Pronađi Izlaz …

Naučno fantastični film Grad tame je inteligentan detektivski sci fi film

 

Kod nas nazvan: Grad Tame

Žanr: Misterija | Naučna Fantastika | Triler

Režija: Alex Proyas

Glumci: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly…

.

Priča:

U mračnom svetu, čovek pokušava da se izbori sa problemima pamćenja, uključujući ženu koje ne može da se seti, kao i nekim slikama iz detinjstva.

Sve to ga vodi do zapanjujućeg otkrića…

.

Moj osvrt:

Posle nekoliko manje ili više mračnih ljudskih drama, vraćam se Bašti Balkana sa jednim mračnim filmom. Neka vas naslov ne zavara, braćo i sestre, ovo nije horor. Ovo je naučna fantastika kojoj nisu cilj efekti, bombastične scene, iako ih ima, već je cilj sama ideja.

Kada je naučna fantastika u pitanju, ovo je svakako jedan od najpotcenjenijih filmova današnjice. Izgleda da se pred mnogobrojnim šupljim obradama nečega što je valjalo (The Thing) efektima i praznom pričom (Battleship) pa čak i nečim što vređa inteligenciju (Hunger Games) zaboravljaju prave vrednosti i padaju ideje zarad jeftine, zatupljujuće zabave.

Ne padajte na te jeftine trikove za gubljenje vremena i posvetite pažnju nečemu ovakvom.

U centru priče imamo lika koji se budi. Ubrzo shvata da je izgubio pamćenje ali da je i u gadnom problemu jer bi mogao biti serijski ubica. Zamislite psihičko stanje osobe koja jedino što zna o sebi je takva stvar. Šta bi bio njegov sledeći potez? Gde pobeći, kome se obratiti kada mu ništa od svega nije poznato… Ako ste pomislili da se cela priča vrti oko ove misterije, gadno ste se prevarili. Ovaj čovek je samo ključ za rešenje mnogo većih problema kojim vas ovo ostvarenje časti. Ubrzo ćete saznati da se ovde dešava gomila čudnih, neverovatnih i nadasve originalnih stvari, što sa samim gradom, što sa njegovim stanovnicima.

Braćo i sestre, ovaj film vas časti nečim što je za današnje filmove misaona imenica a to je vrhunska originalnost. Kompleksnost cele priče vas može naterati da zaključujete sve i svašta. Kada gledate neki noviji film/seriju u današnje vreme, na kraju, po običaju se ispostavi da je rešenje ili neka šablonska glupost koja vam vređa inteligenciju ili nešto što ste vrlo rano prozreli. Uzmimo Lost na primer. Likovi su smislili sve i svašta nijednog momenta ne razmišljajući o tome da postoji barem neko smisleno rešenje za njihov problem. I onda su vas umesto rešenja častili nekim glupostima koja nemaju veze sa onim što je prikazano pre toga. Neka hvala, ili mi daj rešenje koje će me zapanjiti, oduševiti i objasniti ono glavno a možeš ostaviti i neka otvorena pitanja, zašto da ne.

Najbolji primer toga je serija Nowhere Man, dala vam je šok, otkrila nešto što niste očekivali, time rešila i složila 90% stvari i ostavila vam da mozgate o ostalih 10%. Dark City vam nudi fenomenalnu ideju, originalnu, odličnu misteriju ali i njeno potpuno, brilijantno rešenje. Atmosfera u filmu je odlična. Svemu naravno doprinosi i činjenica da se skoro ceo film odvija po noći. Scenografija je savršena pa čak i za današnje uslove. Uz odličnu priču i sve ove pozitivne stvari koje sam naveo, moram istaći i glumu. U glavnoj ulozi se našao odlični Rufus Sjuel koga sam počeo da cenim zbog ovog filma. U sporednoj ulozi se nalazi maestralni Kifer Saterlend. Njegova izvedba doktora je nešto što ćete, siguran sam, pamtiti dugo. Uz njih dvojicu tu je i DŽenifer Koneli koju ćete zaista retko videti u lošem filmu, kao i sjajni Vilijam Hart. Braćo i sestre, toplo vam preporučujem ovaj film, pre svega zbog sjajnih ideja i jedne od najboljih završnica koju sam ikada video.

Zanimljivosti:

Čuveni Američki kritičar Rodžer Ebert je izjavio kako je ovo ubedljivo najbolji film snimljen 1998 godine. Režiser Aleks Projas je dobio neke od ideja za ovaj film dok je snimao The Crow. Scena iz ovog filma je iskorišćena za poster za čuveni film Requiem For A Dream.

.

Naj scena:

Genijalan kraj.

3 komentara

 • Super da je neko napisao smislenu filmsku kritiku za ovaj sjajni sf film. Sa većinom stvari bi se složio u recenziji ovog briljantnog filma koji je prošao tako nedopustivo mlako i u bioskopima i kod kritike.

  A film vredi, ma u stvari to je jedna velika filmčina!!!

  I ja sam bio skeptičan kada sam počeo da ga gledam a onda je u zadnjoj trećini filma radnja dovedena do sjajnog kraja. Ne bih da uzimam reči hvale od filmskog kritičara koji je opisao ovaj film, samo bi da potvrdim da je sve kako je napisano.

  Dodao bih možda samo moje skromno mišljenje zašto film nije uspeo. Prvo, zahteva intelektualan napor publike, mali napor ali ipak kakav takav, što razmažena publika nije navikla.

  Zatim, ceo film je sniman u noćnom i mračnom ambijentu, što umara gledaoca. I mene je na momente umarala stalno prisutna tama i naprezanje da ne propustim neki detalj u filmu.

  I jedino mesto gde se ne slažem sa filmskim kritičarom je raspodela uloga, odnosno glavna muška uloga. Glumac je glumio sjajno, ali je nekako nekarakterističan za tu vrstu filma, sve vreme sam imao utisak da gledam Žan Van Dama, jer glavni glumac liči na njega, u jednom ozbiljnom filmu, pa mi ništa pod tim utiskom nije izgledalo ozbiljno. Rufus Sivel nije bio za tu ulogu najbolji izbor, sa npr Brus Vilisom to bi bio potpuno drugi film.

  Isto se odnosi i na glavnu glumicu Dženifer Koneli koja je tako tinejdžerski seksepilna i nevina da se nikako ne uklapa u milje i atmosferu filma. S druge strane Kifer je stvarno genijalan a Hart standardno dobar.

  I kraj filma je božanstven, ali treba odgledati ceo film da bi se doživeo kraj. Volim ovaj film, baš ga volim, tako je pametan film 🙂

 • @Danijel
  Meni je njihova gluma baš odgovarala i sva ta njihova pogubljenost iz prostog razloga što oni zapravo nisu oni. Kada bi ovo bilo moguće i kada bi čoveku mogli menjati život kao ovde, sumnjam da bi mogli „proizvesti“ baš takve emocije. Ali dobro, to su finese. Drago mi je da vam se film dopao i da se slažemo da je on zanemareni dragulj.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280