Ikona Bogorodica Dostojno jest – Milosrdna

Danas 24 juna (11 juna po Crkvenom kalendaru) se slavi ikona Presvete Majke Bogorodice „Dostojno jest“ zaštitinice pravoslavne monaške republike Svete Gore

 

Sveta Majka Bogorodica Dostojna Jest - Milosrdna čudotvorna ikona Kareja Sveta Gora

Ikona Bogorodica Dostojno jest (grč: Άξιον Εστί; rus: Достойно есть); Aksion EstinDostojno Jest je glavna ikona – zaštitinica cele svetogorske monaške zajednice. Nalazi se na gornjem mestu oltara Sveto-Uspenskog sabornog hrama u Kareji. Na njoj je prikazana Presveta Bogorodica koja drži Bogomladenca Isusa Hrista, u stilu koji se zove Eleusa (Ελεούσα), to jest Milosrdna. Neko je naziva i Ikona Bogorodica Milosrdna.

Blizu svetogorske prestonice, Kareje (Καρυές) u oblasti koja pripada svetom manastiru Pantokratoru (Παντοκράτορος) nalazi se velika litica sa raznim kelijama. U jednoj od tih kelija, posvećenoj Uspenju Vladičice Bogorodice, krajem 10. veka živeo je vrlinski starac jeromonah sa svojim poslušnikom. Pošto po običaju svake nedelje u pomenutom Protatskom skitu služahu bdenije, želeći da ode na službu, jedne subotnje večeri taj starac reče svom učeniku: „Čedo, ja odoh na uobičajeno bdenije, a ti ostani u keliji i čitaj koliko možeš svoje pravilo.“ I izašavši uputi se prema skitu.

Kasno uveče neko zakuca na vrata kelije. Učenik pohita i otvorivši ugleda pred sobom čudnog monaha, njemu sasvim nepoznatog. Monah je zamolio da uđe i prenoći.

Ustavši za jutrenje, domaćin i gost stanu zajedno pojati službu. Došavši do „Čestnjejšeje“, domaćin otpeva samo „Čestnjejšuju heruvim“ i tako sve do kraja, uobičajenu dakle staru himnu Svetog Kozme Majumskog.

A monah stranac načini drugačiji početak pesme, pojući ovako:

„Dostojno jest vaistinu blažiti tja Bogorodicu, prisnoblaženuju i preneporočnuju i Mater Boga našego“,

nastavivši potom „Čestnjejšuju“ do kraja. Čuvši ove reči, domaćin se veoma zadivi pa reče strancu: „Mi pojemo samo Čestnjejšuju, a Dostojno jest nismo nikada čuli, ni mi ni stariji oci. Ali molim te, učini mi te zabeleži i meni tu himnu, da je i ja pojem Bogorodici.“ Ovaj se saglasi, tražeći da mu donese mastila i hartije da zabeleži himnu. Domaćin mu onda kaže: „Na žalost, nemam ni mastila ni hartije.“ A stranac će: „Daj mi onda neku ploču.“ Poslušnik pohita, nađe jednu ploču i donese je gostu. Uzevši ploču u ruke, on stane prstom beležiti pomenutu himnu „Dostojno jest“. I slova se čudom toliko duboko urezivahu na tvrdoj ploči, kao da bejehu ispisivana po najmekšoj glini. Onda se gost okrene prema domaćinu rekavši: „Od danas pa na dalje ovako da pojete i vi i svi Pravoslavni.“

I ovo rekavši iščezne.

Kad je starac došao sa bdenija i ušao u keliju, mladi monah zapoje „Dostojno jest“, onako kako ga sami Anđeo beše naučio, i pokaže starcu ploču sa anđeoskim prstom urezanim slovima. Čuvši tu himnu i videvši ploču, starac se veoma začudi. Onda je uzmu i zajedno odu u Protat (Πρωτάτο) u nameri da je pokažu Protu Svete Gore i ostalim starcima zajedničkog Sabora, i ispričaju sve što se zbilo.

Proslavivši jednoglasno Boga i zablagodarivši Vladičici našoj Bogorodici za ovo čudo, oni smesta pošalju ploču u Carigrad Patrijarhu Nikolaju Hrisovergu i carevima Vasiliju i Konstantinu Porfiregonitima, sa pisanim objašnjenjem ovog čudesnog događaja. Tako ova angelska himna bi objavljena čitavoj vaseljeni, da se poje od svih Pravoslavnih preslavnoj Majci Božijoj. A Bogorodičinu svetu ikonu koja se nalazila u crkvi kelije u kojoj se dogodilo čudo, svetogorski oci prenesu u Protatsku crkvu, u kojoj ona do danas stoji ustoličena na svetom tronu u svetom oltaru, jer je pred njom prvi put Anđeo otpevao ovu himnu. Samu keliju nazovu „Dostojno jest“, a liticu na kojoj se ona nalazi svi do danas zovu „Adin“ (Pevanje) ili „Psalin“ (Pojanje), jer je u njoj prvi put zazvučala ova anđeoska, Bogomajci podobna himna.

Anđeo koji se javio i ispisao reči himne, bio je Arhanđel Gavrilo, a o tome svedoči i zapis iz Mineja za 11. jun, koji kaže: „Na današnji dan slavi se Sabor Arhanđela Gavrila u ‘Pevanju’.“ Pošto se čudo dogodilo 11. juna 980. godine, ondašnji oci u znak sećanja na čudo, ustanovili su ovaj praznik i služili jednom godišnje Božanstvenu Liturgiju na mestu zvanom ‘Pevanje’, poštujući i slaveći Arhanđela Gavrila, koji ostavši od početka do kraja Bogorodičin hvalitelj i hranitelj, služitelj i radosni blagovesnik, posluži da se objavi ova himna Bogomateri, jer samo njemu doličaše jedna takva služba.

U drevna vremena Vladika sviju, Bog, dade Jevrejima Deset zapovesti napisanih prstom Njegovim na dve kamene ploče, a sada gospodar Anđela Božijih dade svima Pravoslavnima najslađu i najprijatniju himnu Majke Božije, urezanu arhanđelskim prstom na kamenoj ploči.

Ikona Presveta Bogorodica Dostojno jest priziva se za umilostivljenje Boga prema našim sagrešenjima.

Dostojno jest

Dostojno je uistinu
Da Blaženom zovemo Tebe, Bogorodicu,
Uvek Blaženu i Svebesprekornu i Mater Boga našega
Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima
Tebe što Boga Reč neporočno rodi
Uistinu Bogorodicu veličamo

.

Divna Ljubojević – Axion Estin (Dostojno jest)

https://www.youtube.com/watch?v=u5hv796Gmr0

. . .

Tekst prenesen sa sajta Pravoslavlje, originalan link je ovde.