Zlatko Šćepanović

 

Friskies hrana – Mnogo je više života u mom kućnom ljubimcu …

 

Od 1929. godine, kada je osnovan, za više od 60 godina Friskies je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju hrane namenjene kućnim ljubimcima.

Već 1932. godine u Friskiesu je osnovan istraživački centar koji se bavi proučavanjem ishrane kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka. Zbog toga Friskie poznaje potrebe kućnih ljubimaca. Kroz selekciju najboljih činilaca pažljivo se priprema linija visoko kvalitetnih proizvoda napravljenih tako da obezbedi najbolju ishranu za kućne ljubimce.

Kako Friskies stalno vodi računa o zdravlju i vitalnosti ljubimaca, specijalisti su danas precizno odredili sastav potrebnih proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala i vitamina, koji pružaju dobro izbalansiran obrok, u zavisnosti od godina i načina života kućnih ljubimaca.

Kompanija Nestlé započela je poslovanje u sferi nege kućnih ljubimaca kupovinom kompanije Carnation 1985. godine, a svoju poziciju u Evropi konsolidovala akvizicijom komercijalne marke Spillers 1998. godine.

Kompanija Carnation, sa svoje strane, bila je nosilac branda Friskies. Ona je i razvila komercijalnu marku Friskies u SAD tridesetih godina ovog veka, a na selektivnom tržištu Evrope i Azije od šezdesetih godina. Nakon kupovine Friskiesa međunarodna mreža kompanije Nestlé u distribuciji, tehnologiji i investicijama pomogla je ekspanziju Friskiesa na ovom rastućem međunarodnom tržištu.

Kompanija Nestlé je dobro pozicionirana izbalansiranim proizvodnim programom međunarodno razvijenih i nedavno stečenih komercijalnih marki.Tekući proizvodni program uključuje vrhunske tehnologije kojima će trajno povećavati vrednost proizvoda, kako za kućne ljubimce tako i za njihove vlasnike. Ove tehnologije uključuju vrhunske nutricionističke inovacije kao što su proizvodi iz asortimana Friskies, koji pomažu održavanju zdravog urinarnog trakta mačaka ili inovacije za diskriminaciju mačaka i vlasnika mačaka, preko proizvoda iz asortimana Fancy Feast i Gourmet.

Za vrlo kratko vreme kompanija Nestlé je već postala globalni nosilac ove industrije a nastavlja da razvija svoje prisustvo na međunarodnom tržištu hrane i opreme za kućne ljubimce.

Danas, svetsko tržište hrane i opreme za mačke i pse premašuje vrednost od 25 milijardi dolara. Ostale vrste kućnih ljubimaca, osim mačaka i pasa, i njihove potrebe, značajno povećavaju proizvodni program proizvoda namenjenih kućnim ljubimcima. Ovo tržište je sve zahtevnije i u stalnom rastu. Skoro 30% godišnjeg prometa Nestléa otpada na program hrane i opreme za kućne ljubimce.

Friskies je na drugoj poziciji među proizvođačima hrane za kućne ljubimce i pozicija mu raste iz dana u dan. Kvalitet svetski poznatih proizvoda Friskies i Gourmet je dobro poznat i potvrđen od kupaca i njihovih ljubimaca, širom sveta.

. . .