Velibor Mihić Ulis

 

Ako ste zaljubljeni u astronomiju. Svemir kao na dlanu.

 

Dubok pogled u nebo!

 

Ja jesam, priznajem! Za-ljub-ljen!…

I često sam „u nebu“, u njegovoj beskrajnoj dubini zahvaljujući čuvenom teleskopu Habl…

Svemirski teleskop Habl (HST – Hubble) je projekat nastao saradnjom Nase i Evropske svemirske agencije. Teleskop se nalazi u orbiti (putanji) oko naše planete Zemlje i snima pet puta bolje  slike svemirskih tela i pojava.

Ovaj teleskop je smešten na 600 km iznad Zemlje uz moćnu pomoć svemirskog šatla. Zemlju obilazi pod nagibom od 28,5° i završi pun krug za prosečno 96 minuta. Kakva brzina!… I tako od 1990 – svih dvadeset dve godine!

„Kapu dole“, čudo zemaljske nauke!…

„Srce“ teleskopa čini 2,4-metarsko ogledalo. Težak je oko 10 tona a veličine kao manji autobus. Energiju dobija iz solarnih ploča dimenzija 2,6 x 7,1 metara koje mu daju svu energiju potrebne za rad.

 

Kraj: 2013!

 

Od ostali podataka koje sam pronašao na Internetu, prenosim i ovo: teleskop Habl je dosad poslao preko 750.000 odličnih fotografija. Njegov rad, međutim, predviđen je do 2013. kad će sa Zemlje biti poslata poslednja naredba i Habl će se ugasiti!
Biće, to, na neki način, „mala tuga“ među naučnicima: po dirigovanoj naredbi, usmeriće se ka Zemlji i „zaslužno“ izgoreti, ali…


Još dalje!

 

Ali, i – početak nove pobede zemaljske nauke: lansiraće se još bolji teleskop, i to kakav! Čudo nad čudima! Uveliko se priprema njegov izbačaj!

Biće, to, nov satelit James Webb i – da vam zastane dah – postaviće se iza Meseca!!!

A slike će biti još bolje!!!…

Izvolite, pogledajte – OČIMA Habla – na sajtu: www.hubblesite.org

– znam da vašoj sreći neće biti kraja!

Nećete verovati šta ćete – sve – videti!

„Svojim očima“, to jest OČIMA Velikog Habla!!!

oOo