Kako napraviti izbor: Iphone ili Android mobilni telefon

Vodič za kupovinu optimalnog pametnog telefona – najbolji mobilni telefon za pare koje imam na raspolaganju

 

Došlo je vreme da nabavim novi smartphone, pa sam krenuo da istražujem šta se na tržištu i kod mobilnih operatera nudi u ponudi. Nekako sam imao vremena da proučim tržište, forume i magazine o mobilnim telefonima, kao i da probam većinu modela koji su me interesovali. Prenosim vam moja iskustva, možda nekome pomognu u izboru telefona.

.

Apple Iphone mobilni telefon

Iphone ili Android smartphone – kako izabrati najbolji pametan mobilni telefon i koji

Iphone smart phone je klasa za sebe i tek nakon ovog istraživanja sam shvatio zašto je dominantan mobilni telefon u svetu. Ranijih godina Apple je izbacivao telefone koji su bili tehnološko čudo, uvek par godina ispred svih. Danas to više nije slučaj, jer se mogu naći telefoni koji su u pojedinim tehničkim karakteristikama bolji od Iphone-a ali su celokupno gledajući Ajfoni i dalje korak ispred svih. Posebno je iPad fenomenalan tablet u odnosu na konkurente.

Zašto su Ajfoni bolji telefoni od ostalih pametnih telefona?

Odgovor je vrlo jednostavan. Apple je napravio nekoliko ključnih stvari oko cele Iphone priče:

1. Iphone je u svakom segmentu rada vrhunski uradjen, od kućišta, procesora, ekrana, baterije, kamere, sve je sjajno ukopljeno i nema izraženu manu i slabost. Uz to je pouzdan, nema bagova. Deluje kompaktno, ne kvari se, ima fenomenalnu podršku i ne zastareva brzo.

2. iOS – Operativni sistem Ajfona je savršen i stabilan, potpuno bezbedan i automatski se ažurira. Ne morate da kao kod Andorid telefona čekate na novu verziju OS-a, koja možda i dodje nakon godinu dana a možda i ne za vaš model mobilnog telefona. Takodje, Apple je prvi počeo  da nudi korisnicima iCloud i ceo Apple sistem je od starta pametno zamišljen i potpuno integrisan – svi vaši Apple uredjaji se lako medjusobno povezuju i preko iCloud-a su stalno ažurirani.

3. Iphone market, odnosno AppStore sa aplikacijama za Ajfon telefone je ogromno i imate hiljade sjajnih programa, govori se o preko 100,000 aplikacija. Tu je vrlo bitna i muziku na iTunes-u. Kakav god program da zamislite, naćićete ga na AppStore marketu, uz to sve sjajno integrisano i logično namešteno. Jedini problem za Srbiju i ljubitetelje Ajfon aplikacija je što ih nema na srpskom, tako da je za većinu klinaca domaći Android market mnogo zanimljiviji i interesantniji.

4. Cena Iphone telefona je prava mera za Zapadno tržište – košta taman toliko da to možete da platite bez natezanja i da ćete kupovinom Ajfona dobiti vrhunski gadget i biti sigurni da će vam trajati godinama bez problema, a uz to ste fancy sve vreme. Za naše uslove Iphone je skup, i kako ga nema u ponudi Telenora, MTS-a i VIP-a, te se ne može dobiti na nekoj od tarifa i na rate, malo kome je dostupan i zanimljiv.

5. Opšti utisak rada sa Ajfonom je superioran u odnosu na ostale telefone. To sve radi meko, brzo, jednostavno i logično. Jednom kada se naučite na tu vrstu komfora, teško vam se prelazi na nešto drugo, a to drugo mora biti baš top model pametnog telefona drugog proizvodjača i brenda da bi bili zadovoljni posle Ajfona.

.

Android pametni telefoni i Google Android Play market

Kada je Google otpočeo stvaranje svog Google Android operativnog sitema za mobilne uredjaje pokrenuo je svojevrsnu tehnološku revoluciju i oživeo one proizvodjače telefona koji su shvatili potencijal Android smartfona, kao što su to Samsung, HTC i donekle LG. Nokia je bila potpuno zatečena, kao i Motorola i donekle Sony Ericsson, koji su postali gubitnici. Sada svi imaju u ponudi Andorid smartfone, koji osim top modela nisu po perfomansama tako ubedljivi kao Iphone ali su inspirativni i pružaju neverovatne mogućnosti za igru. Razlog za prelazak na Android je bogatstvo aplikacija na Google Android Play marketu koje su mahom besplatne za skidanje i upotrebu, što privlači korisnike širom sveta.

Medjutim, Android OS je u zadnje 3 godine imao 7 verzija! To je zastrašujuće i to vas tera da stalno menjate telefone, ako želite da pratite korak. Po svemu sudeći taj napredak i ta brzina razvoja opertivnog sistema moraju zastati, jer publika neće moći to da prati. Promene OS-a su mahom bile izazvane krpljenjem bezbednosnih rupa i uvodjenjem novih funkcija, ne bi li se sustigao Appleov iOS. To je na momente sve bilo trapavo, ali čini posao i stvar se kreće, jer čitava armija programera piše aplikacije za Google Android Play.

Za Srbiju je Android telefon bolji izbor od Iphone-a, jer pruža mnogo više zabave i ima daleko jeftinijih modela, ali je činjenica da će vam već nakon pola godine do godinu dana telefon biti već zastareo. Proizvodjači smartphone-a su otkrili Eldorado u android telefonima i počeli su da nude zilion različitih modela po različitim cenama, po principu sve za svakog. Napraviti pravi izbor u tom haosu je jako teško, tim pre što svaki novi top model predstavlja malu tehnološku revoluciju, kako po perfomansama i veličinama ekrana, tako i po brzini snazi rada. Andorid aplikacije ubrzano prate razvoj snage telefona, koji sve više gube funkciju telefona i postaju konzole za igranje i mikro računar. Mikro samo po veličini a ne po snazi i mogućnostima.

Ostali operativni sistemi kao što su Windows za mobilne telefone ili Nokia fabrički operativni sistemi polako gube trku pred Androidom i iOS-om, i objektivno ih u našim uslovima i nemate šta razmtrati, osim ako ste baš zaljubljenik nekog od tih sistema. Na primer, ja sam voleo Sony Ericsson i Nokia aplikacije, nisam voleo Motorolu i Samsung, HTC Sense je bio vrlo dobar, ali sada je sve to nebitno jer ti Android market pruža mogućnost fantastičnog izbora i svakakvih rešenja.

.

Kako izabrati idealan smartphone

Ključna razmišljanja i opšti zaključci oko kupovine pametnog telefona:

1. Ako imate dovoljno novca i znači vam mobilni telefon, kupite najnoviji top model u ponudi. Ovo stoga što će vam najduže trajati njegova upotrebna vrednost, s obzirom da se stvari menjaju iz mesec u mesec i da perfomanse postaju sve bolje. Običan smartphone je za godinu dana već zastareo.

2. Ako imate novca a Andorid vam nije bitan kao OS (operativan sistem) i ne skidate aplikacije sa Android market-a, kupite Iphone i rešite sve svoje probleme sa telefonom sledećih par godina.

3. Ako nemate veliki budžet onda odredite koliko novca ćete potrošiti za smartphone, na primer 150, 300 ili 500 eura, i kupite mobilni telefon koji ima odličnu funkciju koja vama najviše treba – na primer: ima odličnu kameru za fotografije, dobar procesor za igrice, puno memorije za muziku, veliki ekran za surfovanje internetom, dugotrajna baterija, tastaturu za kucanje email-ova i sms poruka, touch screen …

4. Dobro se raspitajte na forumima oko stvarne vrednosti jednog mobilnog telefona i njegovih perfomansi. Magazini za mobilnu telefoniju znaju da naprave dobra testiranja ali i da prećute ključni nedostatak jer oni žive od sponzorisanih i PR tekstova velikih proizvodjača. Na primer, interesovao sam se za jedan smartfon iz više klase koji je imao odlične perfomanse, ali je prećutana jedna velika slabost – nema gorilla glass, otporno staklo na ogrebotine.

5. Sa ograničenim budžetom ne možete dobiti sve u jednom, odnosno odličan pametni telefon koji ima sve što vama treba. Mahom mobilni pametni telefoni srednje i niže klase imaju jednu ili više slabosti, na primer softverski bagovi, slabost neke komponente, lošiju izradu, zastarele ili jeftinije komponente, slabu snagu i tako redom. Top modeli smartfonova većine proizvodjača su mahom svi odlični telefoni, u srednjoj klasi ima od vrlo dobrih do odličnih modela, dok u ekonomskoj klasi ima svakakvih opcija, od jedva dovoljnog do odličnog izbora za dati novac.

6. Obavezno probajte i testirajte mobilni aparat. Proverite kako vam leži u ruci, kakav vam je utisak u radu. Da li vam se dopada ili ne. Recimo, kod jednog modela za koji sam bio zainteresovan i koji sam testirao, ovaj blog Bašta Balkana se nije video dobro na njegovom ekranu, odnosno zbog neusaglašenosti rezolucija na naslovnoj strani su tekstovi bloga izgledali suženo i smaknuto na ekranu. Taj model „pametnog telefona“ je odmah ispao iz konkurencije za kupovinu. Kod drugog modela me je navigacioni meni nervirao, nije mi se uopšte dopadao, prečice i način pokretanja kamere, na primer. Često mi se kod modela koji imaju ekran osetljiv na dodir, touchscreen, nije dopadala virtuelna tastatura za kucanje poruka – jako bitno za one koji imaju deblje prste ili puno kucaju poruka.

7. Ako imate novca u ruci, gotovinu, za skuplje modele je najbolje da ih ne kupujete kod Telenora i sličnih operatera jer su daleko skuplji od cene koju ćete dobiti u radnji. Telenor se ugradjuje na cenu u radnji 20 do 30% i plus vam naplati i cenu tarife koju ste izabrali. To nije slučaj za budžetne telefone, koje umesto da platite 100 do 15o eura, dobijete za 1 dinar i plaćate samo mesečnu pretplatu za izabranu tarifu. Takodje, top model telefona ako kupite kod Telenora ili MTS-a i poželite da ga prebacite na drugi broj ili preprodate, imate problem što je telefon kodiran samo za njihovu mrežu.

.

Primer izrečenog – kako sam izabrao svoj mobilni telefon:

U startu sam odlučio da to bude Android mobilni smartphone, jer želim da u narednom periodu pratim to tržište i razvoj aplikacija, tim pre što Bašta Balkana treba da dobije Android aplikaciju, da može da se prati preko mobilnog telefona.

Druga bitna stvar u mom slučaju je da telefon mora imati malo veći ekran, zbog surfovanja i blogovanja, znači od 3,7 inča pa na više. Privlačili su me ekrani ekstremnih dimenzija, preko 5 inča, ali se ispostavilo da su nepraktični za držanje po džepovima i za šetnju po prirodi.

Treća ključna stvar je da telefon mora imati odličnu i brzu kameru, LED blic i Autofocus, jer mi često zbog blogovanja i planinarenja treba uvek prisutna dobra kamera koja može brzo da pravi dobre snimke, što na primer moj predjašnji HTC nije imao. Inače, HTC generalno nema dobre kamere.

Zbog toga sam odmah u razmatranje uzeo telefone marke Sony i Nokia, jer su poznati po dobrim digitalnim kamerama i odličnim Carl Zeiss sočivima. Tu je negde i Panasonic, ako ubaci Leica sočiva u smartphone. Samsung je pokazivao odlične slike na testovima, tako tvrde magazini. Još jedan bitan razlog za Sony, Nokia ili Samsung smartfon je što imaju sjajne i dobro osvetljene ekrane koji se odlično vide i po suncu i jakom svetlu, što je takodje bitno kada govorimo o slikanju mobilnim. A i ranije top modele telefona Nokia i Sony Ericsson-a koje sam koristio, zapamtio sam u najboljem svetlu, kao sjajne telefone, mada ne i Samsung čiji me je meni nervirao.

Meni igrice nisu bitne, pa taj aspekt nisam ni razmatrao, kao što mi nisu mnogo bitne ni aplikacije za android, osim par programa za parking, navigaciju i servisne informacije. Bitno mi je da mobilni bude brz i pouzdan, da ne moram da čekam na odziv programa i da ne krahira operativni sistem. U tom smislu i top modeli BlackBerry telefona su ušli u uži izbor. Svaki od telefona je morao da ima Gorilla glass staklo ili nešto slično otporno na grebanje, jer sam stalno u prirodi, telefon je izložen padovima, grebanju i boravku po džepovima. Nije mi bitan deo oko socijalnih mreža i povezivanja, jer ne koristim ni Facebook a ni Twitter. Muziku ne slušam preko telefona, ne gledam klipove i tv, a ni ne skladištim slike na njemu, pa nije neophodno da telefon ima velike gigabajte memorije. Bitno je da ima jaku bateriju i da duže traje, jer smartfonovi se brzo troše, skoro svaki dan treba da ga dopunjujete, ako ste aktivni sa njim.

Nisam brend manijak, pa mogu u razmatranje da uzmem i kineske marke telefona Huawei i ZTE, ili francuski Alcatel, ali samo njihove top modele, jer su doradjeniji. Motorola, Panasonic i LG su mi tu u vidokrugu ali tek neka zlatna rezerva pri izboru, ako ponude neki top model za 20% nižu cenu od srednje cene klase u kojoj se nalaze. Posebno je zanimljiv slučaj LG-a koji uvek izbaci tehnološki najnapredniji telefon u jednom trenutku ali sa nekom izraženom slabošću. HTC nisam razmatrao razočaran lošim iskustvom sa prethodnim telefonom – nisam im više naklonjen, stigla ih je sa moje strane zaslužena kazna kupca. Ipak, suština kod svih brand name proizvoda i pametnih telefona je da se u top modele uloži mnogo više napora i pažnje, pa će te manje nervirati i imati manje bagova u radu, dok jeftinije modele pametnih telefona svi izbacuju stihijski i bez mnogo pažnje, samo da popune cenovne i funkcionalne rangove modela na tržištu i nerviraju konkurenciju.

Takodje, promislite malo koliko će vam telefon sa tim perfomansama trajati, na koliko vremena menjate telefon, i na kraju odredite koliko novca imate i kako ćete ga kupiti, to jest koliko para želite da date za smartphone. Tako vam na kraju ostane par modela, koje uzmete u ruke, istestirate ih i odlučite se. Priznajem, i estetika igra ulogu, ali i dugme koje ne radi kako ste zamislili može da presudi.

Nadam se da sam vam pomogao. Srećno sa izborom.

. . .