Ivan Ković

 

Vrhunska drama i iranski film koji je dobio Oskar, Zlatni Globus i 3 Zlatna Medveda

 

Alternativni naziv: A Separation

Žanr: Drama

Režija: Asghar Farhadi

Glumci: Peyman Moadi, Leila Hatami, Sareh Bayat …

 

Priča:

Bračni par se suočava sa teškom odlukom, poboljšati život sopstvenom detetu tako što će otići u inostranstvo ili ostati u Iranu i brinuti o starcu koji ima Alchajmerovu bolest. Uz sve to, desilo se nešto nepredviđeno što im dodatno otežava živote …

.

Moj osvrt:

Šta mislite, kako bi izgledalo kada bi neko snimao vaš život ili život drugih ljudi? Naravno tu ne mislim na Veliku Braću, Farme i sličnu plitkoumnu hranu za dokone, mislim na pravi život. Ceo taj utisak dominira ovim filmom. Neprestano sam imao osećaj da sam na licu mesta i gledam sve ove ljude sa svim njihovim problemima, ružnim ali i lepim momentima. Sve njihove rasprave, svi problemi kroz koje prolaze, sve to zvuči krvavo realno. Imamo bračni par koji je pred razvodom. Uz to, muž ima još jedan ogroman problem. Optužen je za ubistvo iz nehata… i to ne samo obično ubistvo. Ne želim da vam otkrivam u čemu je stvar zato što želim da sami doživite šok. Uz to, on ima teško bolesnog oca i kćer o kojoj treba da se brine. Sada zamislite u kakvom stanju je psiha svih njih, a naročito tog čoveka.

Neverovatna snaga ovog filma je što je uspeo da preslika ljudski život i ljudsku psihu. Ceo film ćete verujem gledati sa aspekta dvoje glavnih likova, muža i žene. Film je uostalom tako i koncipiran da se sve svodi na njihove probleme. Ono što je za mene najveća vrednost i što je ostavilo najbolji utisak je sporedni lik, lik preko koga ćete više puta preći ne razmišljajući o njemu, lik koji neće tako lako privući vašu pažnju. To je lik njihove kćerke.

Film postaje vrhunski onog momenta kada shvatite kako i koliko se sve to lomi na njoj i kroz šta sve ona prolazi u svim ovim pričama. Uvek je prisutna, često se uzima u usta kao opravdanje a nijednog momenta joj se ne posvećuje dovoljno pažnje da bi se otkrio njen značaj. Što je najfascinantnije od svega, mlada glumica se pojavljuje ovde u svom debiju. Ona postavlja standarde kako se glumi. Iako sporedna, ovo nikako nije laka uloga. Naprotiv, klinka je uspela sa vrlo malo reči i mimike da konačno zadobije svu pažnju, osvoji gledaoce i podigne ovaj film na najviši mogući nivo.

Zanimljivosti:

Najveći deo filma je sniman kamerom iz ruke što je odlično ukomponovano u scene.

Prvi film ikada koji je osvojio tri Medveda na festivalu u Berlinu.

Sarina Farhadi koja glumi kćerku dvoje glavnih likova je inače rediteljeva kćerka.

Iransko Ministarstvo Kulture je na 10 dana obustavilo snimanje ovog filma pošto je režiser pričao tome kako je Jafar Panahi, takođe režiser, nepravedno uhapšen zbog filma koji je pravio.

Prvi iranski film koji je dobio Zlatni Globus i Oskar.

. . .