Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Kako se pravi biljno ulje od lekovitih biljaka za sunčanje, zaštitu od sunca i opekotine

Biljno ulje

 

Biljna ulja od lekovitog bilja

Dobijanje i korišćenje biljnih ulja od lekovitog bilja – preparati lekovitog bilja za domaću kućnu biljnu apoteku

 

Lavanda biljno lekovito ulje i najpoznatija biljna ulaKoristite li lekovito biljno ulje na ispravan način? Hteli bi da skrenemo pažnju na jednu naviku koja se leti praktikuje na moru i na plažama, a to je prodaja biljnih ulja za sunčanje. Maslinovo, kanatrionovo ulje, lavandino, orahovo i nevenovo ulje se najčešće prodaje u malim bočicama kupačima na plaži sa zdravstvenom tvrdnjom da je to biljno ulje odlično prirodno sredstvo za zaštitu od sunca pri sunčanju.

To nije istina, čak naprotiv, takva biljna ulja imaju sasvim drugačija svojstva. Posebno kanatrionovo ulje.

Šta je istina sa delovanjem lekovitih biljnih ulja kod opekotina i kao zaštita od prejakog sunca? Kako deluju biljna ulja?

Maslinovo ulje, hladno cedjeno, takozvano devičansko maslinovo ulje, kao čisto, bez dodataka, ima odredjen nizak faktor zaštite od delovanja UV zraka i sunca. Najveći deo tog zaštitnog delovanje je baziran na refleksiji sunčevih zraka od masne faze ulja koje se namaže na kožu. Maslinovo ulje može da pomogne kao sredstvo protiv ultraviolentnog zračenja u manjoj meri.

Kanatrionovo ulje ima suprotno dejstvo, ono pojačava dejstvo sunčevih zraka jer ima fotosenzitivna svojstva. Kanatrionovo ulje, bilo da je u maslinovom ili suncokretovom ulju, služi za lečenje nastalih opekotina od sunca, a ne za zaštitu od istih. Takodje, kanatrionovo ulje smiruje čireve, hemoroide, delimično i reumatske bolove i neuralgije. Ali, ako ste dobili opekotine i mažete se kanatrionovim uljem ne smete se izlagati suncu jer ćete pogoršati stanje vaše opečene kože. Vodite računa o tome.

Lavandino ulje ima smirujuće dejstvo na kožu i nastale opekotine. Ako je napravljeno od maslinovog ulja može se koristiti za negu kože i za zaštitu od sunčanja ali nema veliki efekat. Više je ulje koje neguje kožu i omekšava, uklanja lišajeve i ima prijatan miris. Odlično je ulje za masažu jer opušta duh i telo, poboljšava cirkulaciju.

Orahovo ulje se koristi pre svega za negu i mazanje kose. Utrljavanjem orahovog ulja u koren kose, on postaje malo jači, smanjuje se perut i kosa dobija tamniji sjaj. Nije preporučljivo za lečenje opekotina. Može se koristiti kod vlažnih rana koje teško zarastaju, ali treba biti oprezan sa tim uljem, jer se lako kvari i brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mestu.

Nevenovo ulje je čuveno spram svojih snažnih regenerativnih sposobnosti da leči i isceljuje kožu. Regenerativna svojstva nevena su postala mit ali nevenovo ulje se ne koristi za sunčanje. Čak može biti štetno, jer svojstvo aktivnih materija nevena je da pobudjuju deobu ćelija potkožnog tkiva i regeneraciju, stvaranje mladih ćelija kože, koje lako stradaju pod uticajem jakih sunčevih zraka. Nevenovo ulje koristite kad dobijete opekotine, za rane, kraste, ekceme, otoke i ubode insekata.

Postoji još nekoliko biljnih ulja koje možete sami spremiti u kućnoj radinosti i staviti ih u kućnu domaću biljnu apoteku. Nabrojaćemo neka od njih:

Ulje Hajdučke trave – za lečenje rana, zarastanje ožiljaka, čireve, upale kože.

Ulje noćurka – nega kože, ekcemi, omekšavanje i čišćenje kože, akne i bubuljice.

Čičkovo ulje – za čireve, uporne rane,nečistoće, opekotine, kosu, akne, lišajeve.

Ruzmarinovo ulje – za artritis, reumu, pucketanje kostiju, krute ligamente, naboje. Često se koristi za masaže kod neuralgija i bolova.

Ulje majkine dušice – za sinuse, pluća, bronhitis, upale grla, pluća, za masažu kod reume.

Priroda na Dar lekovite biljne kreme za kožu

Kako se prave biljna ulja od lekovitog bilja u kućnim uslovima

Biljna ulja od lekovitog bilja se dobijaju postupkom maceracije, odnosno izdvajanja aktivnih materija iz sveže biljke u rastvoru ulja pod povišenom temperaturom i u fabričkim uslovima i povišenog pritiska, da bi se trajanje procesa smanjilo. Biljna ulja se razlikuju od eteričnih ulja. Eterična ulja lekovitih biljaka su uljna i mirisna esencija same biljke dok biljna ulja su rastvor biljke u nekom od standardnih ulja.

Najednostavniji način da sami u kućnim uslovima napravite svoje lekovito biljno ulje je sledeće:

1. Uberite sveže, zdravo i čisto lekovito bilje

2. Stavite lekovito bilje u teglu, onoliko bilja koliko ulja hoćete da dobijete, do pola, do vrha.

3. Prelijte lekovito bilje nekim stabilnim uljem – maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, promešajte i ostavite da stoji. Ukoliko koristite hladno cedjeno suncokretovo ulje, koje ima izuzetna svojstva zbog vitamina A i E,  budite svesni da ono lako užegne i da se mora pažljivo čuvati.

4. Teglu držite na toplom mestu ili direktno izloženu suncu 3 do 4 nedelje. Alternativni i brži način je zagrevanje tegle i dugo višesatno „kuvanje“ na blagoj vatri 24 sata.

5. U oba slučaju sadržaj biljnog ulja promešati s vremena na vreme.

Nakon zahtevanog vremena biljno ulje procedite kroz višestruku gazu u čiste bočice i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Biljno ulje od lekovitog bilja možete koristiti u najrazličitije svrhe, za mazanje, masažu, kao sastojak sapuna, zavoja, flastera, krema i melema.

.

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com

. . .

11 komentara

 • Pročitala sam negde da ulje od čička leči tumor kože. Da li se ono može koristiti kao preventiva kod pojave raka kože, melanom na primer?

 • @ Sofija

  Ispitivanja sa svežim korenom čička su pokazala lekovita svojstva kod nekih vrsta tumora kože, ali ne i ulje.

  Ne koristite ulje čička kao preventivu za takve bolesti, već bolje izbegavajte sunce.

 • hoću jednu informaciju ako možete da mi odgovorite, imam nameru da sadim biljno ulje kakvi su tu uslovi proizvodnje i šta mi je sve potrebno. unapred hvala.

 • @ goran

  Pitanje vam je neprecizno, jer postoje bazična biljna ulja: suncokretovo, maslinovo, bundevino, repicino, palmino, itd od biljaka koje imaju visok sadržaj ulja u sebi.

  Biljna ulja o kojima smo mi pisali sastoje se od bazičnog biljnog ulja u kome se ekstrahuje biljno lekovito ulje. Stavi se neka lekovita biljka i odstoji pod kontrolisanim uslovima u ulju da bi se njene aktivne materije ekstrahovale. To su vam na primer: nevenovo ulje, kantarionovo ulje, lavandino, ruzmarinovo, ulje noćurka, i tako redom, zavisno od biljke.

  Za prvi slučaj, potrebni su vam zasadi uljane kulture, prese za cedjenje ulja iz plodova, aparati za filtriranje i ekstrakciju, rezervoari za skladištenje, punilice za boce i ambalažu.

  Za drugi slučaj vam je potreban ekstraktor.

 • Zanima me izrada macerata noćurka. Ako sam dobro shvatila u gornjem tekstu spomenuta je izrada macerata, ne ulje noćurka.
  Da li se macerat isto radi od sjemenki, ili i ostalih djelova biljke -cvijet, listovi?
  hvala unaprijed,Helena

 • @ Helena

  Da, radi se o maceratima lekovitog bilja.

  Prirodni macerat od semenki ćete teško dobiti, one moraju da se presuju da bi dobili ulje noćurka, tako da vam preostaje macerat sa cvetovima i listovima.

  Naš savet je da kupite gotovo ulje noćurka. Iz više razloga. Objasnićemo zašto:

  1. Ljudi misle da će ako sami spremaju dobiti kvalitetnije ulje, što zna da bude zabluda. Stave kvalitetno hladno cedjeno ulje masline, na primer, ali ne znaju kakvog je kvaliteta biljna droga, i kada potope lekovito bilje u ulje, i dobiju macerat, taj macerat možda nema dovoljno lekovitih i aktivnih materija biljaka. Zato su labaratorijski standardizovana ulja pouzdanija.

  2. Ulje noćurka lako oksidiše i lako se kvari. Iz tog razloga je vrlo bitna higijena pri izradi ulja i pravilno čuvanje ulja u tamnim bocama i na tamnom mestu. Ono ne može dugo da stoji, pa tim pre ne treba u kućnim uslovima praviti zalihe.

  3. Ulje noćurka je guste konzistencije, pa ko pokuša da napravi macerat sa gustim maslinovim uljem i to upotrebi za kreme ili kozmetička ulja, bude neprijatno iznenadjen da je to vrlo komplikovano i da se gube neki efekti, jer se ne može puno ulja staviti u kremu, na primer.

 • Dobar dan 🙂
  Imam pitanje, mozete li mi reci dali mogu napraviti macerat od cicka, koji deo biljke bi trebala da koristim. Zelela sam da ga koristim za kosu za kosu, posto je isuvise suva.

 • Postovani,imam problem sa ispucalim kapilarima na nogama,Procitala sam da je dobro koristit ulje nane za tu svrhu,ali me zanima i Vas savet ili neki drugi recept.Hvala unapred!

 • Draga Velinka, po nama za ispucale kapilare bolje rešenje je koristiti ulje od hajdučke trave.

  No, ne morate koristiti ulje, možete potapati noge u čaj od hajdučke trave i držati ih u vodi 10 d0 15 minuta, jednom dnevno.

  Za sličnu namenu je i Rusomača (druga imena su Hoću neću, Pastirska torbica), pa Glog, Kantarion, Orah (mda će vam on obojiti kožu), itd.

  U svakom slučaju pre toga treba da sa lekarom otkrijete koji je uzrok pucanju kapilara, jer su uzroci unutrašnje prirode: način ishrane, stanje krvi, rad jetre, dijabetes, itd, pa i uzrok da se leči.

 • Kolika gomila gluposti na jednom mestu…“Rekla- kazala“…Kakav polusvet glumi doktore po raznim sumnjivim sajtovima. Strašno!

Ostavite komentar