Biljno ulje

 

Biljna ulja od lekovitog bilja

Dobijanje i korišćenje biljnih ulja od lekovitog bilja – preparati lekovitog bilja za domaću kućnu biljnu apoteku

 

Lavanda biljno lekovito ulje i najpoznatija biljna ula

Koristite li lekovito biljno ulje na ispravan način? Hteli bi da skrenemo pažnju na jednu naviku koja se leti praktikuje na moru i na plažama, a to je prodaja biljnih ulja za sunčanje. Maslinovo, kanatrionovo ulje, lavandino, orahovo i nevenovo ulje se najčešće prodaje u malim bočicama kupačima na plaži sa zdravstvenom tvrdnjom da je to biljno ulje odlično prirodno sredstvo za zaštitu od sunca pri sunčanju.

To nije istina, čak naprotiv, takva biljna ulja imaju sasvim drugačija svojstva. Posebno kanatrionovo ulje.

Šta je istina sa delovanjem lekovitih biljnih ulja kod opekotina i kao zaštita od prejakog sunca? Kako deluju biljna ulja?

Maslinovo ulje, hladno cedjeno, takozvano devičansko maslinovo ulje, kao čisto, bez dodataka, ima odredjen nizak faktor zaštite od delovanja UV zraka i sunca. Najveći deo tog zaštitnog delovanje je baziran na refleksiji sunčevih zraka od masne faze ulja koje se namaže na kožu. Maslinovo ulje može da pomogne kao sredstvo protiv ultraviolentnog zračenja u manjoj meri.

Kanatrionovo ulje ima suprotno dejstvo, ono pojačava dejstvo sunčevih zraka jer ima fotosenzitivna svojstva. Kanatrionovo ulje, bilo da je u maslinovom ili suncokretovom ulju, služi za lečenje nastalih opekotina od sunca, a ne za zaštitu od istih. Takodje, kanatrionovo ulje smiruje čireve, hemoroide, delimično i reumatske bolove i neuralgije. Ali, ako ste dobili opekotine i mažete se kanatrionovim uljem ne smete se izlagati suncu jer ćete pogoršati stanje vaše opečene kože. Vodite računa o tome.

Lavandino ulje ima smirujuće dejstvo na kožu i nastale opekotine. Ako je napravljeno od maslinovog ulja može se koristiti za negu kože i za zaštitu od sunčanja ali nema veliki efekat. Više je ulje koje neguje kožu i omekšava, uklanja lišajeve i ima prijatan miris. Odlično je ulje za masažu jer opušta duh i telo, poboljšava cirkulaciju.

Orahovo ulje se koristi pre svega za negu i mazanje kose. Utrljavanjem orahovog ulja u koren kose, on postaje malo jači, smanjuje se perut i kosa dobija tamniji sjaj. Nije preporučljivo za lečenje opekotina. Može se koristiti kod vlažnih rana koje teško zarastaju, ali treba biti oprezan sa tim uljem, jer se lako kvari i brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mestu.

Nevenovo ulje je čuveno spram svojih snažnih regenerativnih sposobnosti da leči i isceljuje kožu. Regenerativna svojstva nevena su postala mit ali nevenovo ulje se ne koristi za sunčanje. Čak može biti štetno, jer svojstvo aktivnih materija nevena je da pobudjuju deobu ćelija potkožnog tkiva i regeneraciju, stvaranje mladih ćelija kože, koje lako stradaju pod uticajem jakih sunčevih zraka. Nevenovo ulje koristite kad dobijete opekotine, za rane, kraste, ekceme, otoke i ubode insekata.

Postoji još nekoliko biljnih ulja koje možete sami spremiti u kućnoj radinosti i staviti ih u kućnu domaću biljnu apoteku. Nabrojaćemo neka od njih:

Ulje Hajdučke trave – za lečenje rana, zarastanje ožiljaka, čireve, upale kože.

Ulje noćurka – nega kože, ekcemi, omekšavanje i čišćenje kože, akne i bubuljice.

Čičkovo ulje – za čireve, uporne rane,nečistoće, opekotine, kosu, akne, lišajeve.

Ruzmarinovo ulje – za artritis, reumu, pucketanje kostiju, krute ligamente, naboje. Često se koristi za masaže kod neuralgija i bolova.

Ulje majkine dušice – za sinuse, pluća, bronhitis, upale grla, pluća, za masažu kod reume.

Priroda na Dar lekovite biljne kreme za kožu

Kako se prave biljna ulja od lekovitog bilja u kućnim uslovima

Biljna ulja od lekovitog bilja se dobijaju postupkom maceracije, odnosno izdvajanja aktivnih materija iz sveže biljke u rastvoru ulja pod povišenom temperaturom i u fabričkim uslovima i povišenog pritiska, da bi se trajanje procesa smanjilo. Biljna ulja se razlikuju od eteričnih ulja. Eterična ulja lekovitih biljaka su uljna i mirisna esencija same biljke dok biljna ulja su rastvor biljke u nekom od standardnih ulja.

Najednostavniji način da sami u kućnim uslovima napravite svoje lekovito biljno ulje je sledeće:

1. Uberite sveže, zdravo i čisto lekovito bilje

2. Stavite lekovito bilje u teglu, onoliko bilja koliko ulja hoćete da dobijete, do pola, do vrha.

3. Prelijte lekovito bilje nekim stabilnim uljem – maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, promešajte i ostavite da stoji. Ukoliko koristite hladno cedjeno suncokretovo ulje, koje ima izuzetna svojstva zbog vitamina A i E,  budite svesni da ono lako užegne i da se mora pažljivo čuvati.

4. Teglu držite na toplom mestu ili direktno izloženu suncu 3 do 4 nedelje. Alternativni i brži način je zagrevanje tegle i dugo višesatno „kuvanje“ na blagoj vatri 24 sata.

5. U oba slučaju sadržaj biljnog ulja promešati s vremena na vreme.

Nakon zahtevanog vremena biljno ulje procedite kroz višestruku gazu u čiste bočice i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Biljno ulje od lekovitog bilja možete koristiti u najrazličitije svrhe, za mazanje, masažu, kao sastojak sapuna, zavoja, flastera, krema i melema.

.

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com

. . .