Thomas F. Gaines

 

Prirodni post i zdravlje

Tjelesno, duhovno i duševno pomlađivanje prirodnim postom. Prirodni post i zdravlje koje donosi

 

 

Naturopata Prof Arnold Ehret prirodni post i zdravlje "Postom do zdravlja"

Kada je riječ o naturopatima u počecima 20. stoljeća, Arnold Ehret zauzima posebno mjesto.

Svojom metodom liječenja ljekovitom prehranom bez sluzi je izazvao kontroverze u pruskoj vladi i američkom narodu.

Da joj se pridodala prava pozornost, kako bi tek ona promijenila povijest dvaju kontinenata?

Pred Vama se nalazi novo izdanje Ehretovog učenja o postu. Prof. Arnold Ehret definira naš organizam kao „sustav cijevi“. Organizam sisavaca i ostalih živih bića, a naročito čovjeka je s mehaničkog stajališta kompliciran sustav cijevi krvnih žila s pogonom na zrak i plin. Kada se taj sustav cijevi začepi (ovapni), nastupaju simptomi, „bolesti“. Ehret kaže: „Kod svih bolesti tijelo počinje izlučivati sluz…a u daljnjem stadiju gnoj.“

Ta začepljenja su većim dijelom rezultat konzumiranja hrane koja stvara sluz.

Profesor Ehret objašnjava koje namirnice stvaraju sluz, a koje ne. Bolesti se mogu spriječiti ako se konzumiraju namirnice koje ne stvaraju sluz. Savršen post (prirodan post i zdravlje) staje na kraj stvaranju služi u organizmu tako da je probava prvi put slobodna i može se pobrinuti za štetnu sluz koja se nakupljala od djetinjstva. Rezultat je samopročišćenje organizma!

Na kratko zna doći do mučnina. Tada se oni koji poste često znaju uplašiti. Neki misle da će ih post koštati života. Ehret to zna i skreće pažnju svojih čitatelja na očekujući učinak. On im govori koliko dugo trebaju postiti i kada trebaju prekinuti s postom. Tko zna za učinak posta, s lakoćom će podnijeti prolazne neugodnosti. Tko pozna Ehretova pravila, on točno zna što ga očekuje i kako se treba ponašati u skladu s tim.

Uvod u knjigu Postom do zdravlja  – prirodni post i zdravlje

Pripadate li mnogim ljudima koje obeshrabruje i deprimira loše zdravlje? Je li Vaša vjera u tradicionalnu medicinu poljuljana, a njezine terapije nisu dale rezultate? Koristite li samo mali dio svoje životne snage kojom vas je obdarila Majka Priroda?

Možda su Vam rekli da Vas može spasiti samo operacija. Kada nas muče tjelesni problemi, nekako ne možemo jasno misliti i dajemo se lako nagovoriti na operaciju. Ako ste jedan od takvih nesretnika, ne gubite nadu, jer „tko ima zdravlje ima nadu, a tko ima nadu ima sve.“

Čovjek je nazadovao procesom civilizacije i više ne zna što činiti kada se razboli. Postoji samo nekoliko stvarnih načela ozdravljenja i ona su posve jednostavna. Manjak apetita kada smo bolesni je način na koji nam se priroda obraća. Možemo to nazvati „prisilnim postom“. To su neke od istina koje nam je ostavio Arnold Ehret u svojim spisima. Naše najveće blago je zdravlje.

Uvriježeno mišljenje o uzroku bolesti kaže da one nastaju uljezima izvana (mikrobima, bakterijama, virusima). Ja sam naprotiv uvjerljivo dokazao da su tvari koje uzrokuju bolesti upravo neprobavljeni, neizlučeni, truli dijelovi namirnica koje dolaze od prekomjernog jela i konzumiranja pogrešne hrane. Stoga je važno napomenuti da pogrešan način prehrane uzrokuje bolesti.

Kada je prejedanje glavni uzročnik bolesti nekog čovjeka, kura postom je potrebna da se popravi stanje organizma. Poznato je da sve životinje koje žive u divljini ozdrave postom ako su bolesne. Ljudi koji se hrane mješovitom hranom, mesom i ugljikohidratima (grah, krumpir, riža, tjestenina, povrće koje sadrži škrob), imaju organizam koji je manje više obložen sluzi. To stanje počinje već u ranom djetinjstvu. Te namirnice nisu primjerene za nas ljude.

One tvore u tijelu ljepljivu gustu masu koja na kraju dovodi do začepljenja organizma. Mora se stati na kraj toj prehrani koja uzrokuje bolesti. Post i k tome redukcija jela je jedini način da se stane na kraj prejedanju sa svim njegovim negativnim posljedicama kao što su zatvor, višak kilograma, reuraatski bolovi, bolesti krvotoka, rak, itd.

Kure na silu nisu primjerene jer prebrzo izlučivanje može prouzročiti ozbiljne probleme.

Liječenje bez lijekova ima neograničeno područje primjene. Pravilnom primjenom ono ponovno uspostavlja normalne tjelesne funkcije. Praktički se mogu izliječiti sve ljudske boli.

‘Istina ne nosi masku;

ona se ne klanja ni pred kojom ljudskom svetinjom;

ne traži poseban status niti aplauz:

ona samo moli da ju se sasluša. “ –

Redfield

. . .

Odlomak Post i zdravlje je uvod iz knjige Postom do zdravlja, autor Prof. Arnold Ehret