ŠTA JE NESKAFA?

Istorija nastanka instant kafe u granulama Neskafe – Nescafe

 

Neskafa - Nescafe Nestle

Počeci Nescafe mogu da se prate od daleke 1930. godine kada se brazilska vlada prvi put susrela sa korporacijom Nestle. To je bilo vreme velike ekonomske krize, kada je cena kafe bila jako niska i kada su kafom potpaljivali kotlove u parnim lokomotivama. Osnovna ideja je bila kako da se duže vremena sačuva kvalitet pečene kafe, jer joj je rok trajanja bio kratak, baš kao i sirovoj kafi. Sada već poznat kao guru kafe, stručnjak Nestlea, Max Morgenthaler i njegov tim, pokušali su da nađu način da proizvedu kvalitetnu šoljicu kafe, koja bi se napravila od čiste kafe i dodatka tople vode, ali tako da se što duže zadrži prirodan ukus kafe koja iz nekih razloga mora da odstoji.

Posle 7 dugih godina istraživanja u švajcarskim labaratorijama pronašli su rešenje. Novu vrstu prerađene kafe, koja traje duže i koja čuva fantastičan ukus i miris, tako svojstven kafi. Novi proizvod nazvali su Nescafe – kombinacija imena Nestle i imena kafe – cafe.

Nescafe je predstavljena svetu 1. aprila 1938. u Švajcarskoj. Njenoj popularnosti doprineo je Drugi svetski rat. Američki vojnici na frontu nisu mogli bez Nescafe. Samo tokom 1943. godine proizvodnja je dostigla za to vreme rekordnih milion konzervi. Od tada je postala sinonim za klasu kafa poznatih kao instant kafe.

Nescafe kafa je 100% čista kafa bez ikakvih aditiva. Proizvedena je po jednoj od dve metode prerade kafe. U tome je i razlika između Nescafe classic i Nescafe Gold, jer se drugačijim metodama stvaraju i imaju drugačiju aromu. Nescafe je dostupna kao puder ili kao granule, koje se lako rastvaraju u vodi. Svaki proizvod je napravljen od specifične mešavine najboljih zrna pečene kafe, po vrlo strogim standardima. Posle pečenja, odmah se zrna kafe melju da bi se proizvela strogo zahtevana boja i prepoznatljiv ukus.

Svake sekunde u svetu se popije oko 3000 šoljica kafe.

.

Nekoliko činjenica

U 100 gr Nescafe ima 100 kcal. U 100 gr Nescafe bez kofeina ima 110 kcal.

Kašičica Nescafe teži oko 2 grama, a gotova šoljica spremljene Nescafe napitka ima svega 2 kcal.

Šoljica Nescafe napitka sadrži oko 60 mg kofeina, a šoljica Nescafe verzije bez kofeina samo oko 3 mg.

Kao poređenje, šoljica prosečne filter kafe ima oko 80 mg kofeina, jedna konzerva Coca Cole ima 40 mg, a šoljica čaja oko 40 mg.

.

Priprema Nescafe užitka

Uvek sipajte svežu vodu u posudu gde pripremate toplu vodu za kafu. Koristite vodu za pripremu kafe tek kada provri. Idealna temperatura vode pri mešanju je oko 80 stepeni celzijusa. Dodati jednu kašičicu kafe po šoljici, manje ili više po ukusu. Mleko može biti dodato pre ili posle vode. Zasladiti po želji. Promešati. Kafa treba stalno da bude zatvorena u hermetičkoj posudi da bi se sačuvala deklarisanu aromu i ukus.

Pratite ove savete ali se ne ustručavajte da eksperimentišete! Sigurno ćete pronaći perfektnu Nescafe šoljicu za vas! Open up!

. . .

Tekst je izvod iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina).

Autor knjige Zlatko Šćepanović

. . .