Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Priča o bolesnom konju i upornom prasetu – Ne mešaj se u tuđa posla

Izreke i Citati

 

Priča o bolesnom konju i angažovanom prasetu

 

Konj se razboleo.

 

Došao veterinar i prepisao seljaku lek za konja.

 

Tri dana da mu daje, ako konju ne bude bolje, moraćemo da ga uspavamo.

 

To čulo prase.

 

Prvi dan, konju nije bolje, drugi dan takodje.

 

Pridje mu prase i kaže: „Molim te ustani, moraš da ozdraviš“ ali konj ne ustaje.

 

Treći dan – konj ne ustaje.

 

Prase ga opet moli, kaže mu da će da ga uspavati zauvek ako ne ustane.

 

Odjednom konj ustaje i polako izlazi iz štale.

 

Svi se raduju i seljak kaže veterinaru:

 

„Ovo moramo da proslavimo, večeras ću da bacim prase na ražanj“.

 

Naravoučenije:  Ne mešaj se u tuđa posla!

. . .

3 komentara

  • U Bibliji stoji stih koji kaže otprilike ovako: „Ko se meša u tudju raspru hvata kera za uši.“ ovaj stih aludira na to da se ne mešamo u tudje poslove i odnose. (Takodje je poznata izreka istog značenja, „Ni po babu ni po stričevima…“)
    Medjutim tu se zaboravlja nešto veoma važno; Ako činimo nešto iz čiste ljubavi onda je to iznad svih drugih nižih zakona. Zato se pitajmo; Da li je prase tražilo od konja da ustane iz ljubavi prema njemu ili što se mešalo u tudje odnose?
    Ako je to bilo iz ljubavi prema svom sabratu, onda je načinilo gest koji je u skladu sa Zakonom Ljubavi i prase je iznad Zakona Uzroka i Posledica i ne kači ga taj zakon.
    U takvom slučaju ova priča nema sveobuhvatnost i nije prava pouka.

  • Jako se slažem sa Louisem Krstićem. U potpunosti. Prase je učinilo sve iz ljubavi, a platilo je žrtvom za tu ljubav. Dali Vas to na nekog podsjeća, uzmite Bibliju?
    Prase nije išlo za računicom, hoće li mu se isplatiti ili ne dobro djelo. Ono se bezuvjetno dalo. To je bezuvjetna ljubav. Ne znam što znači naravoučenije, ali sigurno nije pouka priče “ Ne mešaj se u tuđa posla! Po tome svi bi trebali biti sebični i voljeti samo sebe a briga te za brata koji je na dnu, baš te briga kako je drugome. Miješati se tuđa posla, to je nešto drugo, nešto negativno što ne izvire iz Božjega duha.To bi prije imalo veze sa Mudrošću. A ovo je bratska ljubav kakvi bi i mi trebali biti jedni prema drugima.

Ostavite komentar