Zlatko Šćepanović

 

Legenda Shimano – istorija najvećeg svetskog proizvodjača delova za bicikl

 

Shozaburo Shimano je 1921. godine započeo proizvodnju kao SHIMANO IRON WORKS, mala prodavnica mašina u Sakai u Japanu. Shozaburo je bio vešt mašinist čiji je san bio da proizvede svoj prvi jednobrzinski slobodan lančanik za bicikl. Ono što je Shimana odmah odvojilo od konkurencije jeste njegova opsednutost kvalitetom. Originalni Shimano slobodni lančanici su se pokazali tako dobro u eksploataciji, da je Shimano vrlo brzo postao glavni snabdevač fabrika bicikala u Japanu i Jugoistočnoj Aziji.

Godine 1950. proizvodna linija Shimana se proširila i obuhvata zadnje menjače i trobrzinske glave, komponente dizajnirane da pomognu uvođenju Japana u proizvodnju multi-brzinskih biciklova. Sve to je dovelo do razvoja sofisticiranih menjača i višebrzinskih lančanika.

U kasnim 70-im, Shimano implementira novu filozofiju razvoja proizvoda, koja naglašava značaj biomehaničkog istraživanja i humanog inženjeringa. Rezultat ovoga su nove komponente koje je Shimano izumeo: Shimano index system, Shimano linear response braking, Menjanje brzine sa rukama na upravljaču, Shimano totalna integracija bicikl komponenata. Zbog svojih karakteristika i prilagođenosti potrebama modernog bicikliste, ove komponente su ubrzo postale standard u industriji bicikala.

Od 1991. godine Shimano je i zvanično najveći svetski proizvođač bicikl komponenata sa proizvodnjom i predstavništvima na svim glavnim tržištima bicikala u svetu.

Vrhunski bicikl

Prilikom izrade kvalitetnog bicikla treba pomiriti dve suprotnosti: bicikl mora da bude jak, trajan i izdržljiv kod ogromnih naprezanja materijala, a istovremeno izuzetno lagan. Posebno to dolazi do izražaja kod biciklističkih trka i ekstremnih sportova. U proizvodnji svojih komponenata, Shimano koristi najnovije materijale iz oblasti avio-industrije, kao što su legure titanijuma i duraluminijuma.

Shimano je danas prvi koji predvodi novi pravac u funkcionisanju modernog bicikla, uvođenjem digitalnih integrisanih inteligentnih komponenata. U proizvodnji ultra lakih i čvrstih točkova, hidrauličnih disk kočnica, menjača i pogona Shimano stalno postavlja nove standarde u kvalitetu.

. . .