Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija
Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak
Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Naručite BioColon pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

317 komentara

 • Postovanje.Imam ozbiljne probleme dvije godine isao sam na sve pretrage kolonoskopija koja njje dva puta uradjena do kraja zbog krivineu gornjem djelu al je uradjena do kraja irigografija na koju je sve u redu kao i na kolonoskopiju .Ja imam grceve sluzave stolice jako neprijatnog mirisa i vecinom bol pod desnim rebrom i u prrdelu zeludca…radio Magnetnu abdomena sve u redu ultrazvuk mnogo puta sve i redu.crp vecinom.u redu al neka povecan do 20.mucnine blage imam i bol u ledja na desnok strani…dali smatrate da jos na neke pretrage treba da idem jer s ovim bolovima ne mogu da se smirim da je sve u redu.veliko Hvala

 • Poštovani Miloše,
  ne trebaju vam dalji pregledi. Treba samo da se sa svim nalazima javite gastroenterologu da vam prepiše terapiju.

 • Postovana Dr MILENA
  Na osnovu opsteg stanja , grceva i prolivkastih stolica tj vodenih i samo rucno pregledanog stomaka tj opipivanjem dr. Slobodan Sreckovic je postavio dijagnozu iribitabilnog kolona i zakazao kolonoskopiju i gastroskopiju,dao terapiju,colospa retard 200 jednu ujutru,conroloc jednu ujutru wega lgg forte posle rucka i bulardi posle vecere i nesto za smirenje tj minimalnu dozu,OVU TERAPIJU PIJEM VISE OD DVADESET DANA I POMOGLA MI JE .Medjutim u medjuvremenu se bas dobro prehladim ,temperatura kasalj ,zapusen nos i sama kupim flumicil od 200 i defrinol forte. Posle tri dana meni se ponovo vrati proliv ia sam sva uplasena i u strahu.a,moram nesto da pijem jer sam bas prehladjena i puno kasljem.Hvala na utrosenom vremenu

 • Postovana dontorka
  Imam 36 godina i unutrašnje hemoroide koji znaju izaci van pri napinjanju. Prvi put se pojavila krv nakon 3 godine od pojave hemoroida, sveza, na toalet papiru, a jednom na stolici koja je bila bas tvrda, ali sam tad primetila i kao malu posekotinu na anusu. Palpalotornim pregledom i ultrazvukom je bilo sve u redu. Kks i sedimentacija uredna. Brine me to sto vec nekih mesec-dva ujutru kad se probudim imam jaku nervozu u stomaku kao trema pred neki bitan dogadjaj i odmah moram u WC gde stolica bude mekana, ponekad obimna, normalne boje. Drugih tegoba nemam. Koji bih pregled jos trebala obaviti? Imala sam i tri carska reza, poslednji pre 16 meseci

 • Poštovana Aleksandra,
  možete nastaviti još neko vreme da uzimate prepisane lekove za iritabilni kolon.

  Poštovana Tanja,
  treba da se javite gastroenterologu radi pregleda. Posle pregleda lekar će vam reći da li je potrebna neka dodatna dijagnostika.

 • Doktorka Milena Šćepanovic, imam ubrzani metabolizam posle izlecenja od raka debelog creva. Uzimam svako jutro probiotik i ponekad immodium, ali cesto imam praznjenje creva cak odmah posle ruck. Da li mi mozete dati neki savet da ih malo smirim? Bila bih vam jako zahvalna. Postovanje Olga Lazic.

 • Poštovana Olga,
  to je uobičajeno posle operacije debelog creva. Treba neko vreme da se stanje stabilizuje. Najbolje je da ishranu korigujete tako da uzimate čvrše oblike hrane i da se uobročite. Smanjite voće i napitke. Sami isprobavajte i nađite kombinaciju namirnica koja bi vam pomogla.

 • Poštovana doktorka Milena, na koji broj mogu da Vas dobijem odnosno da dobijem informaciji o eventualnom zakazivanju pregleda kod Vas. Unapred hvala. Milos.

 • Postovani Miloše,
  pregled u KBC Zvezdara zakazuje vaš lekar u Domu Zdravlja, a preglede u MEDIGRUP-u zakazaujete sami na njihov telefon čiji broj ćete lako naći.

 • Poštovana doktorka Milena,
  Unazad mesec dana imam probleme sa pražnjenjem, u početku zatvor, otežano pražnjenje, tvrda stolica veličine lešnika, i trakasta stolica, nagoni i naponi za pražnjenje, osećaj nedovoljnog pražnjenja. Pre pet dana urađena irigografija, nalaz uredan, ali snimak završen bez nedovoljnog pražnjenja barijuma. Dijagnoza opstipacija, savet lekara da su u pitanju lenja creva, terapija colospa 200mg i probiotik. Tegobe prisutne i dalje, stalni naponi i nagoni za pražnjenjem, stolica u obliku traka i grumuljica, osećaj nepotpunog pražnjenja, pojačano znojenje i iscpljenost, bolove nemam, više neprijatan osećaj zbog naprezanja. Psihički sam jako loše uzimam ksalol. Inače kada su tekobe počele završila sam uzimanje antibiotika nofocin zbog ešerihije koli u mokraći.
  Korigovala sam ishranu i povećala unos tečnosti.Šta uraditi?
  Hvala na izdvojenom vremenu

 • Poštovana Mia,
  potrebno je da uradite kolonoskopiju i da se javite gastroenterologu. Zavisno od nalaza kolonoskopije u obzir dolaze i druge dijagnostičke metode.

 • Postovana Dr Scepanovic
  imam 45 godina i vec nekoliko godina unazad imam problem sa probavom, tj.sa IBS. Poslednjih godina sam konstantno pod stresom, izdesavale su se raznorazne ruzne stvari i to strasno utice na moj organizam. Bila sam kod gastroenterologa skoro, uradila KS, palpatorni pregled stomaka i na osnovu mojih simptoma zakljucio da je IBS. Ja sam ranije radila samoinicijativno neke od analiza (koprokulturu i okultno krvarenje) i bilo je sve u redu. Nije mi radjen UZ stomaka niti druge analize.
  Dobila sam kao terapiju Colospa i probiotik Bio Kult, koji su mi prilicno smirili simptome.
  Moje pitanje je da li je normalno kod IBS da nocu osecam povremene grceve i gasove? I koliko dugo treba da pijem ovu terapiju, nije mi receno.
  Hvala unapred na odgovoru

 • Poštovana Dragana,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona, uključujući i grčeve koje imate noću. Terapiju uzimajte mesec dana, a potom se javite na kontrolu gastroenterologu.

 • Pištovana dr,
  Moje tegobe traju već pet godina. Imam bol u donjem desnom delu stomaka. Ginekološki nalaz uredan. Zbog stalnog prisustva gasova i sveže krvi u stolici urađena kolonoskopija koja pokazuje hemoroide i zavaljeno debelo crevo puno gasova. Terapija Detralex i Colospa R. Nije mi bilo bolje. UZ stomaka uredan. Krvna slika i urin u granicama. U međuvremenu sam dobila bebu. Interesuje me Vaše mišljenje. Stomak nije bolno osetljiv. Radila sam i hemoglobin u stolici koji je negativan. Više ne znam šta bih mogla da uradim ali se baš brinem. Ovo predugo traje a rešenje ne vidim. Čak mi pominju hroničnu upalu slepog creva. Imate li vi neku ideju? Da li je normalno da bol traje toliko dugo?

 • postovana dr,prije dva mjeseca pocelo je da me boli donji io stomaka abdomena sa leve strane
  nije boljelo mnogo bila je tupa bol,takodjer poceo sam puno podrigivati po ceo dan pogotovo
  ako pojedem parce cokolade crijeva mi krce i moram u toalet ici,par dana kasnije sta god i da pojedem podrigivao bih po 3-4 SATA za dva mjeseca imao sam 5-6 proliva,ovako je bilo sve do prije 6 dana,taj 6 dan boljela me glava uzeo sam dafalgan paracetamol 1mg ujutro kad sam ustao doruckivao sam posle sa morao u toalet ici stolica je bila kasata i primjetio sam krvi u sluzi samo u sluzi je bilo po jedna kap krvi,krv nije bila svijeza nega malo tamnije boje kao bordo boje ,otisao sam kod doktora i doktor mi je prepisao tablete RANITIDINE 150mg i MEBEVERINE 135mg vec 7 dana pije te lijekove nestali su bolovi u stomaku nemam krvi u sluzi i stolica je zute ili smedje boje zavisi sta jedem ,postovana dr bojim se da imam kancer debelog creva jer jos malo punim 49 god ,molim vas za savijet hvala unaprjed pozdrav

 • Poštovana Zabrinuta,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Iritabilni kolon je psihosomatska bolest i leči se promenom ishrane i životnih navika. Možete uzeti Biocolon biljne kapi koje olakšavaju simptome.

  Poštovani Haki,
  uradite kolonoskopiju.

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter