Dr Milena Šćepanović

 

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija
Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Konsultacije i specijalistički pregled – mogućnost da vas direktno pregleda Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite. Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak
Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti. Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Prirodni lek za iritabilni kolon i nervozna creva koji pomaže u mnogim slučajevim su BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Naručite BioColon pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

289 Responses to "Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon"

 1. Dr Milena Šćepanović  10. oktobra 2017.

  Poštovani Eco,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Svakako treba da korigujete ishranu i ne konzumirate ljuto i alkohol. Pored navedenih preporuka u tekstu možete uzeti i BioColon tinkturu.

 2. Milan  10. novembra 2017.

  Imam 36 godina .Imam konstantan blagi bol kao stipanje ispod desnog rebarnog luka koji se javlja ne ravnomerno u više navrata tokom celog dana sem kad spavam. Radio sam ultrazvuk i kolonoskopiju.takodje veliku krvnu sliku i za jetru.i sve je u redu.problem je što to već traje par mjeseci konstantno.stolica izgleda normalno. Inače nemam drugih tegoba sem toga i blage nadutosti.osecam se vitalno.

 3. Dr Milena Šćepanović  14. novembra 2017.

  Poštovani Milane,
  tegoba koju opisujete je vrlo nespecifična. Kako su vam nalazi uredni, nemate razloga za brigu. Pokušajte sa korekcijom ishrane. Možda budete našli povezanost tegoba i pojedine hrane.

 4. milica  25. novembra 2017.

  Postovana,
  Imam bolove povremeno sa leve strane stomaka, u luku od prepone duz karlicne kosti.
  Kada mirujem, bolovi su slabiji, najaci su kada iz sedeceg polozaja ustanem.Bol je ostar kao da me nesto presece i boli kod svakog koraka. Nekada se bolivi izgube, nema ih neko vreme a onda se opet jave i razlicitog su intenziteta. Nemam proliv, ali mi stolica nije kao sto je bila pre pojave ovih bolova. Nekada se bolivi premeste u sedalni deo i osecam jak pritisak. Upotrebom meda odrzavam stolicu redovnom. Da li se radi o iritabilnom debelom crevu?

 5. Dr Milena Šćepanović  25. novembra 2017.

  Poštovana Milice,
  vaše tegobe ne odgovaraju simptomima iritabilnog kolona, mada je i to moguće s obzirom na šarolikost simptoma ove bolesti. Svakako treba da odete na pregled kod lekara.

 6. Violeta  10. decembra 2017.

  postovana,

  Imam54 godine i moji simptomi su poceli pre godinu dana kada samu stolici videla svezu krv.Odma sam uradila rektoskopiju i nista nisu pronasli.neko vreme se tosmirilo da se opet pre 6 meseci ope t pojavilo iali sada je i stolica postala cesca,tanja akako vreme odmice ponekad i nemam nikakvu stolicu nego samo neku tecnost ,U medzuvremenu dobijam dijagnozu za karcinoma endometriuma materice i odlazim na operaciju i urade mi kompletnu histerektomiju.Na EHOpregledu doktor mije rekao da je sve u redu i da osim creva koji su puni gasova ne vidi nista ,i zakazao mi kolonoskopiju tek u februar 2018.pitam Vas sta da preuzmem u medzuvremenu jer veoma malo jedem jer puno toga mi smeta i stvara mi grceve i bol a krvna slika mi je losa,gvozdze mi je 3 a hmoglobin 9.2.pozdrav

 7. Dr Milena Šćepanović  10. decembra 2017.

  Poštovana Violeta,
  jedite hranu koja vam ne smeta. To bi uglavnom trebalo da bude kuvana hrana, čorbasta, sa dosta povrća i žitarica. Za popravljanje gvožđa možete uzeti kapi od kopirive. Svakako treba da uradite kolonoskopiju.

 8. Aleksandra  9. januara 2018.

  Postovana Dr.Milena prosle godine su mi radili kolonoskopiju i otkrili Ibs i hemoroide a moj pokojni tata je bolovao od Kronove bolesti operisan je u Svedskoj posle toga je ziveo 17 godina zanima me da li ja mogu da je dobijem posto me kontrolisu stalno zbog genetike ? Pijem lekove ali i dalje imam jake grceve bolove gasove i najcesce zatvor…Mucnine i ponekad povracanje izgubila sam 10 kg..

 9. Dr Milena Šćepanović  9. januara 2018.

  Poštovana Aleksandra,
  Kronova bolest nije nasledna, tako da je mala verovatnoća da tu bolest dobijete na taj način. Nasleđuje se „slabost“ digestivnog trakta zajedno sa navikama u ishrani i stilom života. IBS je psihosomatska bolest zbog čega treba da povedete računa. Iako suštinski nije opasna, može da dovede do ozbiljnih tegoba i dugo da traje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.