Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva) i kako se leči iritabilni kolon

Dr Milena Šćepanović

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilni kolon nervozna creva lečenje lekovi terapija
Nervozna creva ili nervozan stomak – sindrom IBD

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva.

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći.

Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite.

Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti.

Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Biocolon kapi za nervozna creva

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Proktološki pregled: Ako vam je potreban proktološki pregled u Beogradu i pregled analnog kanala, ako vas boli stomak, ako imate probleme sa stolicom, krv u stolici, bol ili svrab u čmaru, bole vas hemoroidi, naglo mršavite, napipavate izrasline na čmaru, onda možete zakazati proktološki pregled ili intervenciju kod Dr Milene Šćepanović našeg vodećeg proktologa.

Termine pregleda ili intervenciju na debelom crevu i rektumu možete zakazati u u proktološkoj hirurškoj ordinaciji ProktoMed, ulica Mileševska 63, na Crvenom Krstu, Beograd, na sledeće telefone:

+381 64 98000 90

+381 11 244 71 36

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

www.proktomed.rs

349 komentara

 • Postovanje.Imam ozbiljne probleme dvije godine isao sam na sve pretrage kolonoskopija koja njje dva puta uradjena do kraja zbog krivineu gornjem djelu al je uradjena do kraja irigografija na koju je sve u redu kao i na kolonoskopiju .Ja imam grceve sluzave stolice jako neprijatnog mirisa i vecinom bol pod desnim rebrom i u prrdelu zeludca…radio Magnetnu abdomena sve u redu ultrazvuk mnogo puta sve i redu.crp vecinom.u redu al neka povecan do 20.mucnine blage imam i bol u ledja na desnok strani…dali smatrate da jos na neke pretrage treba da idem jer s ovim bolovima ne mogu da se smirim da je sve u redu.veliko Hvala

 • Poštovani Miloše,
  ne trebaju vam dalji pregledi. Treba samo da se sa svim nalazima javite gastroenterologu da vam prepiše terapiju.

 • Postovana Dr MILENA
  Na osnovu opsteg stanja , grceva i prolivkastih stolica tj vodenih i samo rucno pregledanog stomaka tj opipivanjem dr. Slobodan Sreckovic je postavio dijagnozu iribitabilnog kolona i zakazao kolonoskopiju i gastroskopiju,dao terapiju,colospa retard 200 jednu ujutru,conroloc jednu ujutru wega lgg forte posle rucka i bulardi posle vecere i nesto za smirenje tj minimalnu dozu,OVU TERAPIJU PIJEM VISE OD DVADESET DANA I POMOGLA MI JE .Medjutim u medjuvremenu se bas dobro prehladim ,temperatura kasalj ,zapusen nos i sama kupim flumicil od 200 i defrinol forte. Posle tri dana meni se ponovo vrati proliv ia sam sva uplasena i u strahu.a,moram nesto da pijem jer sam bas prehladjena i puno kasljem.Hvala na utrosenom vremenu

 • Postovana dontorka
  Imam 36 godina i unutrašnje hemoroide koji znaju izaci van pri napinjanju. Prvi put se pojavila krv nakon 3 godine od pojave hemoroida, sveza, na toalet papiru, a jednom na stolici koja je bila bas tvrda, ali sam tad primetila i kao malu posekotinu na anusu. Palpalotornim pregledom i ultrazvukom je bilo sve u redu. Kks i sedimentacija uredna. Brine me to sto vec nekih mesec-dva ujutru kad se probudim imam jaku nervozu u stomaku kao trema pred neki bitan dogadjaj i odmah moram u WC gde stolica bude mekana, ponekad obimna, normalne boje. Drugih tegoba nemam. Koji bih pregled jos trebala obaviti? Imala sam i tri carska reza, poslednji pre 16 meseci

 • Poštovana Aleksandra,
  možete nastaviti još neko vreme da uzimate prepisane lekove za iritabilni kolon.

  Poštovana Tanja,
  treba da se javite gastroenterologu radi pregleda. Posle pregleda lekar će vam reći da li je potrebna neka dodatna dijagnostika.

 • Doktorka Milena Šćepanovic, imam ubrzani metabolizam posle izlecenja od raka debelog creva. Uzimam svako jutro probiotik i ponekad immodium, ali cesto imam praznjenje creva cak odmah posle ruck. Da li mi mozete dati neki savet da ih malo smirim? Bila bih vam jako zahvalna. Postovanje Olga Lazic.

 • Poštovana Olga,
  to je uobičajeno posle operacije debelog creva. Treba neko vreme da se stanje stabilizuje. Najbolje je da ishranu korigujete tako da uzimate čvrše oblike hrane i da se uobročite. Smanjite voće i napitke. Sami isprobavajte i nađite kombinaciju namirnica koja bi vam pomogla.

 • Poštovana doktorka Milena, na koji broj mogu da Vas dobijem odnosno da dobijem informaciji o eventualnom zakazivanju pregleda kod Vas. Unapred hvala. Milos.

 • Postovani Miloše,
  pregled u KBC Zvezdara zakazuje vaš lekar u Domu Zdravlja, a preglede u MEDIGRUP-u zakazaujete sami na njihov telefon čiji broj ćete lako naći.

 • Poštovana doktorka Milena,
  Unazad mesec dana imam probleme sa pražnjenjem, u početku zatvor, otežano pražnjenje, tvrda stolica veličine lešnika, i trakasta stolica, nagoni i naponi za pražnjenje, osećaj nedovoljnog pražnjenja. Pre pet dana urađena irigografija, nalaz uredan, ali snimak završen bez nedovoljnog pražnjenja barijuma. Dijagnoza opstipacija, savet lekara da su u pitanju lenja creva, terapija colospa 200mg i probiotik. Tegobe prisutne i dalje, stalni naponi i nagoni za pražnjenjem, stolica u obliku traka i grumuljica, osećaj nepotpunog pražnjenja, pojačano znojenje i iscpljenost, bolove nemam, više neprijatan osećaj zbog naprezanja. Psihički sam jako loše uzimam ksalol. Inače kada su tekobe počele završila sam uzimanje antibiotika nofocin zbog ešerihije koli u mokraći.
  Korigovala sam ishranu i povećala unos tečnosti.Šta uraditi?
  Hvala na izdvojenom vremenu

 • Poštovana Mia,
  potrebno je da uradite kolonoskopiju i da se javite gastroenterologu. Zavisno od nalaza kolonoskopije u obzir dolaze i druge dijagnostičke metode.

 • Postovana Dr Scepanovic
  imam 45 godina i vec nekoliko godina unazad imam problem sa probavom, tj.sa IBS. Poslednjih godina sam konstantno pod stresom, izdesavale su se raznorazne ruzne stvari i to strasno utice na moj organizam. Bila sam kod gastroenterologa skoro, uradila KS, palpatorni pregled stomaka i na osnovu mojih simptoma zakljucio da je IBS. Ja sam ranije radila samoinicijativno neke od analiza (koprokulturu i okultno krvarenje) i bilo je sve u redu. Nije mi radjen UZ stomaka niti druge analize.
  Dobila sam kao terapiju Colospa i probiotik Bio Kult, koji su mi prilicno smirili simptome.
  Moje pitanje je da li je normalno kod IBS da nocu osecam povremene grceve i gasove? I koliko dugo treba da pijem ovu terapiju, nije mi receno.
  Hvala unapred na odgovoru

 • Poštovana Dragana,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona, uključujući i grčeve koje imate noću. Terapiju uzimajte mesec dana, a potom se javite na kontrolu gastroenterologu.

 • Pištovana dr,
  Moje tegobe traju već pet godina. Imam bol u donjem desnom delu stomaka. Ginekološki nalaz uredan. Zbog stalnog prisustva gasova i sveže krvi u stolici urađena kolonoskopija koja pokazuje hemoroide i zavaljeno debelo crevo puno gasova. Terapija Detralex i Colospa R. Nije mi bilo bolje. UZ stomaka uredan. Krvna slika i urin u granicama. U međuvremenu sam dobila bebu. Interesuje me Vaše mišljenje. Stomak nije bolno osetljiv. Radila sam i hemoglobin u stolici koji je negativan. Više ne znam šta bih mogla da uradim ali se baš brinem. Ovo predugo traje a rešenje ne vidim. Čak mi pominju hroničnu upalu slepog creva. Imate li vi neku ideju? Da li je normalno da bol traje toliko dugo?

 • postovana dr,prije dva mjeseca pocelo je da me boli donji io stomaka abdomena sa leve strane
  nije boljelo mnogo bila je tupa bol,takodjer poceo sam puno podrigivati po ceo dan pogotovo
  ako pojedem parce cokolade crijeva mi krce i moram u toalet ici,par dana kasnije sta god i da pojedem podrigivao bih po 3-4 SATA za dva mjeseca imao sam 5-6 proliva,ovako je bilo sve do prije 6 dana,taj 6 dan boljela me glava uzeo sam dafalgan paracetamol 1mg ujutro kad sam ustao doruckivao sam posle sa morao u toalet ici stolica je bila kasata i primjetio sam krvi u sluzi samo u sluzi je bilo po jedna kap krvi,krv nije bila svijeza nega malo tamnije boje kao bordo boje ,otisao sam kod doktora i doktor mi je prepisao tablete RANITIDINE 150mg i MEBEVERINE 135mg vec 7 dana pije te lijekove nestali su bolovi u stomaku nemam krvi u sluzi i stolica je zute ili smedje boje zavisi sta jedem ,postovana dr bojim se da imam kancer debelog creva jer jos malo punim 49 god ,molim vas za savijet hvala unaprjed pozdrav

 • Poštovana Zabrinuta,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Iritabilni kolon je psihosomatska bolest i leči se promenom ishrane i životnih navika. Možete uzeti Biocolon biljne kapi koje olakšavaju simptome.

  Poštovani Haki,
  uradite kolonoskopiju.

 • Postovana dr Mileno moji problemi su vezani niz godina za promene u praznjenju creva pojacano lucenje zeludacne kiseline bol i grc u levom delu stomaka radio sam sve moguce analize osim na bakteriju Helikobactery Pillory od pregleda ultrazvuk abdomena chr gastrointestinale sy Dyspepsio rektoskopiju urrdan nalaz bez fokalnih promena Test na okultno krvarenje negativan i krva slika uredna Da li moze Iritabilni kolon da zahvati neke delove debelog creva i da odgovara mojim problemima s obzirom da imam 29 godina?

 • Poštovani Željko,
  iritabilni kolon i jeste bolest mlađeg uzrasta. Potrebno je da promenite ishranu i životne navike. U obzir dolazi i terapija lekovima.

 • Postovana dr Mileno obicno i kad mi se javi krcanje u crevima to mi je javlja vecinom u vecernjim casovima i pojacani
  gasovi a jako retko ujutru da imam taj simptom stolica je prvo formirana pa pri kraju mekse konzistencije retko kada prolivaste stolice kao i istanjena stolica poput olovke obicno imam grceve u levom delu stomaka kad mi se javi takav
  vid stolice (istanjena stolica poput olovke i prolivasta) a sa zeludcem mi se desava da mi se zarobi vazduh i da nemogu da ga oslobodim i to mi stvara tegobe to se javi ponekad ne stalno ja i imam dijagnostiicran Hronican Gastritis i Funkcionalnu Dispepsiju kao i pojacano lucenje hlorovodonicne kiseline u zeludcu

 • Poštovanje, moji problemi su se intezivirale prije 8 mj. Imam hemroide II kategorije, u poslednjih tri mheseca periodično mi se javljaju nagon na stolicu, bolnonpražnjenje, nedovoljno pražnjenje, krv. Nalaz na okultno krvarenje pozitivan, kolonoskopija i ph nalaz ok. Imam diverkule. crp malo povišen. Već 3 mj. Sam na terapiji Normix, orvažil, plebodija, bulardi. Normix i orvažil 7 dana u mjesecu ostalo stalno.
  U poslednjih 20 dana bolovi i pražnjenja su nesnosno bolna. Krvarenje na svakih 4 do 5 dana obilno, krv svježa. Tumor marker ok. Virusologija ok, bakterije ok.
  DA LI POSTOJI NEKI LIJEK KOJI BI SMIRIO I SPRIJEČIO OVOLIKE NAGONE NA STOLICU IBUMANJIO HEMROIDE.
  Da napomenem da redovno koristim Faktu kremu i čepiće. Iz Podgorice sam pa možda preporuka kome da se javim ovde. Hvala

 • Poštovani Željko,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Javite se gastroenterologu.

  Poštovana Milena,
  iritabilni kolon je skup različitih simptoma digestivnog trakta bez prisustva organske bolesti na crevima.

  Poštovana Svjetlana,
  bolovi koje imate mislim da nisu posledica hemoroida. Možda imate analnu fisuru, ali to bez pregleda ne mogu reći.
  Nažalost, ne znam ko se od hirurga u Crnoj Gori bavi ovom problematikom.

 • Postovana doktorko Mileno uradio sam ultrazvuk abdomena Gasovi u desnoj polovini trbuha sa distendiranim lumenom debelog creva u predelu cekuma i desne fleksure U levom delu trbuha vidljive vijuge tankog creva sa umerenom peristaltikom i tecnim sadrzajem Vidljiva je peristaltika tankog creva u donjem delu stomaka ali bez distenzije lumena U antralnom delu zeluca spazam i jako ehogeni nabori Abdomen je mekan lako meteoristican ali ne pipaju se rezistencije i organi nisu uvecani to je izvestaj gastroenterologa Imao sam jutro grc u stomaku a stolicu u pocetku formiranu u kombinaciji sa kasastom stolicom i grc je nestao nakon praznjenja posle sam imao tegobe koje nestaju usled ispustanja gasova da bi kasnije imao samo kasastu stolicu bez kombinacija desava mi se da neki put mi se pojavi grc udruzen sa isprekidanom stolicom i nakon vise praznjenja taj grc nestaje malo je i prisutna providna sluz da napomenem nemam stalno krcanje creva po neki put imam apetit uredna krvna slika kao fobt test na okultno krvarenje negativan nalaz Nemam budnjena nocu radi odlaska u toalet tipa dijareje i bolova sto je slucaj za organske bolesti Da li imam razloga za brigu s obzirom da kod mene tegobe traju duzi niz godina imam 30 godina i niko u porodici nije imao bolesti debelog creva

 • Poštovani Željko,
  nemate razloga za brigu, ali treba da se lečite. Lečenjem vaših tegoba bavi se gastroenterolog.

 • Postovana doktorko Mileno da li se u sklopu Iritabilnog kolona uklapaju tegobe sa leve strane stomaka nadimanje krcanje koje u anorektalnoj regiji prolaze ispustanjem gasova ili usled defekacije stolice i da li kod tog oboljena je cesto prisutna sluz i da li taj bol na dodir prolazi kod tog oboljenja?Uvek kada imam nagon na stolicu mogu da obavim defekaciju ali neki put i ne osecam olaksanje a nekad da sev zavisi od forme stolice?

 • Postovanje, ja sam Tamara imam svega 18godina. I meni su simptomi poceli pre nedelju dana… Bulimicar sam 5 godina , i pokusavam da povezem jedno sa drugim… Bolovi su neizdrzljivi, creva cujem na svakih dva minuta, prvobitno sam mislila da je glad, ali vidim da nije. Sad jos kad citam o ovome, jos vise sam zabrinuta…Pocinjem i da umisljam. Da li imate neki savet za moj prvi korak?

 • Postovana doktorko Milena bio sam kod gastroenterologa i postavljena mi je dijagnoza Syndrome intestini irritabilis cum diarrhoea uradjen je i palpatorni pregled gde je sve ok medjutim mene i dalje brine ta boja stolice imao sam jedan dep formirane stolice gde je gornji deo bio roze obojen kao sluzokoza creva pa u sredini svetlija braon pa pri kraju smedje braon boje odnosno zatvorenija braon a drugi deo stolice je bio samo svetlije braon boje bez menjanja i to mi se prvi put desilo do sada to nije nikad tako bilo plasim se da nije neko patolosko stanje u pitanju da odglumi taj sindrom

 • Poštovani Željko,
  vaše tegobe odgovaraju sindromi iritabilnog kolona, kao što vam je lekar i rekao. Boja stolice uglavnom zavisi od hrane koju jedete i ne treba da vas brine.

  Poštovana Tamara,
  prvi korak su promene u načinu ishrane, a potom, ako tegobe budu i dalje perzistirale, treba da se javite gastroenterologu.

 • Postovana Dr. Milena,evo teca godina kako imam grceva dvaprsta ispod grudnog kosha,i dva prsta iznad pupka(da opisem tacnu metu bola) stegne me grci traje nekih 20 sekundi ili manje,i odmah posle toga moram u wc gde je stolica vodenasta,izgubio sam na tezini,radio sam gastroskopiju nadjeno mi je samo gastitis,evo sad u septemvru radicu kolonoskopiju,ali do tad neznam sta cu sa sobom,molim za neki savet.

  Srdacan pozdrav.

 • Postovana doktorko imam dijagnozu i Gastroduodenitis ed Dyspepsio chr to me mnogo muci nikako nemogu od toga
  da se izlecim dao mi gastroenterlog terapiju dexilant ali slabo mi pomaze kad nemam gastritis ne osecam upalu u crevima a kad imam pojacano lucenje zeludacne kiseline osecam obavezno u debelom crevu da mi je upaljeno od te upale uradio sam fekalni kalprotektin ima vrednost 274 povecano a video sam da moze da ide i preko 5000 povecanje
  test na okultno krvarenje negativan to mi se nekako ne uklapa taj protektin u sliku Intestini irritabilis

 • Poštovani Filipe,
  vaše tegobe odgovaraju simptomima iritabilnog kolona. Svakako treba da uradite kolonoskopiju. Možete dati i stolicu na pregled i uraditi testove na intoleranciju. Do tada pokušajte da korigujete ishranu.

 • Postovani,

  Vec dugo imam problem sa stomakom, u vidu smene, proliva i kasaste stolice i zatvora (mada redje). Takodje imam problema sa gasovima, narocito rano ujutru pred budjenje, dok u toku dana ih nemam toliko. Nemam bolove samo neprijatan osecaj. Mislim i da se stanje pogorsalo nakon vadjenja zuba i koriscenja Klindamicina pre 6 meseci, jer sam tada dobio jaci proliv. Mogu li da sumnjam na iritabilni kolon?

  Hvala

 • Poštovani Saša,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu iritabilnog kolona. Antibiotici mogu da pogoršaju tegobe. Ako niste bili na pregledu, trebalo bi da se javite gastroenterologu. U zavisnosti od vaših godina, treba sprovesti bar osnovni pregled i neku dijagnostiku.

 • Bolujem od nonHockinsa.Posle 6 hemo rezultati uredni.Od pre 3 meseca javlja se bol ispod levog rebra i ispod grudne kosti.Uradjene 4 gastroskopije u 2018 godini,polipi na zelucu i mala kila,nema heliko bakteri ni limfoma u zelucu,kolonoskopija uredna.Uglavnom ujutro a nekad i u toku dana javi se bol u levoj strani ispod rebara i u zelucu,ubrza puls nekad i pritisak ,posle odlaska u wc,(u tim situacijama uglavnom proliv)bol se smanji kao i puls.Radjen i uz srca i bar 20 ekg -ova svi bili ok .Ponekad se bol ne javi 3,4 dana pa se opet vrati,ponekad mi celo telo drhti,stvara mi uzasnu nervozu,valjda zato skace i puls .Uzimam control lok i u poslednje vreme ranitid 150 koji mi vise pomaze .Poz i unapred hvala !!!

 • Doktorko jedno pitanje za vas…,prosle godine u maju…pio sam antibiotik hemomicin …..a nisam popio probiotik…i od tad sam dobio jdan dan proliv.. i tog dana sam imao problema sa stomak u donjem delu bolove i grceve kao da mi je nesto u stomaku ….bavim se sportom..imao sam problem kad trcim boleo me donji stomak..rekla mi doktorka da sam pun gasova,kao dam sam pokvario crevnu floru…..to me je mucilo 3,4 mesca…pa me je proslo..3 meseca..ja sam se opustio opet poceo da jedem sve i pijem gazirano..sad mi se opet vratilo ..imam osecaj kao da mi se ide u vc non stop…svi mi kazu da kazu da su to nervzona creva…mpre neki dan sam opet radio pregled na stolicu krv….ultra zvuk,sve je u odlicnom redu..sta vi kazete? hvala unapred…

 • Poštovani Savo,
  nemate razloga za brigu. Svi nalazi su vam uredni. Tegobe koje imate mogu biti posledica neadekvatnog varenja, ishrane koja je verovatno korigovana kao i stresa zbog osnovne bolesti. Možete uzeti Biocolon kapi koje bi trebalo da vam smanje abdominalne tegobe.

  Poštovani Nemanja,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva. To znači da bi trebalo da vodite računa o ishrani. Pomenuli ste gazirana pića, što svakako smeta već „ranjivom“ stomaku. Korekcijom ishrane u pravcu uzimanja prirodnih probiotika (kiseo kupus, surutka, kefir…) možete popraviti stanje.

 • Postovana doktorko,

  Uradio sam pretrage, koprokulture i krvne slike. Pronadjena mi je Giardia lamblia i Calprotectine je 60. Dobio sam terapiju Flagyl i Pantozol. Stomak i stolica se sredila

 • Postovana dr , Vec neko vreme imam bolove u stomaku i neku tezinu u zeludcu , imam nagone za praznjenjem creva vise puta u manjim kolicinama. Imam i sluzi u stolici. Pocela sam da pijem Flobian ima 3 -4 dana i malo mi je bolje. Sta da radim ? Unapred hvala.

 • Postovana Dr. Milena
  Vec 2.5 meseca imam problema sa stomakom.
  Prvo je pocelo sa zatvorom par dana i bolovima u zelucu, mucnina, manji bolovi u stomaku. Posle malo kao da se smirilo nakon sto sam dobila antibiotik za H. Bakter.
  Nakon toga smirio se zeludac ali poceli bolovi u stomaku oko pupka i ispod rebara obe strane i pocela creva da kvrce i rade i jako proljevaste stolice u kojima vidim ponekad jakooo malo krvi znaci nista obilno nego rozkasta krv ali ne svaki put. Nocu sve ok. Imam nadimanje i gasove i pretezno odmah u wc nakon jela i cim se probudim moram na wc creva odmah reaguju.
  Radila gastroskopiju, CT snimanje, svi krvni nalazi uredni, nalazi krv u stolici negativ.
  Jedino mi kalprotektin bio malo povisen 59. A i nasli bakterju Epec u stolici.(dobila terapiju antbiotik)
  Strah me da je ono najgore. Uskoro imam koloskopiju. Sta mislite sta bi moglo da bude? i zanima me kako naruciti biokolon posto ne zivim u Srbiji. Hvala unapred

 • Poštovana Slađana,
  svakako treba da uradite kolonoskopiju. Vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva. Biocolon kapi možete naručiti pošto uradite kolonoskopiju i ukoliko nalaz bude uredan, a preko sajta http://www.prirodanadar.rs.

 • Postovanje doktorice,i ja kao i ostali u nizu imam slican problem. Prolive vodenasto krvave i ponekad stolice kao olovka ili ljesnik oblika. Zna da bude cesto u toku noci i u jutarnjim casovima.Krv ponekad bude svjetlija nekad tamije boje,pokusavam da to popravim ishranom. Da li da cekam da vidim da li ce mi drugacija ishrana pomoci i tome ili nuzno pa mora kolonoskopija? Hvala vam!

 • Draga doktorka,

  Vec 10 mjeseci imam konstantne setajuce bolove u stomaku, uglavnom locirane u gornjem i sredisnjem dijelu stomaka koji se sire u donji dio ledja. Bolovi su poceli mjesec dana nakon vrlo stresnog dogadjaja. Takodje, bolovi se ne javljaju nocu. Uradila sam gastroskopiju gdje je otkriveno prusustvo Heliko bakterije, hronicni gastritis, refluks zuci i blaga hijetalna hernija. Nakon terapije bakterija je izlijecena ali tegobe su se i dalje nastavile. Od tada je promijenjena i ishrana ( bez tijesta, slatkisa, gaziranog i alkoholnog pica, suhomesnatih proizvoda, masne i zacinjene hrane ). Izbor hrane ne utice na tegobe. Osim bola prusutna je mucnina, pretakanje, krcanje crijeva, osjecaj „kugle“ u crijevima, nadutost. Zbog toga je dr posumnjao na ibs i uveo colospa retard i probiotike, ali nije bilo poboljsanja. Stolica je uglavnom redovna, jednom dnevno nakon dorucka, ali u slucaju intezivnijih bolova imam ih vise – nakon jutarnje jos 2 ili 3 oskudne stolice. Nakon stolice nema olaksanja. U stolici nema sluzi, krvi i normalne je boje. Od nalaza je jos radjen kalproteltin, krvna slika, crp, okultno krvarenje, intolerancija na gluten, osnovni lab nalazi, svi nalazi uredni. Bol nije nepodnosljiva ali ovo stanje mi drasticno utice na kvalitet zivota, kao i raspolozenje. Kakvo je Vase misljenje ?

 • Zaboravih napomenuti u prethodnom postu da je vise puta radjen i uz abdomena, kao i nativni snimak, nalazi u redu. Ginekoloski nalaz uredan.

 • Poštovana Milice,
  vaše tegobe odgovaraju sindromu nervoznih creva. Kod vas je početak bolesti verovatno povezan sa stresom. Dolazi u obzir još da uradite kolonoskopiju ukoliko vremenom tegobe ne prođu. Možete probati Biocolon tinkturu.

Ostavite komentar