Dr Milena Šćepanović

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – Nervozna creva

Nervozna creva su bolest savremenog sveta. Šta predstavlja sindrom iritabilnog kolona

 

Spastični kolon, spastički kolitis, nervozna creva, iritabilni kolon, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, nervozno crevo, IBS.

Sindrom iritabilnog kolona – nervozna creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga smatraju za bolest savremenog čoveka. Poslednjih godina gastroenterolozi registruju sve veći broj osoba sa dijagnozom IBS – a. U SAD – u od ove bolesti boluje oko 10-20% stanovništva.

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine života.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Brojne studije su pokazale motornu i senzornu abnormalnost u gastrointestinalnom traktu ali ona nije prisutna kod svih pacijenata.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva). Najčešće su oboleli anskiozni ili depresivni. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti iako naziv nervozna creva nije u potpunosti adekvatan.

Psihosomatske bolesti su bolesti psihogenog porekla, uzrokovane emotivnim smetnjama čiji se simptomi manifestuju na nivou organa, ali bez njihovog trajnog oštećenja.

Prema nekim modernim trendovima u medicini, koji se zovu „holistički” svako se oboljenje može smatrati psihosomatskim. Kao osnova za ovakvo gledište uzima se činjenica da sve fizičke bolesti imaju emocionalne i ponašajne efekte koji doprinose nastanku bolesti. Takođe se smatra da svi mentalni poremećaji imaju svoje fizičke manifestacije.

Nervozna creva ili Iritabilni kolon IBS je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.

Nervozna creva karakterišu bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora.

Postoje tri osnovna oblika ovog sindroma – nervozna creva u tri manifestacije

Kod PRVOG oblika bolesti kliničkom slikom dominiraju bol u trbuhu i zatvor (taj oblik bolesti zove se spastični kolon). Ovaj oblik je najčešći kod žena.

Kod DRUGOG oblika bolesti kliničkom slikom dominira proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv). Muškarci najčešće imaju ovaj oblik bolesti.

Kod TREĆEG oblika naizmenično se javljaju proliv i zatvor.

Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. On je difuznog tipa i prostire se preko čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu ređih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha a često može biti prisutna i sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći.

Ovi pacijenti često imaju i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako češće imaju glavobolje, palpitacije, pojačano znojenje, a žene često imaju dismenoreju. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. Međutim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.

Nervozna creva – Dijagnoza

Dijagnoza bolesti nervoznih creva se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Pregled započinje razgovorom sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).

Zatim sleduje fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv i rektosigmoidoskopija.

Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je uraditi kolonoskopiju. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika). Ako je proliv izražen treba uraditi pregled stolice na parazite.

Treba  isključiti i postojanje intolerancije na laktozu, kao i postojanje nepodnošljivosti na  pojedine sastojake hrane koji mogu dati slične tegobe. U tu svrhu sprovodi se tronedeljna dijeta bez laktoze.

Svi ovi rezultati kod pacijenata sa iritabilnim kolonom su u granicama normalnog.

Nervozna creva – Lečenje nervoznih creva

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Lecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Univerzalni lek za nervozna creva ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvođenja namirnica bogatih dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Savetuje se hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Namirnice čijim varenjem se oslobađaju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj, mogu pogoršati tegobe te njihovu upotrebu treba smanjiti.

Preporučuje se i veća količina tečnosti i biljnih čajeva. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već na sobnoj temperaturi i to ujutru pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. Izbegavati začinjenu i ljutu hranu. Alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona.

Obroci bi trebali da budu manji ali češći i jako je bitno imati obroke u određeno vreme.

Pažljivo ispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji pogoršavaju simptome iritabilnog kolona (kafa, gazirani sokovi zaslađeni fruktozom ili sorbitolom, mleko, leguminoze, masna hrana i drugo).

Biocolon kapi za nervozna creva

Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač za iritbilni kolon, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom. Da li će relaksacija  biti sport, šetnja, knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu). Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali oni često provociraju zatvor. Kod učestalih i obilnih proliva mogu pomoći antidijaroici. Mogu se koristiti kodein fosfat, loperamid ili holestiramin. Lečenje zatvora postiže se promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Kod dominantne opstipacije može pomoći Cisapirid.

Svi lekovi za nervozna creva odnosno iritabilni kolon se uzimaju tek po konsultaciji sa lekarom, a nikako samostalno.

Proktološki pregled: Ako vam je potreban proktološki pregled u Beogradu i pregled analnog kanala, ako vas boli stomak, ako imate probleme sa stolicom, krv u stolici, bol ili svrab u čmaru, bole vas hemoroidi, naglo mršavite, napipavate izrasline na čmaru, onda možete zakazati proktološki pregled ili intervenciju kod Dr Milene Šćepanović našeg vodećeg proktologa.

Termine pregleda ili intervenciju na debelom crevu i rektumu možete zakazati u u proktološkoj hirurškoj ordinaciji ProktoMed, ulica Mileševska 63, na Crvenom Krstu, Beograd, na sledeće telefone:

+381 64 98000 90

+381 11 244 71 36

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

www.proktomed.rs