Grejam Hil

 

Vegetarijanstvo i zašto sam vegetarijanac radnim danima

 

Vegetarijanstvo i kako biti vegetarijanac i zeleni čovek

Pre godinu dana, upitao sam se: „Znajući to što znam, zašto nisam vegetarijanac?“

Nakon svega, ja sam jedan od „zelenih“ momaka. Odrastao sam sa hipi roditeljima u brvnari. Pokrenuo sam sajt nazvan Treehugger (onaj ko grli drveće). Stalo mi je do ovih stvari. Znao sam da jedan hamburger dnevno može da poveća šanse za moju smrt za trećinu. Okrutnost, znao sam da 10 milijardi životinja koje se godišnje odgajaju za meso, odrastaju u fabričkim uslovima koje mi, licemerno, ne bi ni razmotrili za naše mačke, pse i ostale ljubimce. Okolišno, meso, neverovatno, izaziva više emisija nego svi transporti zajedno, automobili, vozovi, avioni, autobusi, brodovi, sve to. A proizvodnja govedine koristi 100 puta više vode nego većina biljaka.

Takođe sam znao sa nisam usamljen. Mi kao društvo jedemo dva puta više mesa nego u ’50. godinama. Dakle što je nekad bio poseban dodatak, mala poslastica, sada je glavno, više redovno. I zaista, bilo koji od ovih uglova trebalo je da bude dovoljan da postanetem vegetarijanac i upražnjavam vegetarijanstvo. Ipak, eto mene, čak, čak, čak, ubadam se u veliki, dobro poznati odrezak.

Zašto sam odugovlačio? Shvatio sam da sam bio razapet između dvostrukog izbora. A to je, ili si mesožder ili si vegetarijanac – vegetarijanstvo ili mesožderstvo. I pretpostavljam da nisam bio potpuno spreman. Zamislite svoj poslednji hamburger. I tako su moj zdrav razum, moje dobre namere, bili u sukobu sa mojim receptorima ukusa. I obavezao bih se da ću to uraditi kasnije. I ne iznenađuje, kasnije nikada nije došlo. Zvuči poznato?

Pitao sam se, da li postoji treća mogućnost? I razmišljao sam o tome. I došao sam do jedne. I primenjujem je poslednjih godinu dana i sjajno je. Zove se vegetarijanac radnim danom. Ime kaže sve. Ništa sa likom za jelo od ponedeljka do petka. Vikendom, vaš izbor. Jednostavno. Ako hoćete da pređete na sledeći nivo, zapamtite, glavni krivci, u smislu štete po životnu sredinu i zdravlje, jesu crvena i prerađena mesa. Dakle želite to da zamenite sa nekom dobrom, održivo uzgajanom ribom. Struktuirano je, tako da je lako za zapamtiti. I u redu je prekršiti je tu i tamo. Uostalom, suzdržavanje pet dana nedeljno je smanjenje 70 procenata ličnog udela u mesu.

Program je sjajan, vegetarijanac i vegetarijanstvo radnim danom. Moj otisak na svet je manji – smanjujem zagađenje. Osećam se bolje u vezi sa životinjama, Čak štedim novac. Najbolje od svega, zdraviji sam, znam da ću živeti duže, i čak sam izgubio koju kilu.

Molim vas, zapitajte se, za svoje zdravlje, za vaš budžet, za okolinu, za životinje, šta vas sprečava da date šansu vegetarijanstvu radnim danima? Uostalom, ako bismo svi mi jeli upola manje mesa, bilo bi kao da smo polovina nas vegetarijanci.

 . . .

Tekst preuzet sa predavanja na TED konferenciji. Originalno video izlaganje možete videti ovde.