Aleksandar Parezanović

 

Kupanje u toplim vodama Višegradske banje – dobra ideja za „drugo poluvreme“ posete Višegradu

 

Ako Višegrad posetite sa namerom da tu ostanete samo jedan dan, postoji nekoliko „mentalnih repera“ koje treba obavezno videti i doživeti.

Bilo bi lepo da u Višegrad stignete iz pravca Mokre Gore, i to „ćirom“, jer je turistička pruga koju svi znaju kao „Šarganska osmica“ stigla i do ovog grada na Drini. Sa te strane je i manastir Dobrun, obavezno svratite, a onda krenite put Višegrada.

Naravno, prošetaćete se Starim mostom, koji ima mnogo imena, ali koji se najlepše zove „Na Drini ćuprija“, a onda se odlučite da li ćete kafu i kolače piti i jesti na splavu sa leve strane, ili u bašti Hotela „Višegrad“, na desnoj obali Drine. Brojaćete lukove ovog divnog zdanja, dodirivati kamen, prisećati se detalja iz velike knjige Velikog pisca, slikati se na sredini mosta, diviti se boji Drine i miru koji ona donosi, gledaćete je kako ponosno stiže do stubova mosta, a potom se prkosno ljuti što su je ti stubovi na trenutak usporili…

U skorijoj budućnosti ćete sa Ćuprije kretati par stotina metara nizvodno, ka Andrićevom gradu, ili Kamengradu, koji se ovih dana intenzivno gradi, na ušću Rzava u Drinu.

Potom će Vam ljubazni gosti predložiti nekoliko dobrih kafana i kuhinja za ručak, a onda ćete pogledati na sat i odlučiti da li imate vremena da odete na kupanje u Višegradsku banju, ili, kako je još zovu „Vilinu vlas“.

Ovaj rehabilitaconi centar je udaljen 5 km od grada, sav je ušuškan u lepu šumu, a ime je dobio po endemskoj vrsti paprati, „vilinoj vlasi“, koja raste samo na ovoj strani planine Tare i ne može se na drugim mestima odgajati.

Ne bi sada pričali o lekovitim svojstvima termalnih voda Banje, na internetu sve lepo piše, ali treba napomenuti da je ova voda izuzetno blagorodna, da dolazi sa dubine od 180 metara i da joj je prosečna temperatura od 31-34C.

Zato ćemo pred vas postaviti dilemu – gde se okupati ?

Da li u finom, toplom, hotelskom bazenu veličine 18 x 16 m…

ili u posebnoj atrakciji Banje, njenom istinskom dragulju – Mehmed Pašinom kupatilu ?

Prva opcija je fina, a druga je egzotičnija. Naime, Hamam ili Mehmed Pašino kupatilo je izgrađen daleke 1575.godine, a ktitor je bio, naravno, Veliki vezir. Prilikom kopanja kamena za Most, pronađeni su brojni termalni izvori, pa su tako, došle i ideje da se izgrade ova lepa kupatila.

Kroz vekove ih je potom koristila tadašnja vlastela i vlastodršci, a danas je i vama na raspolaganju.

U ovom objektu nema hlora, nema struje ni klimatizacije, nema masažera, samo prirodna topla voda, mlaz koji izlazi iz stene, kameni bazen i tople ploče oko njega.

Divota, po vrlo pristupačnoj ceni, za samo 5 EUR taj Hamam će jedan sat biti samo vaš.

Ne propustite!

. . .