Zlatko Šćepanović

 

Istraživanjem tržišta do globalnog uspeha – istorija kompanije BIC

 

Godine 1945. gospodin Marcel Bich, menadžer koji je radio u kompaniji mastila, kupuje fabriku u predgrađu Pariza koja je proizvodila delove za olovke i grafit za patent olovke. Već tada je video veliki tržišni prostor za jeftine, ali visoko kvalitetne hemijske olovke. Nakon studioznog istraživanja i eksperimentisanja 1949. godine Marcel Bich je predstavio hemijsku olovku nazvanu BIC, što je predstavljalo skraćenu verziju njegovog imena. Prodaja ove olovke je nakon jedne lako zapamtljive marketing kampanje, prevazišla sva očekivanja u pozitivnom smislu.

Godine 1953. Marcel Bich uvodi novi proizvod na tržište – BIC Cristal, olovku providnog tela. Prodaja ide velikom uzlaznom linijom, tako da se već 1958. godine otvara prva BIC fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama, a već sledeće godine BIC kupuje brand Ballograff i utemeljuje se kao značajan proizvođač olovki u Evropi.

Početkom sedamdesetih godina, nakon istraživanja tržišta i analiza trendova u potrošnji, donose se ključne strateške odluke za dalju budućnost BIC-a. Već 1973. godine BIC osvaja proizvodnju i počinje sa plasmanom upaljača. Nakon 3 godine kreće i sa proizvodnjom brijača. Uz podršku inteligentnog oglašavanja, sistematskog merchanidisinga i kvaliteta svojih proizvoda do nivoa nedostižnog za konkurenciju, kreće globalni razvoj kompanije BIC.

Posledica promišljenog strateškog odlučivanja je osnivanje 1981. godine BIC Sporta, kompanije koja je počela proizvoditi daske za surfovanje. Danas su BIC daske za surfovanje najbolje prodavane daske širom sveta.

Konstantno praćenje tržišta i efikasna segmentacija potrošača, dovodi do realizacije projekta BIC Fun, serije olovaka za decu i tinejdžere. Uspeh je bio očaravajući i za kompaniju i za potrošače, koji su dobili kvalitetne, jako atraktivne i zanimljive olovke velikog spektra najrazličitijih oblika.

Godine 1993. uvodi se brijač sa dvostrukim sečivom i počinje nova era brijača.

Godine 1997. čuveni brand luksuznih olovaka Shaefer se priključuje BIC Grupi. Te godine BIC zaključuje dugogodišnji sponzorski ugovor sa Prost Grand Prix timom za nastup u takmičenjima Formule 1. Prema istraživanjima BIC je treći francuski brand po prepoznatljivosti širom sveta. BIC grupacija zapošljava preko 9.000 radnika širom sveta i ostvaruje godišnju prodaju od preko 1,5 milijardi eura, sa stalnim trendom rasta.

Danas je BIC sinonim za određene proizvode i prepoznatljiv simbol kvaliteta u 4 grupe proizvoda:

– brijači sa jednim i duplim sečivom (svakog dana se proda 9 miliona komada),

– hemijske i flomaster olovke (svakog dana se proda 21 milion komada),

– upaljači (kojih se svakog dana proda preko 4 miliona komada) i

– daske za jedrenje.

Niko u svetu od konkurentskih kuća danas nema tako širok asortiman proizvoda, neverovatan odnos visokog kvaliteta i niske cene i atraktivnog dizajna. Primera radi, jedan BIC upaljač može da se upotrebi za pripaljivanje cigarete preko 3000 puta!

. . .

Tekst je izvod iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović