Tamara B.

 

Domaća Bajadera recept iz poslastičarnice

Domaća Bajadera iz poslastičarnice i recept kako je napraviti u kućnim uslovima za praznike

 

Domaća bajadera recept za kolač slatkiš od čokolade i keksa

Prijatelje iz redakcije bloga i planinare baštovane iz kraja smo odveli na kafu i bajaderice u lokalnu poslastičarnicu, koju drže Albanci i Makedonci iz okoline Tetova. Stari majstori kolača. Imaju dobre i ukusne bajadere. To je domaća bajadera, više kolač nego slatkiš. Nisu to industrijske Kraš bajadere, onako masne, već prava domaća bajadera, od starih poslastičara i majstora svog zanata.

Zanimalo nas je kako se pravi domaća bajadera. Pitali smo ih i došli smo do toga da sada imamo jedan jednostavan recept za domaću bajaderu. Isprobajte ga.

 

Recept i sastojci za kolač – domaća bajadera:

– 800 g šećera

– 1/2 litra vode (ili pola voda, pola mleko)

– 250 g maslaca

– 300 g mlevenih oraha

– 300 g mlevenog keksa (petit beurre ili slično)

– 75 gr čokolade za kuvanje (ili 50 gr kakao praha)

 

Glazura za bajaderu

– 150 g čokolade za kuvanje

– 75 g maslaca

– 50 gr šećera

 

Priprema domaće bajadere

Početi sa smesom bajadere: Staviti šećer i vodu u veći lonac ili šerpu i kuvati na blagoj vatri dok se sav šecer ne otopi i smesa postane nalik sirupu.

Treba paziti da se predugo ne drži na vatri, da se ne bi šećer počeo ponovno kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup, pa dodati maslac, orahe i keks i dobro izmešati.

Podeliti tako dobijenu i rastopljenu masu na dva dela i u jedan deo dodati 75 gr rastopljene čokolade (ili kakao praha) koja će taj drugi deo obojiti u tamnije. Tako će se dobiti krakteristične dve boje bajadere.Neko u jednu od polovina dodaje mleko u prahu, da bi se dobila mlečna bajadera. Mogućnosti su nepregledne.

Pleh za kolače namastiti maslacem, dno obložiti staniolom te prvo uliti tamnu smesu, a onda pažljivo preko nje svetlu smesu.

Preko svega preliti glazuru koju smo u medjuvremenu pripremili od rastopljene čokolade, šećera i maslaca.

Poslužiti domaću bajaderu i uživati. Domaća bajadera za sve uzraste!

. . .