Aleksandra Popović

 

Alma Šindler Maler i Gustav Maler

 

Alma  Šindler Maler (1879-1964) rodjena je u Beču u umetničkom okruženju u kojem je i provela  ceo svoj život. Mnogi umetnici su je obožavali i imala je niz afera sa poznatim umetnicima tog vremena kao sto su Gustav Klimt,  Aleksandar Zemlinski i drugi.

Njen prvi suprug bio je Gustav Maler, zbog koga se odrekla svoje kompozitorske karijere. Preživelo je njenih 17 pesama.

Nakon smrti Malera, udaje se za arhitektu Valtera Gropiusa (jednog od osnivača Bauhausa) i poljskog pesnika i pisca Franza Werfela sa kojim,  zbog rata, odlazi u Ameriku, gde postaje kulturna ikona družeći se sa američkim intelektualcima, Leonidom Bernštajnom i  drugim umetnicima.

www.sandrapopovic.com

www.wonderstringquartet.com

.

Gustav Maler (nem. Gustav Mahler; Kalište, Češka, 7. jul 1860. — Beč, 18. maj 1911) bio je austrijski kompozitor jevrejskog porekla.

Napisao je 9 simfonija, među kojima se ističe osma pod nazivom Simfonija hiljade, a taj naziv dobija po tome što je Maler predvideo hiljadu izvođača, što vokalnih, što instrumentalnih. Takođe je komponovao i veći broj solo pesama.

Spada u kompozitore romantizma druge polovine 19. veka. Svojim je stvaralaštvom premostio jaz između Riharda Vagnera (1813—1883) i Arnolda Šenberga (1874—1951), između romantizma 19. i smelih muzičkih stremljenja 20. veka.

Gustav Mahler – Symphony No. 8 – Finale

.