Velibor Mihić de Majo

 

 

Kako pomoći najboljim čovekovim prijateljima, psima i mačkama, kad su u opasnosti… Primer Beograda za ugled!

Hitna pomoć za životinje

 

 

U Beogradu – ima, već, neko vreme – otvorena je Prva služba hitne pomoći za životinje. Veterinarske ekipe pomoć će pružati i napuštenim životinjama i onima koji imaju vlasnike.

U okviru ustanove Veterine Beograd, otvorena je Prva služba Hitne pomoći za životinje. Po ugledu na ovakve službe u svetu, besplatna veterinarska pomoć, pružaće se povređenim i napuštenim psima i mačkama.

Pravo na neophodnu hitnu pomoć imaju i vlasnici kućnih ljubimaca, koji troškove lečenja mogu da plate prema važećem cenovniku.

Lakše povrede obrađuju se na licu mesta jer služba ima vozilo koje na teren izlazi po pozivu građana ili javnih službi.

Teže povrede otklanjaju se hirurškim intervencijama u ambulanti Veterine Beograd.

Prema rečima veterinara Biljane Vukelić, najveći problem, kad je reč o psima, predstavlja udarac automobilom ili borba oko teritorije, dok mačke podležu ujedima i padovima s visokih zgrada.

„Naš cilj je kastracija mužjaka, vakcinacija i čipovanje“ – istakla je Vukelićeva.

Posle ukazane hirurške pomoći, životinje koje nemaju vlasnike ostaju u postoperativnom bloku dok se ne oporave, a zatim odlaze u prihvatilišta za napuštene životinje.

Maja Jagodić iz Veterine Beograd, navela je da će se sve intervencije službe finansirati iz budžeta Veterinarske ustanove, dok će vlasnici plaćati troškove inervencije za svoje ljubimce.

Cena kompletne usluge, kako je objasnila Jagodićeva, iznosiće hiljadu dinara za izlazak vozila na teren, plus 30 dinara po svakom pređenom kilometru, na šta se dodaje i cena usluge koju veterinar obavlja u konkretnom slučaju.

Građani hitnu veterinarsku pomoć za povređene životinje mogu da zatraže pozivanjem broja telefona 062/80-90-333   od 8 do 20 sati.

Sve ovo sam pročitao na sajtu RTS. „Kapu, dole!“ Odosmo, mi, visoko kao što i treba. Uvek smo bili Evropa, i bićemo dok je ovakvih poteza koji nas svrstavaju u kulturan civilizovan svet: pomoći, bližnjem, ne, samo, čoveku već i životinji, tim pre što su nam kućni ljubimci, a i oni koji nemaju svoje kuće, dragi i prirasli srcu i umu …

oOo