Vladimir Čiplić

 

Kako da pronadjete odgovarajući hosting za vaš sajt?

 

Lokacija web sajta. Da bi otpočeli vaše prisustvo na internetu potrebno je da imate web hosting – mesto i internet provajdera gde je vaš sajt lociran na mreži. Bez hostinga vaš sajt ne može biti vidljiv na internetu, ali pronalaženje kvalitetnog hostinga može biti veliki izazov. Bilo da tražite manji hosting od 100 MB prostora ili hosting sa neograničenim prostorom za sajt i protokom saobraćaja, potrebno je obratiti pažnju na iste karakteristike. Veoma je bitno da je hosting pouzdan i da obezbedi stalno prisustvo važeg sajta online bez smetnji.

Mesečni protok saobraćaja. Potrebno je da relno sagledate kakav je hosting potreban za vaš sajt, da li vam je potrebno zaista 400 GB mesečnog protoka? Većina sajtova ne potroši više od 2 GB mesečno protoka. Ako pravite sajt za firmu koji ima nekoliko stranica nema potrebe da bacate ogromne pare za skup i veliki hosting.

Baze podataka su još jedan bitan faktor u odabiru hostinga. Mnoge hosting kompanije dodatno naplaćuju za baze podataka, iako nemaju dodatni troškova za tu uslugu, jer se nalazi na istom serveru. Razlog zašto oni naplaćuju dodatno za ovu uslugu je samo radi izvlačenja više novca klijentima.

.

Sajtovi za koje je potreban zahtevniji i bolji hosting

E-shop sajtovi, magazini, agregatori vesti, multi blog sajtovi, forumi, video sajtovi, sajtovi sa ogromnim galerijama slika. Ovaj tip sajtova u početnoj fazi može da se hostuje na običnom shared hostu, dok kasnije kako se sajt bude širio kupovina samostalnog servera za hostovanje je neizbežna.

Pre pokretanja ovog tipa sajta analizirajte koliko će vam sajt doneti prihoda. Ovo je tip sajtova koji nećete moći dugo hostovati na običnom shared hostu sa malim troškovima, zato je najbolje odmah u startu zakupiti kod internet i hosting provajdera VPS hosting ili server.

.

Sajtovi za koje nije potreban zahtevan hosting

Sajtovi za firme, radnje, projekte, obični blogovi, E-shop sajtovi do nekoliko hiljada artikala, manji web portali kod kojih nema velikog saobraćaja, itd. U odabiru hostinga veoma je bitno koliko će vaš sajt imati sadržaja i koliku posetu očekujete. Veliki broj posetilaca pravi mnogo internet saobraćaja na sajtu i zahteva bolji i jači paket hostinga. Za ogromnu većinu korisnika najosnovniji hostng paketi su sasvim dovoljno rešenje.

Dakle, pre nego što se odlučite za neku hosting kompaniju analizirajte šta ona nudi. Takodje raspitajte se da li je podržana vaša skripta na hostingu koji planirate da zakupite.

.

Još jedan bitan faktor u odabiru hostinga je uptime hostinga. Hosting uptime je vreme za koje je server on line i radi bez prekida. Ovo je važno za vas, jer ako imate sajt, želite da budete sigurni da je vaš sajt dostupan javnosti u svakom trenutku. Međutim, ne postoji hosting koji može da garantuje 100% uptime. Ukoliko hosting kompanija tvrde da su njihovi serveri 100% uptime, potražite neku drugu kompaniju. Ne postoji hosting kompanija sa 100% uptime. Da biste razumeli ovo morate da razumete dve vrste zastoja koji postoje.

Prvi tip se zove planirani zastoj ili pauze. Hosting kompanije planirani zastoj koristre za nadogradnju servera, restart i tako dalje. Ova vrsta pauze, može izgledati negativno, to je zapravo dobro za vas i vaš sajt u budućnosti. Web hosting kompanije će vas obavestiti kada planiraju radove, tako da znate kada vaš sajt neće biti dostupan. Ovo je zastoj koji možete da očekujete kod svake hosting kompanije.

I drugi tip zastoja ili pauze je negativan zastoj. Ovaj zasotoj bi nazvali neplanirani. Serveri koji imaju dosta neplanirani zastoja su web hosting kompanije koje treba da izbegavate. Server sa mnogo neočekivanih prekida u radu može biti katastrofalan za vas i može ozbiljno ugroziti vaše poslovanje. U trenucima kada sajt nije dostupan vaši posetioci će imati utisak da sajt ne postoji i to će za vas biti zauvek izgubljeni klijenti.

Iako su neki zastoji očekivani, servere sa puno neočekivanih zastoja treba izbegavati. Da bi hosting bio dobar za vaš biznis potrebno je da postoji garantovani uptime 99,9%. Imajte na umu da ne postoji hosting koji može da vam obezbedi 100% uptime. Ako kompanija to tvrdi lažu vas.

Još jedno ograničenje koje dosta web hosting kompanija nameće je broj mail adresa. Pre nego što zakupite hosting razmislite koliko vam je potrebno meilova i koliko hosting kompanije nudi kao mogućnost.

 

Utvrdili ste karakteristike koje zahteva vaš sajt, šta dalje?

 

Jedan dobar način koji vam može pomoći da donesete ispravnu odluku u odabiru hostinga je da posetite sajtove koji analiziraju i uporedjuju usluge hosting kompanija – analiza web hostinga.

Napravite listu potencijalnih hosting kompanija

S obzirom da su web hosting kompanije profitabilne, mnoge kompanije su spremne da ulažu ogroman novac u plaćeno oglašavanje. Što je kompanija uspešnija spremna je da potroši više novca na oglašavanje. Zato pronalaženje hosting kompanije putem plaćenog oglašavanja, kao što je AdSense, je generalno dobra ideja. Ovo je dobar način da se utvrdi koliko je hosting kompanija uspešna.

Još jedan bitan segmet u odabiru hosting kompanije je tehnička podrška. Pre nego što zakupite hosting pošaljite podršci nekoliko pitanja. Ako odgovor na vaše pitanje dobijete tek nakon duže od 24h to je dobar znak da ne treba da zakupite hosting kod te kompanije. Svaka ozbiljna hosting kompanija treba da ima dobru podršku.

Kada ste napravili uži spisak od nekoliko hosting kompanija proverite iskustva ljudi preko foruma. Velike su šanse, ako je neko imao loše iskustvo ili izuzetno dobro da će želeti o tome da piše negde na internetu.

Ako vam je potrebna domaća pouzdana hosting kompanija sa dobrim i stabilnim serverima preporučujemo da posetite http://hosting011.com i pogledate njihovu ponudu. Kompanija Hosting 011 obezbediće vam dobar stabilan hosting kao i izvanrednu podršku.

Ako vam je ovaj tekst koristio ili imate neko dodatno pitanje budite slobodni da ostavite komentar. Rado ćemo vam odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam u donošenju prave odluke u odabiru hostinga.

. . .