Veselinka Stojković

 

Humanitarna akcija „Darujmo reč – da svako selo u Srbiji dobije biblioteku“

.

Zorica Sentić (1955), pesnikinja iz Kana, poreklom iz Srbije, rođenjem Skopljanka, godine 2007. došla je u svoju Srbiju s velikom namerom da pokrene veliku akciju „Darujmo reč – da svako selo u Srbiji dobije biblioteku“. Nije mogla da nađe bolji trenutak da učini nešto, veliko nešto! za svoju zemlju, čija se sela svakim danom osipaju. Akcija traje, akciju su podržali i podržavaju i pojedinci i ustanove i mediji. Deca se raduju, sela. Sve što se traži, jeste knjiga na poklon selu, pročitana ili nova, i malo, i malo više – ljubavi za selo.

Prvi paket od 5 000 knjiga, koji je Zorica Sentić prikupila na Sajmu knjiga u Beogradu 2007.  – Ministarstvo za dijasporu joj je odobrilo štand, upućen je Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u njenom selu Levosoju, opština Bujanovac. Od tada, akcija je u zamahu. Zorica Sentić je neumorna.

Zorica Sentić čovek je retke ljudske lepote. Veliko srce, širokih ruku, toplih očiju, divne reči. Njene tri knjige iskrene poezije:

„Ugasi tišinu“, Vranje, 2005,

„Ugasi tišinu, ugasi tišinU / br. 2 / ja nâs volim“,

„Priče-ne-priče“, Hektor print, Beograd, 2009,

… i hiljade pesama i pisama, i mnogo prevoda na mnoge jezike, i hiljade pesama i pisama koje svakodnevno dobija sa mnogo strana, ova velika akcija, njeni promotivni nastupi širom Srbije i u Francuskoj, i još mnogo njenoga posla – najbolje govore o ovoj velikoj ženi.

Zorica Sentić piše na svom, srpskom jeziku, na makedonskom, i na jeziku svoje druge domovine, na francuskom.

U „Bašti Balkana“, ako je prigrli, mogla bi divno da cveta ova velika humanitarna akcija „Darujmo reč – da svako selo u Srbiji dobije biblioteku“.

SVE O AKCIJI DARUJMO REČ NA SAJTU     www.darujmorec.com

HVALA OD SRCA!

. . .