Snežana Petrović

 

Ruža kraljica cveća

Kraljica cveća, bašta i vrtova – ruža

 

sirup od ružinih latica i sok od ruže

Koliko puta ste se divili lepoti kako njenog cveta tako i mirisa. Ta kraljica među cvećem, danas ukrašava vrtove širom sveta. Da ruže od davnina osvajaju naklonost ljudi svedoče i razne priče o njenom nastanku. Pa se tako priča da se jednom Bog razgnevio na đavola, i naredio anđelu da ga uhvati. Ali đavo je bio brži i anđeo nije mogao da ga uhvati; zato Bog reče anđelu da kad pojuri đavola otvori pred njim ružino granje, pa će se đavo u njega zaplesti. Tako je i bilo, kaže priča. To je međutim razljutilo đavola, pa je prokleo ružu da na njoj iznikne trnje. Bog je sa svoje strane pak blagoslovi da nosi najlepši cvet.

Prema drugoj priči ruža je nastala iz krvi nevino pogubljene sestre. U okolini Niša zabeležena je priča da je ruža najpre bila bela ali otkako se neka devojka ne znajući za bodlje ubola, ruže su postale crvene.

Koliko je ovaj cvet omiljen u našem narodu svedoči i činjenica da se ona smatra cvetom ljubavi. Sa njom se često  identifikuje mlada devojka, a na Đurđevdan se pomoću nje vrše ljubavna gatanja. Tako se na primer magične trave i predmeti pomoću kojih devojka vrača da je momak zavoli, stavljaju uoči Đurđevdana da prenoće pod ružom.

U narodnim pesmama se sreće motiv po kome iz grobova nesrećnih ljubavnika izniknu loza iz momkovog a ruža iz devojkinog groba pa se onda loza obavije oko ruže.

Ovaj cvet je veoma značajan i u vračanju koje ima za cilj da se osigura zdravlje. Recimo da se ona bere uoči Đurđevdana zajedno sa drugim cvećem i stavlja u nenačetu vodu (vodu zahvaćenu čim svane dok je još niko nije zahvatao i pio), zajedno sa uskršnjim jajetom. Tom vodom se na Đurđevdan  umivaju, zbog zdravlja. Veruje se i da žena, da bi se lakše porodila, treba da pije sok od cveta stoliste ruže. Ružino sirće tj. sirće u koje su potopljeni cvetovi od ruža prema verovanju leči od glavobolje. Ovo su samo neki od primera verovanja o ovom tako veličanstvenom cvetu koje je kao što se iz predhodnog može videti oduvek privlačilo pažnju.

Na žalost danas se sve manje priča o ovom cvetu a još su ređe one domaćice koje su ovog leta pripremile slatko ili sok od ružinog cveta. Stoga ću vam ovog puta saopšiti recept za sok  od ružinih latica.

.

Kako se pravi sok od ruže i sirup od ružinih latica

Recept kako da napravite sirup i sok od ruže

U 5litara vode staviti 50 cvetova i 5 kesica limuntusa, posle nekoliko(3-4) dana to se procedi i doda se 5 kg šećera pa se muti dok se on ne rastopi (2-3 sata).

Nakon toga sirup sipati u boce, dobro zatvoriti i držati u frižideru.

Sirup se može prokuvati da bi duže stajao ali se tada gube njegova lekovita svojstva i dragocene materije iz latica.

Sirup po želji razmutiti sa vodom do željenog ukusa.

A vi dok budete ovih dana šetali  gradom i uživali u lepoti njenog cveta i mirisa  setite se ove priče, pa možda i napravite ovaj prelepi sok, ali u svakom slučaju ne zaboravite da ovo nije običan cvet.

. . .